به گزارش ایبِنا به نقل از فارس، سید جعفر سبحانی در مورد جزییات واگذاری باقیمانده سهام دولت در ۱۸ شرکت بزرگ گفت: دولت در تعدادی از شرکتهای گروه یک که طبق قانون باید ۱۰۰ درصد این شرکتها واگذار شوند، مقداری سهام دارد و عمده شرکتهایی که قرار است سهام آنها اخیرا در بورس عرضه شود، مربوط به شرکتهای گروه دو هستند که با تصمیم کمیسیون اقتصادی دولت و هیات واگذاری باید همه سهام دولت در این شرکتها از طریق بورس واگذار شود.
وی افزود: با توجه به اینکه شرکتهای قابل واگذاری که دولت در آنها سهم دارد، در بورس حاضر بوده و نماد معاملاتی آنها باز است، طبق قانون نمیتوان سهام این شرکتها را خارج از بورس عرضه کرد.
مشاور رییس سازمان خصوصیسازی افزود: از این شرکتها ۶ شرکت پالایشگاهی شامل پالایشگاههای لاوان، شیراز، اصفهان، تهران، بندرعباس و تبریز، سه بانک شامل تجارت، ملت و صادرات، دو شرکت بیمهای شامل بیمه البرز و بیمه اتکایی امین، هلدینگ خلیج فارس، شرکت ملی مس، فولاد مبارکه اصفهان، ایرانخودرو، سایپا، کشت و صنعت پارس و شرکت سرمایهگذاری ملی از شرکتهایی هستند که باقیمانده سهام دولت در آنها از طریق بورس و به صورت بلوکی واگذار میشود.
واگذاری بر مبنای آییننامه قیمتگذاری شرکتها
سبحانی با بیان اینکه اطلاعات کامل این شرکتها در سایت سازمان بورس و نیز در کدال موجود است، گفت: واگذاری بر مبنای آییننامه قیمتگذاری شرکتها در هیات واگذاری و نیز تابلوی بورس خواهد بود که در آیندهای نزدیک سهام این شرکتها عرضه میشود.
وی در مورد اینکه آیا قرار است سهام همه شرکتها یکجا واگذار شود، گفت: بعید است که همزمان باشند، چون مسیر واگذاریها فرآیندی است که باید طی شود و از طرفی واگذاری همه این شرکتها با هم عدد بزرگی برای بازار سرمایه خواهد بود که بیش از چندده هزار میلیارد تومان میشود.
مشاور رییس سازمان خصوصیسازی در پاسخ به این سوال که آیا با واگذاری سهام دولت در شرکتهای بورسی مدیریت هم واگذار میشود، گفت: این دو مسئله از یکدیگر جدا هستند، به هر حال در حال حاضر شرکت ایرانخودرو که یک شرکت بورسی است، سهم دولت در آن بین ۱۴ تا ۱۵ درصد است و یا در سایپا ۱۷ تا ۱۸ درصد است؛ یعنی دولت یک بلوک از سهام هر یک از شرکتهای خودروسازی را دارد، در حالی که بیش از ۸۰ درصد سهام این شرکتها در اختیار بخش غیردولتی است؛ بنابراین ارتباطی بین واگذاری سهام دولت در شرکتهای بورسی و بحث مدیریت آن وجود ندارد و این در حیطه وظایف ما به عنوان سازمان خصوصیسازی نیست.
معیار قیمتگذاری
سبحانی با بیان اینکه قیمتگذاری باقیمانده سهام دولت در این شرکتها نهایی شده، افزود: معیار قیمتگذاری برای واگذاری بلوکی این شرکتها بر مبنای آخرین قیمت تابلوی روز قبل در بورس به علاوه ۲۰ درصد خواهد بود، به شرط اینکه از حداقل قیمت پایه کمتر نباشد.
وی در مورد اینکه در حال حاضر قیمت سهام دو بانک تجارت و صادرات حدود ۴۲ تومان و کمتر از قیمت اسمی است، افزود: مبنای واگذاری سهام دولت در شرکتهای یادشده تابلوی بورس به علاوه ۲۰ درصد افزایش است و باید صبر کنیم، در روز واگذاری ببینیم قیمت سهام این شرکتها در تابلوی بورس چقدر است و دولت نمیتواند قیمت یک نمادی که در بورس مثلاً ۱۰۰ تومان باشد، به قیمت ۱۰۰۰ تومان عرضه کند، بلکه مبنای آخرین قیمت تابلوی بورس به علاوه ۲۰ درصد خواهد بود.
واگذاری به صورت بلوکی و نقدی
مشاور رییس سازمان خصوصیسازی تاکید کرد: همه سهام دولت در این شرکتها به صورت بلوکی و نقدی واگذار میشود و اندازه هر بلوک در هر شرکت فرق میکند و دولت میخواهد بنگاهداری را واگذار کند و این یک حرکت خوبی است که سهام دولت در شرکتهای بورسی واگذار میشود.
وی در مورد اینکه آیا بخش خصوصی خرد هم میتوان سهام این شرکتها را خریداری کند، گفت: دولت سهام خود را به صورت بلوکی و نقدی واگذار میکند و ممکن است افرادی در بخش خصوصی باشند که بتوانند این بلوکها را خریداری کنند.
مشاور رییس سازمان خصوصیسازی در پاسخ به این پرسش که آیا با وجود واگذاری شرکتهای دولتی هنوز سهم دولت در اقتصاد ۸۰ درصد است، اظهار داشت: با واگذاری سهام دولت در این بنگاهها سهم دولت در شرکتهای بورسی مانند ایرانخودرو یا سایپا صفر خواهد شد و دولت که قصد دارد بنگاه داری را رها کند، این نقطه مثبتی است که میتواند میدان را برای فعالیت بیشتر بخش خصوصی باز کند.