به گزارش ایبنا: «از وقتی تنش با ایران پیش آمد بازده اوراق قرضه و معاوضههای نکول اعتباری در حال افزایش است و نرخ ارز نیز تحت تاثیر قرار گرفته از همین رو تصمیم به تثبیت نرخ بهره گرفتیم» این را رئیس بانک مرکزی رژیم صهیونیستی گفته است. امیر یارون روز دوشنبه به دنبال پاسخ تنبیهی ایران در گفتگو با رسانه اقتصادی گلوبز رژیم صهیونیستی گفت: تنش بین اسرائیل و ایران وضعیتی از عدم قطعیت ژئوپلیتیکی را ایجاد کرده و در نتیجه آن نرخ بهره که به اوراق قرضه به عنوان نسبتی از قیمت پرداخت شده برای اوراق داده میشود و معاوضههای نکول اعتباری (حق بیمه ریسک اوراق قرضه دولتی) افزایش یافته و نرخ ارز نیز بالا رفته است.» یارون با اشاره به تثبیت نرخ بهره در جلسه دوشنبه هفته گذشته سیاست پولی بانک مرکزی رژیم صهیونیستی افزود: با این حال ما از زمان شروع جنگ (غزه) سیاستی را دنبال کردهایم که شامل دستیابی به ثبات بازار و در عین حال تلاش برای رساندن تورم به محدوده هدف است.
وی افزود: من در گذشته هشدار داده بودم که در صورت تشدید شرایط امنیتی، بر ثبات نرخ بهره تاکید میکنیم. بانک مرکزی رژیم صهیونیستی در آخرین جلسه دوشنبه گذشته خود نرخ بهره را ۴.۵ درصد تعیین کرد، اما یارون پیشبینی کرده که تا پایان سال ۲۰۲۴ به ۳.۷۵ درصد برسد. وی گفت: «اگر وضعیت امنیتی را معتدل و وضعیت تورم را با ثبات ببینیم، مطابق آن عمل خواهیم کرد.» این در حالی است که شاخص اصلی تل آویو (TASI) روز دوشنبه پانزدهم آوریل به دنبال پاسخ تنبیهی ایران به رژیم صهیونیستی با ۰.۱۶ درصد کاهش به ۱۹۳۵ واحد رسید و ارزش واحد پولی رژیم صهیونیستی نیز به کاهش خود ادامه داد. به نوشته روزنامه گلوبز، آژانسهای رتبه بندی و سرمایه گذاران نگران افزایش نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی در اسرائیل به دلیل نیازهای آتی هزینههای دفاعی (جنگی) در سالهای آینده هستند. این رسانه افزود، نخست وزیر رژیم صهیونیستی بنیامین نتانیاهو نیز از تصمیم خود برای تشکیل کمیته ویژهای به منظور بررسی بودجه جنگ که در حال حاضر به تعویق افتاده خبر داد و به نظر میرسد که حتی در صورت تشکیل این کمیته، اکثریت قاطع نمایندگان نهادهای امنیتی در آن حضور داشته باشند. یارون نیز خواستار تشکیل این کمیته شده و گفته: «برای همه ما روشن است که نمیتوان با یک نگاه سریع به استراتژی نظامی در ۵ تا ۷ سال آینده پی برد.»، اما یارون - به گفته روزنامه گلوبز - از سناریویی میترسد که در آن کمیته مذکور اجازه میدهد بودجه دفاعی به بیش از ۱۰۰ میلیارد شکل اضافی (۲۶.۹ میلیارد دلار) در یک دوره ۷ ساله افزایش یابد چیزی که درباره آن بین وزارتخانههای دارایی و دفاع توافق شده است.
رئیس بانک مرکزی رژیم صهیونیستی میگوید: اگر همین کمیتهای که قرار است تشکیل شود از نیازهای بسیار بیشتر برای بودجه جنگ بگوید، فرضیات اساسی را که در بودجه و پیشبینیهای اقتصادی مطرح شده بود، تغییر میدهد، از جمله اینکه جنگ بر جنوب اسرائیل متمرکز باشد و از سوی آمریکا هم کمکها را دریافت کنیم، اما هر گونه تغییری در این شرایط مستلزم اصلاح مجدد بودجه جنگ است.
