به گزارش ایبنا، «برای دههها، نه ایالات متحده و نه متحدان غربی، هیچ تهدید خارجی را در حوزه فناوری و الکترونیک احساس نکرده بودند، زیرا شرکتهایشان بر این حوزه مسلط بودند، اما ورود قدرتمند چین به این حوزهها، بهویژه از آغاز قرن بیست و یکم، باعث شده است بسیاری از کارشناسان و مقامات امنیت ملی در ایالات متحده و اروپا نسبت به این برتری چین احساس نگرانی کنند».
این مقدمه گزارش تحلیلی مجله آمریکایی «نشنال اینترست» به قلم برایان جی کاوانا است که از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ به عنوان یک از مدیران ارشد در شورای امنیت ملی ایالات متحده در زمان رئیس جمهور سابق، دونالد ترامپ و رئیس جمهور کنونی، جو بایدن خدمت کرده است.
به عقیده نویسنده، افزایش سلطه چین بر صنعت الکترونیک نه تنها سلامت اقتصادی بخش الکترونیک آمریکا را تهدید میکند، بلکه میتواند خطرات زیادی برای امنیت ملی این کشور ایجاد کند.
او میگوید که به مدت ۳ سال در شورای امنیت ملی ایالات متحده کار کرد و شاهد عینی روشهای پیچیده و اغلب نامحسوس بود که زنجیرههای تأمین جهانی بر امنیت ملی تأثیر میگذاشتند.
ظهور چین به عنوان یک قدرت جهانی در صنعت الکترونیک فقط یک تصادف نبود، بلکه نتیجه تلاش استراتژیک، عمدی و قویاً حمایت شده توسط دولت چین برای کنترل بخشهای فناوری حیاتی در چارچوب ابتکار عمل یا سند معروف به «ساخت چین ۲۰۲۵» است.
(سند اقتصادی- صنعتی جمهوری خلق چین به نام ساخت چین ۲۰۲۵، یک برنامه صنعتی برای دولت چین است که در سال ۲۰۱۵ توسط دولت شیجین پینگ منعقد شد و طبق زمانبندی این سند، دولت چین باید طی ده سال به یک قدرت جهانی در صنایع با فناوری پیشرفته و دانش بنیان تبدیل شود.)
دولت چین میلیاردها دلار به شرکتهایی که همه چیز را از تلفنهای هوشمند گرفته تا صفحهنمایشهای دیجیتال تولید میکنند، کمک کرده است و این حمایت به شرکتهای چینی اجازه میدهد تا سهم بازار خود را در بازار نمایشگرهای کریستال مایع (LCD) از ۱۳ درصد در سال ۲۰۱۶ به طور چشمگیری افزایش داده و به ۴۵ درصد در سال ۲۰۲۳ رسانده باشند.
در بازار نمایشگرهای دیجیتال که شامل همه چیز از تلویزیون گرفته تا صفحه نمایش کامپیوتر، گوشیهای هوشمند و تجهیزات نظامی است، شرکتهای چینی پیشرفت چشمگیری داشته اند. شرکتهایی مانند BOE Technology و TCL به نامهای برجستهای تبدیل شدهاند و تولیدات خود را به بسیاری از شرکتهای بینالمللی که در ساخت دستگاههای خود به این قطعات حیاتی نیاز دارند، عرضه میکنند و بنابراین این بازار به شدت به تواناییهای تولیدی چین وابسته شده است.
کاوانا که معاون ارشد امنیت داخلی و فناوری در شرکت American Global Strategies، یک شرکت مشاوره که توسط رابرت اوبراین مشاور امنیت ملی سابق ایالات متحده و الکس گری رئیس شورای امنیت ملی تاسیس شده است، میگوید که پیامدهای اقتصادی سلطه چین بر صنعت الکترونیک واضح است.
وی افزود: چین از طریق حمایتهای سنگین، بازار جهانی را به هم ریخته و رقابت عادلانه با شرکتهای چینی را برای شرکتهایی از کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی و ایالات متحده تقریبا غیرممکن کرده است.
