به گزارش ایبِنا به نقل از روابط عمومی پژوهشکده پولی و بانکی در چکیده این مقاله که توسط دکتر احمد بدری عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و دکتر حمید زمانزاده عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی نوشته شده، آمده است: ترازنامه نظام بانکی کشور طی سالهای متمادی انباشت تدریجی داراییهای موهوم و منجمد در سمت داراییها، با ناترازی رو به گسترشی مواجه بوده است. این مطالعه با طراحی مدلی که اقتصاد خرد بانکها را به اقتصاد کلان پیوند میزند، به تحلیل عوامل بروز ناترازی ترازنامه نظام بانکی و پیامدهای آن بر متغیرهای پولی و اقتصاد کلان پرداخته است.
نتایج حاصله نشان میدهد انباشت داراییهای موهوم و بروز ناترازی در ترازنامه نظام بانکی، جریان ناسالمی از خلق نقدینگی را شکل داده که نهتنها برای نظام بانکی مخاطرهآمیز است، بلکه عامل کلیدی چسبندگی نرخ سود بانکی به رغم کاهش نرخ تورم و اثرات منفی آن در اقتصاد کلان است. نتایج در چارچوب برآورد یک الگوی تصحیح خطای برداری شامل سه رابطه بلندمدت تولید، رابطه مقداری پول و رابطه برابری قدرت خرید، نشان میدهد که به رغم عدم کاهش نرخ رشد نقدینگی، نرخ تورم از مسیر کاهش کیفیت نقدینگی متأثر از کاهش کیفیت دارایهای نظام بانکی با کاهش قابل توجهی مواجه شده است.
در نهایت با توجه به پیامدهای منفی و مخاطرهآمیز ناترازی ترازنامه بانکها برای نظام بانکی و اقتصاد کلان کشور، این مطالعه برمبنای تحلیل عوامل و پیامدهای بروز ناترازی ترازنامه نظام بانکی، راهکارهای اصلاح این ناترازی و سالمسازی جریان خلق نقدینگی را مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که با توجه به حجم بالای داراییهای منجمد و موهوم و ناترازی قابل توجه ترازنامه نظام بانکی، راه حل معجزه آسا و آنی برای رفع آن وجود ندارد. راهحل اصولی از مسیر اتخاذ یک راهبرد ترکیبی میگذرد که تکیه اصلی آن بر راهکارهای تعدیل تدریجی ناترازی ترازنامه نظام بانکی از طریق اجرای سیاستهای اقتصاد کلان در جهت تعدیل نرخ سود بانکی از یک طرف و اقدامات اصلاحی ساختار مالی و عملیاتی نظام بانکی در جهت ساماندهی تدریجی داراییها و بدهیهای نظام بانکی از طرف دیگر باشد.
علاقهمندان برای دستیابی به متن کامل چکیده این مقاله به پورتال پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی به نشانی www.mbri.ac.ir مراجعه کنند.
خاطر نشان می شود، این مقاله در فرآیند ارزیابی و انتشار فصلنامه پژوهش های پولی و بانکی است و به زودی منتشر خواهد شد.