بررسی راه‌های خلاص شدن از هژمونی اقتصادی آمریکا در نشست بریکس

بررسی راه‌های خلاص شدن از هژمونی اقتصادی آمریکا در نشست بریکس
اجلاس بریکس، ایده خلاصی از دلار در مبادلات درونی بین کشور‌های این بلوک را در رأس برنامه‌ها قرار داده است.
کد خبر : ۱۶۷۹۲۵

به گزارش خبرنگار بین الملل ایبِنا و به نقل از الجزیره، فعالیت‌های اجلاس بریکس در شهر کازان، پایتخت جمهوری تاتارستان روسیه تا پایان امروز ادامه دارد و تمرکز این اجلاس بر امنیت غذایی و مسائل انرژی با توجه ویژه به خاورمیانه است و عنوان اصلی این نشست این خواهد بود: بریکس و جنوب جهانی به طور مشترک دنیای بهتری را بسازند.

فعالیت‌های این اجلاس که تا پایان امروز ادامه دارد، ایده خلاصی از دلار در مبادلات درونی بین کشور‌های این بلوک را در رأس برنامه‌ها قرار داده است، به ویژه با افزایش تحریم‌های آمریکا علیه روسیه از سال ۲۰۱۸. شروع جنگ در اوکراین که یکی از ارکان آن کنترل ایالات متحده بر سیستم‌های پرداخت و انتقال پول جهانی بود، به خصوص که منبع پول دلاری مورد استفاده در تجارت جهانی و همچنین ذخایر پولی بیشتر کشور‌ها است.

این در حالی است که درخواست کشور‌های جدید برای پیوستن به بریکس در حال افزایش است و یکی از نکاتی است که در این اجلاس بررسی خواهد شد.

قابل ذکر است که اگرچه بانک‌های مرکزی برای تنوع بخشیدن به دارایی‌های خود از جمله طلا تلاش کرده اند، اما حدود ۵۸ درصد از ذخایر ارزی به دلار است و تأثیرات شبکه دلار، بانک‌های آمریکایی را در مرکز سیستم‌های پرداخت جهانی قرار می‌دهد.

همه بانک‌ها از طریق بانک آمریکا به دلار معامله می‌کنند و این امکان را به کشور صادرکننده دلار می‌دهد تا ادعا کنند بر جریان‌های مالی جهان به بهانه جلوگیری از تامین مالی تروریسم نظارت دارند.

پس از شروع جنگ روسیه و اوکراین، غرب ۲۸۲ میلیارد دلار از دارایی‌های روسیه را مسدود کرد، بانک‌های روسیه را از سیستم سوئیفت جدا کرد و از پردازش پرداخت‌ها از طریق بانک‌های آمریکایی جلوگیری کرد که از تلاش‌های جنگ حمایت می‌کنند، حتی سیاست‌گذاران اروپایی که از تحریم‌ها حمایت می‌کنند، از سرعت بسته شدن ویزا و مسترکارت (دو شرکت آمریکایی که منطقه یورو برای پرداخت‌های خرده‌فروشی به آن‌ها متکی است) در‌های خود را در روسیه بسته بودند.

خبرگزاری روسی اسپوتنیک به نقل از وفا علی، استاد اقتصاد، گفت: نشست بریکس در زمانی برگزار می‌شود که جهان در حال گذراندن آن است و در پرتو جنگ‌ها و بحران‌های اقتصادی از وضعیت کاهش اعتماد به نفس رنج می‌برد.

این آژانس به نقل از دکتر کریم العمده، اقتصاددان بین المللی، گفت که تغییر مکانیسم پرداخت جدید بین کشور‌ها اقدام آسانی نیست، اما تدریجی خواهد بود و نیاز به زمان دارد، زیرا کشور‌ها در این مسیر حرکت می‌کنند.

العمده خاطرنشان کرد: چین و روسیه با توجه به اهمیت دلار در مبادلات بین‌المللی که به آمریکا قدرت بیشتری می‌دهد، روند کاهش وابستگی به دلار را از قبل آغاز کرده‌اند.

العمده «دلار را نه تنها وسیله مبادله تجاری، بلکه وسیله‌ای برای هژمونی آمریکا» توصیف کرد.

وی گفت: سرمایه‌گذاری‌های متقابل بین کشور‌های بریکس حضور این گروه را تقویت می‌کند و به تجربه پرداخت‌های غیر دلاری بین برزیل و آرژانتین و تجربه معامله با ارز‌های محلی بین امارات، هند، روسیه و چین به ویژه در بخش انرژی دامن می‌زند.

شایان ذکر است که بر اساس آنچه روزنامه انگلیسی اکونومیست گزارش داده است، تعداد افراد مشمول تحریم‌های آمریکا در دو دهه تا سال ۲۰۲۱ بیش از ۹۰۰ درصد (به حدود ۹۴۰۰ نفر) افزایش یافته است.

هفته نامه بریتانیایی اکونومیست گزارش داد که سیستم پرداخت «پل بریکس» قرار است ظرف یک سال ساخته شود که به کشور‌ها امکان تسویه حساب فرامرزی را با استفاده از پلتفرم‌های دیجیتالی تحت مدیریت بانک‌های مرکزی خود می‌دهد.

این روزنامه پیش بینی کرد که بحث‌ها در این اجلاس بر رقابت برای تغییر شکل مسیر‌های انتقال پول متمرکز شود، زیرا چین مدت‌ها شرط بسته است که فناوری پرداخت قدرت آمریکا را کاهش می‌دهد، زیرا در مرکز مالی جهانی (با کنترل سیستم‌های انتقال پول) قرار دارد.

طرح بریکس ممکن است معاملات ارزان‌تر و سریع‌تری را ارائه دهد و این مزایا ممکن است برای جذب اقتصاد‌های نوظهور کافی باشد.

به گفته اکونومیست، به نظر می‌رسد طرح جدید بریکس، که بر ارز‌های دیجیتالی که توسط بانک‌های مرکزی اداره می‌شوند تمرکز دارد، حداقل تا حدودی از یک پلت فرم پرداخت آزمایشی به نام mBridge الهام گرفته شده است.

این پلت فرم توسط بانک تسویه بین المللی به همراه بانک‌های مرکزی چین، هنگ کنگ، تایلند، امارات و عربستان سعودی و همچنین ۳۱ عضو ناظر دیگر توسعه یافته است.

در یک زمینه اقتصادی دیگر، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در دیدار با دیلما روسف، رئیس بانک توسعه جدید بریکس، بانک توسعه گروه بریکس را یک موسسه مالی امیدوارکننده توصیف کرد و خاطرنشان کرد که این بانک پروژه‌هایی با ارزش ۳۳ میلیارد دلار از سال ۲۰۱۸ را تامین مالی کرده است.

نویسنده: اصغر علی کرمی
ارسال‌ نظر