به گزارش ایبِنا به نقل از پایگاه خبری بانک مسکن، محمد حسن مرادی اعلام کرد: بسیاری از متقاضیان دریافت تسهیلات مسکن به خصوص متقاضیان دریافت تسهیلات خرید مسکن در ارتباط با نحوه احراز توانایی مالی سوالاتی مطرح می کنند که لازم است در این زمینه مسوولان مربوطه و به خصوص همکاران ما در شعب بانک مسکن شفاف سازی لازم را به منظور تنویر افکار عمومی انجام دهند.
وی گفت: در این میان موضوع نیاز یا عدم نیاز به معرفی ضامن به بانک در زمان دریافت تسهیلات و یا برای دریافت تسهیلات از سوی تسهیلات گیرندگان به یکی از پرسش های اساسی تبدیل شده است و بعضا برخی از مراجعه کنندگان برای دریافت تسهیلات با ابهام در این باره مواجه اند.
مرادی با اشاره به شرط وجود تمکن مالی و درآمد کافی متقاضی برای بازپرداخت تسهیلات و پرداخت اقساط ماهانه به عنوان یکی از شروط اساسی و اصلی در ضوابط پرداخت تسهیلات مسکن به متقاضیان خاطرنشان کرد: یکی از مقررات اصلی در خصوص نحوه شناسایی واجدان شرایط دریافتتسهیلات مسکن احراز تمکن مالی فرد متقاضی برای پرداخت اقساط ماهانه به منظور بازپرداخت تسهیلات است؛ به این معنا که شعب تسهیلات دهنده در زمان مراجعه فرد متقاضی برای دریافت تسهیلات باید حتما این موضوع را بررسی کنند که آیا فرد متقاضی توانایی بازپرداخت تسهیلات و پرداخت اقساط ماهانه را به لحاظ بنیه مالی و سطح درآمدی دارد یا خیر؟
وی ادامه داد: در واقع احراز توانایی مالی فرد تسهیلات گیرنده از هر روشی و کسب اطمینان از اینکه یک جریان درآمدی ثابت و قابل اتکا برای وصول مطالبات بانک از فرد تسهیلات گیرنده از بابت بازپرداخت تسهیلات دریافت شده وجود دارد یا خیر، از مهم ترین ضوابط و شرایط پرداخت یا عدم پرداخت تسهیلات به فرد متقاضی است.
مدیر امور طرح و برنامه و بانک مسکن خاطرنشان کرد: بنابراین براساس مقررات مربوط به پرداخت تسهیلات خرید مسکن به متقاضیان، تسهیلات گیرنده بایستی توانایی پرداخت اقساط را داشته و این موضوع به طرق مقتضی (حکم استخدامی، فیش حقوقی، گردش حساب بانکی و ...) توسط شعبه مربوطه احراز شود.
مرادی تاکید کرد: اینکه افراد خود از درآمد مستقل برخوردار باشند یکی از ارکان مهم این ضابطه محسوب میشود؛ بنابراین برای آنکه فرد متقاضی مشمول دریافت تسهیلات مسکن شود از یک نظر لازم است کفایت مالی کافی برای پرداخت تسهیلات به واسطه درآمد شخصی خود داشته باشد و این موضوع را از طریق اسناد حقوقی و درآمدی خود به بانک ارایه کرده وبه اثبات برساند.
وی ادامه داد: با این حال و در حالیکه براساس ضوابط موجود، اساسا تسهیلات نباید به افرادی که نمی توانند کفایت بنیه مالی خود برای بازپرداخت اقساط را به شعبه محل درخواست برای دریافت تسهیلات ارایه و اثبات کنند و یا برای این موضوع با کسری مواجه اند پرداخت شود، برخی از شعب از متقاضی درخواست معرفی ضامن می کنند تا در صورت عدم توانایی مالی برای بازپرداخت تسهیلات، بانک از مسیر ضامن به حقوق خود دست یابد.
مرادی تاکید کرد: درخواست برای معرفی ضامن تنها زمانی مورد نیاز است که فرد نتواند توانایی مالی خود برای بازپرداخت اقساط تسهیلات را به اثبات بانک برساند؛ در غیر این صورت ارایه مدارک درآمدی و حقوقی فرد متقاضی برای دریافت تسهیلات کفایت می کند و نیازی به معرفی ضامن وجود ندارد.
وی همچنین اعلام کرد: در بسیاری از موارد این سوال مطرح می شود که چرا با وجود آنکه ملک خریداری شده با استفاده از تسهیلات بانکی تا زمان اتمام دوره بازپرداخت تسهیلات در رهن بانک قرار می گیرد و در صورت عدم بازپرداخت اقساط بانک می تواند ملک را تملک کند گفت: بانک به دلایل مختلف از جمله دشواری مسیر حقوقی تملک این دسته از املاک،افزوده شدن این گروه املاک به املاک مازاد بانک و مشکلات بعدی برای نگه داری و عرضه آن ها و ... تمایلی به تملک املاک مربوط به تسهیلات گیرندگان بدحساب ندارد و در صورتی که به روش مطمئن و اطمینان ۱۰۰ درصدی دست یابد که می تواند به طور قطع طلب خود را از تسهیلات گیرندگان در زمان مقرر وصول کند به هیچ وجه علاقه ای به در رهن قرار دادن املاک برخوردار ازتسهیلات مسکن نیز ندارد.