به گزارش ایبِنا به نقل از پایگاه خبری بانک مسکن - هیبنا، وزارت راه و شهرسازی با همکاری بانک مسکن برای اولین بار در کشور امکانی را فراهم کرد که به واسطه آن، استفادهکنندگان از معابر آزادراهی میتوانند بدون نیاز به توقف و اتلاف وقت برای پرداخت عوارض به شکل نقدی، از ایستگاههای عوارضی عبور کنند و رقم عوارض به شکل خودکار از اعتبار آنها کسر شود.
تاکنون ایستگاه های عوارضی تهران - پردیس، تهران - قم، اهواز - بندر امام و نیز عوارضی بعد از فرودگاه در ورودی شهر قم به این سامانه تجهیز شده اند و قرار است ۱۰ معبر آزادراهی دیگر نیز از این امکان برخوردار شود.
رانندگانی که به دلیل اشتغال در شهری به غیر از محل سکونت خود یا به هر دلیل دیگری در ماه ناگزیر هستند چند نوبت از این معابر استفاده کنند، با خرید برچسب پرداخت الکترونیکی عوارض و نصب آن پشت شیشه خودرو از مزایای عبور بدون معطلی از خط اختصاصی این پروژه در ایستگاههای عوارضی برخوردار میشوند.
این امکان میتواند حتی برای کسانی که در طول یک سال چند نوبت از معابر آزادراهی مجهز به این سامانه استفاده میکنند، مفید باشد و با توجه به اینکه تعطیلات نوروزی پیش رو قرار دارد، از اتلاف وقت مسافران نوروزی در ایستگاههای عوارضی جلوگیری میکند. افزون بر این، استفاده کنندگان از این خدمات به جای پرداخت نقدی و دستی عوارض، از ۲۰ درصد تخفیف عوارض تردد در معابر بزرگراهی برخوردار خواهند شد.
علاوه بر این تخفیفات دیگری نیز بین ۳.۵ تا ۱۰ درصد روی میزان شارژ اعتبار اعمال میشود. به طور کلی حداقل مبلغ شارژ ریالی برچسب ۵۰۰۰ تومان و حداکثر ۵۰۰ هزار تومان است. اما کسانی که بخواهند از تخفیف شارژ نیز استفاده کنند باید حداقل مبلغ ۲۵ هزار تومان شارژ خریداری کنند تا از تخفیف حداقلی (۳.۵ درصد) برخوردار شوند. همچنین بیشترین تخفیف روی شارژ ۳۰۰ هزار تومان به بالا پرداخت میشود که ۱۰ درصد است.
هزینه خرید برچسب پرداخت الکترونیکی عوارض که تنها یکبار پرداخت میشود، ۲۰ هزار تومان است و کسانی که این برچسب را قبلا خریداری کرده باشند، تنها لازم است با اتمام اعتبار، برچسب خود را شارژ کنند.
روشهای خرید و شارژ برچسب
سادهترین راه خرید برچسب مذکور مراجعه به سامانه اینترنتی www.maskan-avarezi.ir است. همچنین امکان مراجعه حضوری به نمایندگان مجاز فروش برچسب که توسط مرکز راهبری سامانه پرداخت عوارض الکترونیک کشور معرفی شده، مراجعه به باجه مختص خدمات پرداخت الکترونیکی عوارض در ایستگاههای عوارضی مجهز به این سیستم نیز مراجعه به شعب منتخب بانک مسکن که در سایت این سامانه معرفی شده است، وجود دارد. در عین حال با تدبیر بانک مسکن قرار است به زودی فروش برچسب پرداخت الکترونیکی عوارض در دفاتر پیشخوان دولت نیز ممکن شود.
تاکنون بسیاری از مسافرانی که از آزادرههای مجهز به سیستم «ETC» به شکل پرشمار استفاده میکنند، برچسب پرداخت الکترونیکی را خریداری کردهاند اما ممکن است از تمام روشهای شارژ برچسب مطلع نباشند. به طور کلی ۱۰ روش برای شارژ اعتبار ریالی در این برچسبها وجود دارد که ۵ روش آن حضوری و ۵ روش غیرحضوری است.
روشهای غیرحضوری که میان مشتریان بانک مسکن پرطرفدارتر است شامل استفاده از هم بانک مسکن با شمارهگیری کد «#۷۱۴*» است. افزون بر این مشتریان بانک مسکن که «اینترنتبانک» خود را فعال کرده باشند میتوانند از این طریق برچسب خود را شارژ کنند. راه غیرحضوری سوم استفاده از تلفن بانک مسکن به شماره «۰۲۱-۶۴۰۹۶» است. همراه بانک مسکن که نرم افزار ویژه تلفن همراه مشتریان بانک مسکن است نیز به امکان شارژ برچسب پرداخت الکترونیکی عوارض آزادراهی مجهز است. همچنین سامانه اینترنتی www.maskan-avarezi.ir علاوه بر فروش، امکان شارژ اعتبار را نیز در اختیار متقاضیان قرار داده است.
از آنجا که ممکن است برخی از مشتریان بانک مسکن تمایلی به استفاده از روشهای غیرحضوری نداشته و روشهای سنتی مبادلات ریالی را ترجیح دهند، ۵ روش شارژ حضوری نیز برای استفادهکنندگان از «ETC» پیشبینی شده است. این روشها عبارت است استفاده از کیوسک بانک مسکن، خودپرداز (ATM) بانک مسکن، مراجعه حضوری به نمایندگیهای مجاز فروش و شعب منتخب بانک مسکن و نیز مراجعه به ایستگاههای عوراضی مجهز به سیستم پرداخت الکترونیکی.
فهرست نمایندگیهای مجاز فروش و شارژ برچست پرداخت الکترونیکی عوارض در این لینک (https://avarezi.bank-maskan.ir/Home/Home/AgencyList) و فهرست شعب منتخب بانک مسکن برای ارائه این خدمات در این لینک (https://avarezi.bank-maskan.ir/Home/Home/SelectedBranch) قابل مشاهده است.
بنابر این گزارش، خودروهای عبوری از خطوط مجهز به تجهیزات پرداخت الکترونیکی عوارض در صورت عدم برخورداری از برچسب یا فقدان اعتبار کافی در برچسب خود، از سوی اداره راهنمایی و رانندگی ۳۰ هزار تومان جریمه می شوند. اما این جریمه بلافاصله اعمال نخواهد شد و دارندگان برچسب یا حتی کسانی که هنوز برچسب نخریدهاند، میتوانند تا ۷۲ ساعت پس از عبور از آزادراه نسبت به خرید برچسب و شارژ اعتبار اقدام کنند تا این جریمه اعمال نشود.
وجود بیش از یک برچسب برای یک خودرو نیز به دلیل اخلال در پردازش اطلاعات در سامانه مجاز نبوده و منجر به جریمه می شود.