حسن حیدری؛ اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با خبرنگار ایبِنا با اشاره به اینکه افزایش نرخ ارزنیمایی منجر به افزایش نرخ ارز بازار آزاد و بالا رفتن نرخ تورم در کشور نمیشود، اظهار کرد: راهاندازی بازار ارز توافقی از این جهت حائز اهمیت است که مکانیزم معامله در بازار را تسهیل میکند، یعنی علامتهای مثبتی به بازار ارز میدهد که در کلان اقتصاد تاثیر گذار است.
وی در این باره خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته ارزهای چند نرخی در اقتصاد ایران تجربه شده است اما با این حال در تمام مدت بهویژه بعد از تشدید تحریمها و افزایش نرخ ارز، مقاومتی نسبت به عرضه ارز در بازار به وجود آمد؛ بنابراین باید به سمت شکستن این مقاومت برویم تا ارز مورد نیاز واردات مواد اولیه، کالاهای اساسی و لوازم تولید به سهولت تامین شود.
این اقتصاددان معتقد است: اصولا افرادی که معامله میکنند به دنبال سازوکار علامتهای بازار میروند؛ در نتیجه وقتی در بازار ارز توافقی یا همان سامانه ارز تجاری، در یک مقطع زمانی مشخص قیمتهای منصفانهتری ارائه میشود به این معناست که صادرکننده خود را در بازاری آزاد میبیند و احساس میکند قید و بندی برای عرضه ندارد؛ بنابراین مشتاق به عرضه ارز با قیمتهای توافقی میشود.
حیدری ادامه داد: وقتی صادرکننده احساس کند در شرایط عادی بازار در حال معامله است، با تسهیل عرضه ارز و دستیابی سریع واردکننده به ارز مورد نیاز مواد اولیه و ماشین آلات مورد نیاز بازار خریداری و به تبع آن بازار تقویت میشود، لذا مصرف کننده نهایی تحت فشار قرار نمیگیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس معتقد است: راهاندازی بازار توافقی ارز به جهت تامین نیاز ارز مورد نیاز تجارت و واردات بسیار اهمیت دارد، بنابراین این روند در بلندمدت به ثبات نرخ ارز میانجامد نه افزایش نرخ ارز.