به گزارش خبرنگار بین الملل ایبِنا و به نقل از آناتول، تأثیرات جنگ رژیم صهیونیستی بر نوار غزه و به طور کلی تنشها در خاورمیانه، چندین اقتصاد منطقه عربی را در سال ۲۰۲۴ تحت تأثیر قرار داد.
علاوه بر فلسطین و لبنان که بیشترین آسیب را از جنگ رژیم صهیونیستی در نوار غزه و جنوب لبنان متحمل شدند، اقتصادهای دیگری مانند مصر و اردن در خط مقدم کشورهای متاثر از وقایع سال ۲۰۲۴ قرار داشتند.
فلسطین
در حالی که جنگ رژیم صهیونیستی در نوار غزه همچنان خسارات شدیدی به اقتصاد فلسطین وارد میکند و منجر به بحرانی بیسابقه میشود، تعداد زیادی تلفات جانی و حدود ۱.۹ میلیون نفر را آواره کرده است.
برآوردهای بانک جهانی منتشر شده در ۱۶ دسامبر نشان میدهد که تولید ناخالص داخلی واقعی شاهد کاهش قابل توجهی بوده است، زیرا اقتصاد کرانه باختری در نیمه اول سال جاری ۲۳ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که غزه در همین مدت شاهد کاهش ۸۶ درصدی تولید ناخالص داخلی بود.
بانک جهانی تخمین میزند که تولید ناخالص داخلی واقعی برای فلسطین به عنوان یک کل در طول سال ۲۰۲۴ به میزان ۲۶ درصد کاهش خواهد یافت و همه بخشها به ویژه ساخت و ساز، تولید، خدمات و تجارت تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
جنگ منجر به اختلالاتی در بازار کار شد و باعث نرخ بالای بیکاری شد، به ویژه در غزه که بیش از ۸۰ درصد از جمعیت آن بیکار شدند.
۸۸ درصد از تأسیسات بخش خصوصی در غزه تخریب شده یا بخشی از آنها آسیب دیده است که ۶۶ درصد آنها به طور کامل تخریب شده و ۲۲ درصد در معرض آسیب جزئی قرار گرفتهاند.
از سوی دیگر، چالشهای مالی تشکیلات خودگردان فلسطین بدتر شده است، زیرا کاهش درآمدها و افزایش کسورات رژیم صهیونیستی از درآمدهای ترخیص، حقوق کارمندان دولتی را از ابتدای جنگ به ۶۰ تا ۷۰ درصد کاهش داده است.
نیازهای مالی تشکیلات خودگردان فلسطین برای دوره ژانویه تا اکتبر ۲۰۲۴ به ۱.۰۴ میلیارد دلار رسید.
لبنان
در ۱۵ نوامبر، بانک جهانی خسارات اقتصادی ناشی از جنگ رژیم صهیونیستی علیه لبنان را تا آن تاریخ حدود ۵.۱ میلیارد دلار برآورد کرد.
ارزش خسارات ناشی از خسارات وارده به املاک و مستغلات به ۳.۴ میلیارد دلار رسیده است، زیرا حدود ۱۰۰ واحد مسکونی به طور کامل یا جزئی تخریب شده است. در حالی که حدود ۱۶۶ هزار نفر در لبنان به دلیل جنگ شغل خود را از دست دادند.
بر اساس برآوردها، جنگ نرخ رشد تولید ناخالص داخلی لبنان را تا حدود ۶.۶ درصد در طول سال جاری کاهش خواهد داد.
قبل از شروع جنگ اخیر، بانک جهانی بحران اقتصادی لبنان را که در سال ۲۰۱۹ آغاز شد به عنوان یکی از بدترین بحرانهای اقتصادی در جهان از اواسط قرن نوزدهم توصیف کرد.
مصر
مصر یکی از کشورهای همسایه مناطق درگیری بود که متاثر از پیامدهای جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه به ویژه کانال سوئز بود که منبع اصلی درآمد ارزی این کشور محسوب میشود.
این جنگ منجر به کاهش قابل توجه درآمدهای کانال سوئز شد. رئیس جمهور عبدالفتاح السیسی گزارش داد که چالشها و رویدادهای منطقهای در دریای سرخ برای مصر حدود ۷ میلیارد دلار از درآمد کانال در سال ۲۰۲۴ هزینه داشته است که نشان دهنده زیان بیش از ۶۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ است.
همچنین، مصر در معرض کاهش رشد تولید ناخالص داخلی قرار گرفته است، زیرا وزارت برنامه ریزی مصر کاهش رشد اقتصادی را به ۲.۴ درصد برای سال مالی ۲۰۲۳/۲۴ گزارش کرده است که نسبت به ۳.۸ درصد در سال قبل کاهش یافته است.
این کاهش به دلیل تنشهای ژئوپلیتیکی و عدم اطمینان اقتصادی جهانی از جمله جنگ رژیم صهیونیستی در نوار غزه است.
این درگیری همچنین تورم را در مصر تشدید کرد. صندوق بینالمللی پول پیشبینی میکند قیمتهای مصرفکننده در سال مالی ۲۰۲۴/۲۰۲۵ به ۳۳.۳ درصد افزایش یابد، در حالی که این رقم در سال مالی ۲۰۲۳/۲۰۲۳، ۲۴.۴ درصد بود.
اردن
گردشگری اردن یکی از برجستهترین بخشهایی بود که تحت تأثیر تنشها در خاورمیانه قرار گرفت، زیرا درآمد گردشگری طی ده ماهه اول سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۶.۱۵ میلیارد دلار بود که ۴.۴ درصد کاهش داشت.
این در مقایسه با دوره مشابه در سال ۲۰۲۳ است. این به دلیل کاهش ۶.۶ درصدی تعداد گردشگران است.
بر اساس گزارش انجمن ملی حمایت از مصرفکننده، بخشهای خردهفروشی، از جمله پوشاک، لوازم الکترونیکی و مبلمان نیز کاهشی در فروش ثبت کردند و داروخانهها افت ۲۰ درصدی در فروش را ثبت کردند و مصرفکنندگان بر خریدهای ضروری تمرکز کردند.
رژیم صهیونیستی
در رژیم صهیونیستی، خسارات ناشی از جنگ در نوار غزه قوی بود، زیرا این کشور در حال ثبت کسری۷.۷ درصد از تولید ناخالص داخلی است که حداقل از ابتدای هزاره کنونی تاکنون ثبت نشده بود.
در مورد گردشگری، دادههای اداره آمار رژیم صهیونیستی نشان میدهد که تعداد گردشگران ورودی طی یازده ماه گذشته کاهش یافته است.
بر اساس این داده ها، گردشگری ورودی با کاهش ۷۰ درصدی به حدود ۸۸۵۰۰۰ گردشگر رسیده است که نسبت به ۲.۹۶ میلیون گردشگر در مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.
زیانها به گردشگری و تولید ناخالص داخلی ختم نشد، زیرا اقتصاد محلی تحت تأثیر غیبت بیش از ۱۷۰۰۰۰ کارگر فلسطینی که در بخشهای حیاتی، به ویژه ساخت و ساز در رژیم صهیونیستی کار میکردند، قرار گرفت.