به گزارش ایبنا، آلبرت بغزیان تحلیلگر مسائل اقتصادی ضمن مثبت ارزیابی کردن هرگونه روابط تجاری و اقتصادی از سوی ایران با کشورهای شرق آسیا اظهار کرد: هر گونه توسعه روابط، به نفع کشورها است و منجر به تجارت میشود. تجارت حرکت موتور رشد را روان میکند.
وی ادامه داد: سوالی که ایجاد میشود این است که چرا در این بازه زمانی ارتباط اقتصادی با کشورهایی مثل چین و روسیه پر رنگ شده است؟ مگر ما سالها نیست که با این کشورها روابط تجاری داریم؟
این تحلیلگر اقتصادی با بیان اینکه ارتباط اقتصادی با کشوری مثل روسیه، به دلیل وجوه اشتراک میان داراییها و امکانات به اندازه ارتباط با چین اهمیت ندارد، گفت: آنچه مسلم است این است که تنوع امکانات در ایران خیلی زیاد است و به راحتی میتواند خواستگاه سرمایه گذاریهای خارجی شود. هر آنچه فکر کنید در کشور ما وجود دارد تا جایی که کشوری مثل آمریکا که وفور امکانات است میتواند اقلام زیادی را از ما تهیه کند.
بغزیان با اشاره به گستردگی امکانات کشور چین خاطرنشان کرد: چین به دنبال بازار میگردد و ما با چین معاملات زیادی داریم. اینکه چرا در حال حاضر این روابط اهمیت پیدا کرده، این است که به دلیل شرایط تحریمی موجود ما قصد داریم با پول این کشورها معاملات تجاری خود را انجام دهیم.
وی ادامه داد: یعنی از طریق تعامل اقتصادی با روسیه به جای دلار، روبل بدهیم و روبل بگیریم. در مورد چین هم قصد داریم کاری کنیم تا یوهان چین بگیریم به این دلیل که نمیتوانیم پول مبادلات خود را از کانال سوئیفت وارد کنیم؛ همه اینها یعنی جایگزینی روبل و یوهان به جای دلار در مبادلات تجاری.
این تحلیلگر اقتصادی تصریح کرد: استفاده از یک پولی که ذخیره جهانی نیست ریسک دارد، زیرا ابتدای امر باید با خود آن کشور مبادله کنیم و این پولها معمولاً نسبت به دلار ارزش کمتری دارند در نتیجه ذخایر جهانی خوبی نیستند بنابراین به نفع این کشورها است که پول کم ارزش خود را به سایر کشورها بدهند.
بغزیان گفت: ما باید این را در نظر بگیریم که در مبادلات تجاری، این پولها را به عنوان ذخایر کشور حساب کنیم. اما برای دور زدن تحریمها فعلاً راه دیگری جز این مبادلات و معاملات نداریم.
منبع: مهر