17 تير 1398 - 12:41

جهانگیری خطاب به اروپایی‌ها: هر صبری دوره‌ای دارد

معاون اول رییس جمهور گفت: ایران بعد از خروج‌ آمریکا از برجام یک سال در این توافق ماند و به آن عمل کرد، اما هر صبری دوره‌ای دارد. شما با فرصت یک هفته‌ای می‌خواهید چه کاری انجام دهید؟
کد خبر : ۱۰۱۷۱۸
اسحاق جهانگیری

به گزارش ایبِنا، اسحاق جهانگیری امروز (دوشنبه) و در نشست روسای دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی و فناوری که در دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد، گفت: اگر طرف‌های مقابل به تعهدات خود عمل کنند، کاهش تعهدات ایران برجام قابل برگشت است.


معاون اول رییس جمهور خاطرنشان کرد: در مذاکرات اخیر با رییس جمهور، از ما می‌خواستند که برای کاهش تعهدات فرصت بدهیم و خارج نشویم. یکسال گذشت ما صبر کردیم به تعهدات خود عمل کردیم، با اروپایی‌ها، چینی‌ها و روسیه و کشورهای منطقه نیز بحث کردیم. هر صبری دوره‌ای دارد، شما با فرصت یک هفته‌ای چه کاری می‌خواهید انجام دهید؟


وی با اشاره به خروج آمریکا از برجام گفت: آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها و شش کشور طرف مذاکره، شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی اتمی وقتی که درباره برجام توافق شد از آن به عنوان راهکار جدید مهمی که می‌تواند گره‌ها و بحران‌های بزرگ را با روش گفت و گو حل کند، یاد کردند و گفتند این الگو برای حل بحران‌های مختلف جهانی قابل استفاده است.


معاون اول رییس جمهوری اضافه کرد: آمریکایی‌ها چه قبل از خارج شدن از برجام و چه بعد از آن نگذاشتند ملت ایران از دستاوردهای برجام استفاده کند. آنها سعی کردند فضای ناامنی بر سر اقتصاد ایران و روابط سیاسی ایران حاکم کنند و بگویند که بالاخره توافق به هم می‌خورد و شما نمی‌توانید کار دقیقی با این کشور (ایران) انجام دهید، بنابراین راهی برای کار کردن با این کشور وجود ندارد. تا اینکه سال گذشته در اردیبهشت ماه به طور رسمی از برجام خارج شدند و تحریم‌های سنگینی وضع کردند.


شرایط تحریم‌های امروز با قبل فاحش است


جهانگیری ادامه داد: من نمی‌خواهم تشابه تحریم‌ها با تحریم‌های ۹۱ را بگویم چرا که تفاوت‌ها خیلی فاحش است؛ شرایط کشور در زمان آن تحریم‌ها با شرایط کشور در این تحریم‌ها و نحوه اعمال تحریم‌ها در آن مقطع و نحوه اعمال این تحریم‌ها در این مقطع تفاوت خیلی زیادی دارد.


وی افزود: آمریکایی‌ها تمام توان و قدرت خود را به کار گرفته‌اند تا تحریم‌هایی که در این مقطع وضع کردند، به طور قاطع اجرا و عملی شود. آمریکایی‌ها، چین، روسیه، اروپایی‌ها و کشورهای منطقه را وادار کردند و تماس گرفتند، نیرو گذاشتند و به معنای واقعی جنگ اقتصادی را با کشوری در حال توسعه مانند ایران شروع کردند.


معاون اول رییس جمهوری اظهارداشت: هدف اصلی از فشارها این بود که در مرحله اول به مردم ایران فشار بیاید و در تنگنای اقتصادی علیه نظام حرکت کنند و اگر موفق شوند نظام از داخل دچار فروپاشی شود و اگر نه حداقل به فروپاشی اقتصاد کشور منجر شود و خیلی هم رسمی و صریح این موضوع را می‌گفتند به همین دلیل هم می‌گفتند که مردم ایران جشن پیروزی چهل سالگی انقلاب را نخواهند دید.


جهانگیری یادآور شد: البته این درست است که آمریکایی‌ها حرف‌های بی حساب زیاد می‌زنند ولی روی برخی حرف‌هایشان ساعت‌ها در اندیشکده هایشان بحث و فکر می‌کنند تا به جمع بندی برسند که می‌توانند به چنین دستاوردی برسند و بتوانند در چهلمین سال پیروزی انقلاب شاهد فروپاشی آن باشند.


