به گزارش خبرنگار ایبنا، داود دانش جعفری، مشاور عالی رئیس کل بانک مرکزی در سی و یکمین همایش سیاستهای پولی و ارزی اظهار کرد: امروزه نسل جدید بانکهای مرکزی در دنیا، یعنی بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸، تغییر زیادی داشتهاند و در حال حاضر دو هدف عمده دارند که نخستین هدف، ثبات قیمتها و هدف بعدی که امروزه به آن اضافه شده، ثبات سیستم مالی است.
وی ادامه داد: برای دستیابی به این دو هدف، یک سری بستههای سیاستی تعریف میشود که بستگی به نیاز و شرایط هر کشور، یک یا ترکیبی از آنها انتخاب میشود. این بستههای سیاستی شامل نرخ بهره یا نرخ سود بانکی، نرخ ارز، مدیریت جریان سرمایه (یعنی نگاه کشور مورد نظر در رابطه با ورود و خروج ارز چگونه است)، سیاستهای کلان احتیاطی (یعنی در سیاست گذاریها باید به تاثیر آن سیاستها بر بخشهای دیگر نظام پولی و بانکی توجه شود)، هدفگذاری تورمی (یعنی کشور مورد نظر چه سیاستها و اهدافی دارد و چگونه میتواند این نرخ را کنترل کند) میشود.
به گفته دانشجعفری، امروزه مکانیسمهای پولی بانکهای مرکزی با چالشها و فرصتهایی در زمینه دیجیتالی شدن مواجه هستند که باید حداکثر استفاده را از این شرایط بکنند.
مشاور عالی رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: اکنون بانکهای مرکزی دنیا سه ماموریت اصلی دارند که شامل تنظیم سیاستهای پولی، ثبات سیستم مالی و مواجه هوشمند با پدیده دیجیتالی شدن سیستم پولی میشود.
وی گفت: اینکه ثبات سیستم مالی در یک اقتصاد چگونه امکان پذیر است نکته مهمی است، زیرا نهادهایی خارج از سیستم بانک مرکزی مانند مجلس یا دولت هم میتوانند آن را تحریک کنند. از سوی دیگر کنترل و اختیار آن در دست بانک مرکزی نیست، اما تغییرات آن اهمیت زیادی در انجام ماموریتهای بانک مرکزی دارد.