در گفتگو با ایبِنا مطرح شد؛

ثبات و رشد اقتصادی تاثیر مثبتی بر بازار سرمایه دارد/ بیش از ۸۰ درصد مردم دنیا در بورس سرمایه‌گذاری می‌کنند

ثبات و رشد اقتصادی تاثیر مثبتی بر بازار سرمایه دارد  بیش از ۸۰ درصد مردم دنیا در بورس سرمایه‌گذاری می‌کنند
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: در تحقیقات و مطالعات از بورس‌های دنیا مشخص شد که بازار سهام با کنترل تورم ارتباط مستقیمی دارد.
کد خبر : ۱۵۲۲۱۱

مهدی رباطی؛ کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگارایبِنا، با اشاره اثر رشد اقتصادی ۴ درصدی در سال گذشته بر بازار سرمایه اظهار کرد: بازار‌های هدف برای سرمایه‌گذاری یا بازار‌های سرمایه‌پذیر در ایران شامل بازار‌های سنتی مانند مسکن، طلا، ارز و خودرو می‌شوند. در دهه‌های گذشته به دلیل برخی سیاست‌ها در بازار خودرو حباب ایجاد شد و این در حالی است که بازار اصلی سرمایه گذاری در تمامی دنیا بورس است و بیش از ۸۰ درصد مردم در این بازار سرمایه گذاری می‌کنند.

 

وی با بیان اینکه در ایران درصد کمی از سرمایه‌ها به سمت بورس می‌آید، افزود: از سال ۹۸ و ۹۹ این موضوع در اقتصاد ایران نیز متفاوت شد، چون مردم یک بازار سرمایه پذیر جدید را شناسایی کردند. بین تمامی بازار‌های مذکور تنها بازاری که در حالت رونق و رشد اقتصادی، نفع می‌برد بورس است، چون این بازار بر خلاف سایر بازار‌ها از سفته بازی و تورم سودی نمی‌برد.

 

رباطی تاکید کرد: ثبات و رشد اقتصادی و تورم پایین تاثیر مثبتی بر بازار سرمایه دارد. طی تحقیقاتی در تعدادی از بورس‌های دنیا، بازار سهام با کنترل تورم ارتباط مستقیم بامعنایی دارد؛ یعنی زمانی که اقتصاد دچار تورم‌های شدید می‌شود بازار سهام از سایر بازار‌ها جا می‌ماند، اما در زمان‌هایی که تورم تحت کنترل بود، بازار سهام رشد قابل توجهی داشت، این تحقیق در ایران نیز صدق می‌کند.

 

رشد اقتصادی پایدارعامل جذب نقدینگی به بازار سرمایه


وی ادامه داد: در سال ۹۴ و ۹۵ که رشد اقتصادی وضعیت بهتری داشت بورس نیز رشد خوبی را تجربه کرد. رشد اقتصادی اگر پایدار و بلند مدت باشد باعث جذب سرمایه از بازار‌های نامولد به سمت بورس می‌شود.

 

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که رشد بخش سرمایه گذاری چه اثری بربورس دارد؟ بیان کرد: بورس ایران نسبت به سایر دنیا ارزان است. بسیاری از هیئت‌های اروپایی که به ایران می‎‌آمدند بر این باور بودند که شرکت‌های فعال در بورس ایران بسیار ارزنده و ارزان هستند. هیئت‌های اروپایی حاضر بودند چند برابر ارزش بازاری شرکت‌های ایرانی برای تصاحب سهام آن ها پول پرداخت کنند.

 

وی ادامه داد: به دلیل ریسک‌های سیستماتیک، بازار ایران ارزان است و p/e خوبی ندارد؛ اما در بوس‌های معتبر دنیا شاخص p/e بالای ۲۰ است، ولی p/e تعادلی بازار ما ۵ یا ۶ بوده است.

 

رباطی با بیان اینکه ریسک‌های سیتماتیک باعث می‌شود که سرمایه‌ها به سمت بورس حرکت نکنند، گفت: دهه ۹۰ سرمایه گذاری در کشور منفی بود، در حالی که مثبت شدن این نرخ به فعالان اقتصادی سیگنال می‌دهد که وضعیت اقتصادی رو به بهبود و امنیت سرمایه گذاری نیز در حال شکل گرفتن است که نتیجه آن تبدیل شدن بورس به جایی امن برای سرمایه گذاری خواهد بود.

 

منفعت بازار سرمایه با شفافیت و پیش‌بینی پذیری محقق می‌شود

 

وی درباره نشانه‌هایی که باعث جذب نقدینگی و ورود به بازار سرمایه می‌شود گفت:هر فاکتوری که در راستای بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی کشور باشد به نفع بازار سرمایه است، اما سود فعالان سایر بازارهای مالی در نامنظمی اقتصاد است، بنابراین هر چیزی که در راستای شفاف سازی و پیش بینی پذیری اقتصاد باشد، باعث منفعت بازار سرمایه می‌شود.

 

این کارشناس بورسی در پایان تاکید کرد: تعدادی از افراد در دهه‌های گذشته به دنبال رانت بودند و مدام تمام تلاش‌ خود را می‌کردند که اقتصاد شفاف نشود. منفعت این گروه در گروی عدم توسعه بازار سرمایه است، چون توسعه بورس چهره دیگر رشد اقتصاد است. به عنوان مثال اخبار منتشر شده روی کدال و شرکت‌ها به مردم و مدیران اقتصادی برای اطلاع از وضعیت هلدینگ و شرکت‌ها کمک می‌کند، همچنین عرضه خودرو در بورس نیز باعث شفافیت و کاهش قیمت خودرو خواهد شد.

ارسال‌ نظر