به گزارش ایبنا، آلبرت بغزیان؛ اقتصاددان با اشاره به اقدام جدید بانک مرکزی مبنی بر صدور دستورالعمل انتشار گواهی سپرده خاص با نرخ سود ۳۰ درصد، گفت: انتشار اوراق هدفهای گوناگونی را دنبال میکند، یکی از این هدفها جذب نقدینگی از بازارهای سفته بازی به سمت تولید است و بنابراین نقدینگی سرگردان با استفاده از این اوراق جمع میشود.
بغزیان بیان داشت: هدف بعدی این اوراق به هزینه کرد آن باز میگردد و، چون در تولید هزینه میشود، روش خوبی برای جذب سرمایه در گردش تولید محسوب میشود، هرچند که هزینه تامین مالی در این روش بالاست، اما میتواند تاثیرگذار باشد.
این اقتصاددان ابراز داشت: تامین مالی تولید از طریق تسهیلاتدهی بانکها بسیار سخت است و فشار زیادی را تحمیل میکند، به خصوص بانکهایی که در خط قرمز ناترازی قرار گرفته اند توان ارائه تسهیلات ندارند، بنابراین برای تامین مالی تولید بهتر است که از روشهایی مثل این اوراق استفاده شود.
بغزیان تصریح کرد: انتشار گواهی سپرده خاص با سود جذاب در شرایطی صورت میگیرد که بازار ارز، طلا و خودرو در تلاطم قرار دارد، در این شرایط انتشار گواهی سپرده خاص موجب خواهد شد تا نقدینگی به جای این که جذب بازارهای سفته بازی شود، به سمت تولید هدایت شود. البته بهتر بود تا انتشار این اوراق در زمان آرامش اقتصادی یعنی در یک ماه گذشته روی میداد تا نقدینگی کمتری به سمت بازارهای سفته بازی میرفت.
وی اضافه کرد: فردی که این اوراق را خریداری میکند، آن را تا یک سال نگه داری میکند و اگر پولش را زودتر از یک سال بخواهد، به بانک مراجعه و سودش از ۳۰ درصد به ۱۲ درصد کاهش پیدا میکند، در نتیجه پول و سودش را دریافت میکند.
بغزیان در پایان تاکید کرد: یکی از ویژگیهای انتشار گواهی سپرده خاص این است که به کاهش نرخ رشد نقدینگی نیز کمک میکند و به طور کلی هر ابزاری که نقدینگی را جمع کند و زمان سر رسید آن مشخص باشد و در زمان سر رسید به انبساط پولی بینجامد، برای اقتصاد مطلوب است. حتی اگر این پول در بانکها بماند و وارد تولید نشود، بازهم به کاهش رشد پایه پولی و کاهش نرخ رشد نقدینگی کمک میکند.
منبع: ایسنا