معاون اول رییس جمهوری با اشاره به جنگ روانی آمریکا علیه ملت ایران گفت: در جنگ روانی شاید ما مقداری فضا را از دست دادیم اول توانستند شوک‌هایی را هم در بخش اقتصادی و هم در بخش‌های دیگر به جامعه ما وارد کنند اما هم در بخش اقتصادی و هم در بخش روانی ما روز به روز وضع مان تثبت شد و شرایط برای مقابله مهیا شد.


جهانگیری افزود: یک سال گذشت و ما در این مدت صبر کردیم. اروپایی‌ها، چین، روسیه و همه کشورهایی که درگیر بودند، ما را توصیه می‌کردند که از برجام حفاظت شود و ما قبول کردیم و همه تعهداتمان را انجام دادیم.


وی در عین حال گفت: طرف‌های مقابل که ۵ کشور بزرگ دنیا بودند کمترین قدمی در حل مشکلات و خدماتی که در چارچوب برجام متعهد بودند، انجام ندادند. بنابر این طبیعی بود که ایران در یک مقطعی وادار به عکس العمل شود، چرا که هر صبری یک دوره‌ای دارد و هر صبرکردنی را تا زمانی می‌شود ادامه داد.


معاون اول رییس جمهوری افزود: نهایتاً شورای عالی امنیت ملی تصویب کرد که ایران هم از برخی تعهداتی که در برجام قبول کرده و انجام داده است باید از آن عقب نشینی کند. برجام طبق مواد ۲۶ و ۳۶ این اختیار را به ایران می‌دهد که برخی از تعهدات خود را تعلیق کند و انجام ندهد.


معاون اول رئیس جمهوری افزود: اگر می گویم شرایط ما حساس است به این خاطر است که در برجام اتفاقاتی می‌افتد که مردم ایران و دانشگاهیان باید با حساسیت آن را دنبال کنند و بخش‌های حقوقی و اجرایی دانشگاه‌ها و بخش‌های علمی مرتبط با دانشگاه‌ها باید این موضوع را دنبال کنند.


وی ادامه داد: ما تعهداتی که در برجام پذیرفته بودیم انجام دادیم چون طرف مقابل به هیچ تعهدی عمل نکرده است اعلام کردیم ما بخشی از این تعهدات را کنار می‌گذاریم و به‌آن عمل نمی‌کنیم و زمان هم گذاشتیم.


معاون اول رییس جمهوری یادآور شد: همه غربی‌ها، آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها می‌دانند که این دوره هم ۶۰ روز فرصت دارند یعنی ۱۶ شهریور آغاز یک گام دیگر می‌شود. بنابراین از این ۶۰ روز استفاده کنند و نگذارند که وقتی زمان ۶۰ روز رسید شروع کنند تماس گرفتن و بگویند باز یک هفته فرصت دهید و گام سوم را برندارید.


وی گفت: الان فرصتی در اختیار این کشورها هست و از این فرصت می‌توانند خوب استفاده کنند که ما بتوانیم به یک تفاهم برسیم. ما دنبال تعامل و گفت وگو هستیم البته از حقوق ملت خودمان قاطعانه و به طور کامل دفاع می‌کنیم.


از بانک مرکزی قرض نمی گیریم


جهانگیری در ادامه با اشاره به شرایط اقتصادی کشور گفت: در زمان جنگ بودجه بودجه ای در مجلس تصویب کردیم که ۵۱ درصد کسری داشت. الان کسری بودجه این گونه نیست که حتماً باید از منابع بانک مرکزی قرض کرده و کشور را اداره کنیم اما شرایط منابع کشور شرایط خاصی است که باید به آن پرداخته شود.


وی ادامه داد: در سیاست گذاری و برنامه ریزی و مدیریت شرایط جدید هیچ جمع و منظومه ای صاحب نظرتر و متخصص تر از جمع دانشگاهیان وجود ندارد که بتواند برای این موضوع فکر کند و راهکار دهد. روسای دانشگاه ها در واقع ذی صلاح ترین فرد هستند به خصوص آنجاهایی که این مسایل روی مراکز عالی و دانشگاه های تاثیرگذار است.


ارسال‌ نظر