کاوانا افزود: ما عملا شاهدیم که شرکتهای آمریکایی و دیگر شرکتهای غربی برای مقابله با قیمتهای پایین ارائه شده توسط شرکتهای چینی تلاش میکنند و این منجر به کاهش تولیدات داخلی و از دست دادن مشاغل در ایالات متحده شده است.
به گفته این مقام شرکت امریکان گلوبال افول صنعت الکترونیک در آمریکا، انعطاف پذیری اقتصادی این کشور و متحدانش را در کل تضعیف کرده و در عین حال وابستگی ناسالم به منابع چینی را افزایش داده است.
وی ادامه داد: در حالی که پیامدهای اقتصادی سلطه الکترونیکی چین شدید است، پیامدهای امنیت ملی آن حتی جدیتر است؛ زیرا تکیه بر صفحه نمایشای دیجیتال و سایر قطعات الکترونیکی ساخت چین، نقاط ضعف بسیاری را در سیستم امنیت ملی آمریکا ایجاد میکند.
کاوانا در ادامه تحلیل خود تاکید کرد: شباهتهای قابل توجهی بین تولید صفحه نمایش و ساخت نیمه هادیها وجود دارد که به چین فرصتی میدهد تا از تخصص خود در تولید صفحه نمایش برای دستیابی به جاه طلبیهای خود در زمینه نیمه هادیها استفاده کند.
در ادامه این گزارش آمده است کارشناسان صنعت میگویند که شباهت بین صفحه نمایش و نیمه هادیها در فرآیندهای تولید حدود ۷۰ درصد است و این میتواند به چین اجازه دهد تا به پیشرفت سریع در فناوری نیمه هادی دست یابد و بر برخی از محدودیتها و موانعی که به طور سنتی مانع پیشرفت این کشور در این زمینه میشود، غلبه کند.
بر اساس این گزارش، کارشناسان میافزایند که هرگونه موفقیت چین در تسلط بر صنعت نیمهرسانا، اعلام پیروزی آن بر آمریکا بدون شلیک حتی یک گلوله خواهد بود.
کاوانو میگوید که حمایت دولت چین از صنعت نمایشگر که در حال افزایش است و به حدود ۹۰ درصد هزینههای سرمایه گذاری در زمینه فناوری انرژی خورشیدی میرسد، به شرکتهای چینی اجازه میدهد تا در فناوریهای جدید مانند نمایشگرهای نانو بدون نگرانی از بازگشت سرمایه سرمایه گذاری کنند.
او افزود، این حمایت مستمر چین به شرکتهای این کشور اجازه میدهد تا به نوآوری و گسترش در بازارها ادامه دهند و موقعیت چین را در صنعت الکترونیک جهانی تقویت کند.
به گفته کاوانا، که اذعان دارد آمریکا به تنهایی قادر به شکست چین در این زمینه نخواهد بود، مقابله با این تهدید چند وجهی چین مستلزم یک استراتژی جامع است که سیاست اقتصادی، نوآوری فناوری و اقدامات امنیت ملی را ترکیب کند، بنابراین آمریکا باید در تجارت خود با چین به ویژه در بخش الکترونیک تجدید نظر کند همچنین باید با متحدان و شرکای خود برای تدوین یک استراتژی مشترک برای مقابله با رفتارهای بازار چین همکاری کند تا خطرات این اقدامات کاهش یابد.
کاوانو میگوید که سلطه تحت حمایت دولت بر صنعت الکترونیک جهان، تهدیدی آشکار و فوری برای ثبات اقتصادی و امنیت ملی آمریکا است او میافزاید که شناخت این تهدید و مقابله با آن با رویکردی چند وجهی که روابط واشنگتن با متحدانش را تقویت میکند، مهم است. از همین رو ایجاد قابلیتهای بومی، تضمین یکپارچگی زنجیرههای تامین و حفظ و برتری تکنولوژیک ایالات متحده ضروری است، زیرا عدم انجام این کار میتواند ایالات متحده را در دنیایی که به طور فزایندهای دیجیتالی میشود و با ارتباطات در هم تنیده شده دست خالی نگاه دارد.
منبع: فارس