حریدیها باید کار کنند/فراخوان روز افزون سربازان ذخیره هزینهبردار است
یارون درباره بازار ساخت و ساز در اسرائیل گفت: صنعت ساخت و ساز مهم است و بخش بزرگی از تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد. وی با اشاره به ممانعت از ورود یکصد هزار کارگر فلسطینی به سرزمینهای اشغالی از هفتم اکتبر گفت: ما در گذشته شاهد بودیم که بازگشت کارگران به بازار ساخت و ساز زمان زیادی طول کشیده و یا جایگزین کردن آنها با کارگران جدید زمان بر و هزینه بر خواهد بود. وی با بیان اینکه بازار املاک و مستغلات در اسرائیل نسبت به عرضه بسیار حساس است، گفت: اگر نیروهای امنیتی بتوانند اجازه ورود کارگران فلسطینی را بدهند به نفع اقتصاد اسرائیل خواهد بود، اما در مقابل خواستار تنوع بخشی به ملیت کارگران خارجی مقیم در سرزمینهای اشغالی شد. یارون در ادامه بر اهمیت حضور حریدیها در بازار کار رژیم صهیونیستی تاکید کرد و گفت آنها هم باید مهارتها کسب کرده تا حقوق و دستمزد بگیرند (جریان افراطی و ارتدوکس حریدی جمعیت حدود یک میلیون نفر در سرزمینهای اشغالی است که مردان آنها موظف به کار کردن نیستند و کابینه اسرائیل آنها را تامین مالی میکند). رئیس بانک مرکزی رژیم صهیونیستی هشدار داد: «تا سال ۲۰۶۰، حریدیها حدود یک چهارم جمعیت اسرائیل را تشکیل خواهند داد و اگر آنها وارد بازار کار نشوند، آسیب احتمالی به اقتصاد به ۶ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد رسید و بار مالیاتی ۱۶ درصد افزایش مییابد. یارون با اشاره به افزایش روز افزون نیاز ارتش رژیم صهیونیستی به نیروهای ذخیره گفت: سربازان ذخیره فعلی نیروهای شاغلی هستند که بازدهی بالایی دارند. در این مرحله ما به خانوادهها نیز آسیب میزنیم. از نظر اقتصادی این بار اقتصادی بسیار بزرگی است.
وی با اشاره به اینکه وزارت جنگ رژیم صهیونیستی از نیاز خود به سربازان ذخیره بیشتر گفت که حریدیها هم باید به ارتش ملحق شوند تا به بازارها و اقتصاد اسرائیل فشار وارد نیاید. وزارت دارایی رژیم صهیونیستی روز دوشنبه اعلام کرد، بدهی اسرائیل در سال گذشته میلادی ۱۶۰ میلیارد شیکل (۴۳ میلیارد دلار) افزایش یافته که نیمی از آن یعنی ۸۱ میلیارد شیکل از زمان آغاز جنگ غزه بوده است. درحالیکه، بدهیهای اسرائیل در سال ۲۰۲۲ حدود ۶۳ میلیارد شیکل افزایش یافته بود. مجموع بدهیهای اسرائیل در سال ۲۰۲۳ به علت افزایش هزینههای جنگ به ۶۲.۱ درصد تولیدناخالص داخلی رسیده که این رقم در سال ۲۰۲۲ برابر با ۶۰.۵ درصد بود و انتظار میرود در سال ۲۰۲۴ به ۶۷ درصد تولید ناخالص داخلی برسد. اسرائیل ماه گذشته در نخستین فروش اوراق قرضه بینالمللی خود از زمان جنگ غزه رکورد ثبت کرده است.۱۱۶ میلیارد شیکل بدهیهای دولتی در سال گذشته یا ۷۲ درصد آن داخلی، ۲۵ درصد خارجی و باقی به صورت مطابلت غیرتجاری بوده است. این وزارتخانه اعلام کرد، بدهی عمومی اسرائیل در سال گذشته به علت تورم بالا و نرخ بهره بالا ۸.۷ درصد افزایش یافته و به ۱.۱۳ تریلیون شیکل رسیده است. موسسه مودیز چندی پیش رتبه اعتباری رژیم صهیونیستی را به A۲ کاهش داد و دلیل آن را خطرهای سیاسی و مالی به علت جنگ با حماس اعلام کرد. بودجه اصلاح شده ۲۰۲۴ این رژیم یک ماه پیش تصویب شد که دهها میلیارد شیکل برای تأمین مالی جنگ بیش از شش ماهه با حماس، هزینههای بیشتر برای دفاع و پرداخت غرامت به خانوادهها و مشاغل آسیب دیده از درگیری، به آن اضافه شده است.
منبع: فارس