به گزارش ایبِنا و به نقل از ستاد خبری هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت، نیما نامداری در خصوص نقش فناوریهای نوین در حوزه مالیات، اظهار داشت: هرجایی که یک رگولاتور با یکسری از ذینفعان در ارتباط است، رگ تگ معنا پیدا میکند. ازاینرو همکاری فینتکهای رگ تگی با سازمان مالیاتی بهعنوان رگولاتوری که ضوابط عملیات مالی و مکانیزه محاسبه مالیات را تعیین میکند، منجر به تسهیل، تسریع و بهبود عملکرد سازمان مالیاتی میشود.
وی در تشریح نحوه فعالیت رگتگها در بخش مالیات، یادآور شد: پلتفرمهایی در آمریکا در بخش مالیات وجود دارند که معروفترین آنها، توربوتکس (TURBOTAX) است. در این کشور چون مالیات از تکتک افراد اخذ میشود، اشخاص با مشکلات متعددی برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی مواجه هستند.
نامداری افزود: پر کردن اظهارنامه مالیاتی از منظر فنی بهگونهای نیست که هر فردی بهتنهایی بتواند آن را انجام دهد. ازاینرو یکسری استارت آپهایی در این بخش شکلگرفتهاند که به افراد امکان تکمیل الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی را میدهند. همچنین این شرکتها مسئولیت تعامل با نهادهای مالیاتی برای رسیدگی به اظهارنامه اشخاص با سرعت، بدون عدم تطبیق و تخلف را بر عهده میگیرند.
معاون توسعه و نوآوری شرکت ارتباط فردا تأکید کرد: ورود فینتکها به حوزه مالیات در آمریکا منجر به پرداخت بهموقع و درست مالیات از سوی اشخاص و اخذ آن در زمان مقرر و به شیوه درست در سازمان مالیات شده است. این کسبوکارها خصوصی و از نوع پلتفرم هستند که در کشورهای دیگر نیز فعالیت دارند.
وی تأکید کرد: استارتاپهای رگ تگ کسبوکارهای آنلاینی هستند که بهمنظور تسهیل فرآیندها بین حکومت، دولت و شهروندان قرار میگیرند که فعالیت این کسبوکارها در حوزه مالیات هم موضوعیت دارد.
نامداری خاطرنشان کرد: در ایران نیز از حدود ۲۰ الی ۱۵ سال پیش که طرح جامع مالیاتی آغاز شد، موضوع ورود یکسری شرکتهای واسط که به محاسبه و پردازش مالیات کمک کنند، موردتوجه قرار گرفت. ازاینرو اگر استارتاپهای رگ تگی در کشور حوزه مالیات تشکیل شوند، میتوانند این عملیات را بهبود، تسریع و تسهیل بخشند.
وی با اشاره به موانعی که در کشور منجر به شکل نگرفتن رگتگها شده است، گفت: سه مانع عمده منجر به عدم توسعه رگتگها در کشور شده است که اولین مانع، آن این است که دولت ایران در ارائه دسترسیهای اطلاعاتی به بیرون و باز کردن API های اطلاعاتی بهشدت محافظهکار و محتاط است.
نامداری، دومین مانع را نبود قوانین روشن و صریح برای همکاری کسبوکارهای آنلاین و نهادهای دولتی عنوان کرد و اظهار داشت: خلأ مقرراتی در ارائه سرویسهای G۲C (ارائه اطلاعات بین دولت و شهروندان) و G۲B (ارائه اطلاعات بین دولت و شرکتهای خصوصی) فعالیت رگتگها در کشور سخت کرده است.
وی با اشاره به فعالیت دفاتر پیشخوان دولت مجازی، اذعان داشت: دولت با تشکیل این دفاتر تا این سطح دسترسی را پذیرفته ولی ارتباط و همکاری نهادهای دولتی بهصورت کاملاً آنلاین با بخش خصوصی با محدودیتهای قانونی مواجه است.
این کارشناس حوزه پرداخت، مانع سوم را تأثیر ذهنی و روانی در همکاری کسبوکارهای نوآور و بخش خصوصی در حوزه تجارت الکترونیکی با دولت دانست و گفت: همکاری با نهادهای دولت به دلیل پیشبینیناپذیری سیاستها و همچنین بدحسابی مانعی جدی برای عدم توسعه فین تکهای رگ تگی در تمام حوزهها به خصوص در بخش مالیات است.
یادآور میشود، هشتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت با موضوع انقلاب بلاک چین در روزهای ۹ و ۱۰ بهمنماه ۹۷ در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار میشود.