جواد کاظمی، نایب رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران در گفتوگو با خبرنگار ایبنا اظهار کرد: ایکاش مدیران تصمیم گیر کشور به این نتیجه نهایی میرسیدند که چندنرخی شدن ارز برای اقتصاد کشور خوب نیست، البته لازم است کالاهای اساسی و دارو ارز ارزان برای واردات دریافت کنند، اما برای سایر امور باید یک نرخ وجود داشته باشد.
نایب رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران افزود: به عنوان نمونه یک صادر کننده فرش اگر بخواهد از کشور فرش صادر کند، مجبور بود ارز خود را به نرخ نیمایی به فروش برساند. حال اگر این واردکننده کالایی را وارد کند، هیچ نظارتی بر قیمتگذاری این کالا در داخل کشور صورت نمیگیرد و وارد کننده به هر قیمتی که بخواهد کالای خود را به فروش میرساند، این موضوع ایجاد رانت برای یک عدهای میکند که میتوانند ارز ارزان قیمت دریافت کنند.
کاظمی عنوان کرد: این موضوع موجب شده بود صادرات با چالشهایی مواجه شود، بنابراین بهترین راه مدیریت ارز و افزایش صادرات این است که خود تجار اقدام به مبادله ارز کنند، یعنی وارد کننده و صادر کننده در فضای بازار آزاد و بر پایه عرضه و تقاضا نرخ ارز را مشخص کنند.
به گفته وی، خوشبختانه در بازار ارز تجاری که به تازگی در مرکز مبادله ایران راهاندازی شده است، صادرکننده و وارد کننده ارز خود را به نرخ توافقی مبادله میکنند و دیگر فسادی به وجود نمیآید. هر اقدامی به جز این مورد صورت بگیرد ایجاد رانت خواهد کرد.
نایب رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران تصریح کرد: به عنوان نمونه وقتی فردی از نیما دلار ۵۴ هزار تومانی دریافت میکرد، اما کالاهایش را در بازار به قیمت دلار آزاد به فروش میرساند، اختلاف زیادی از نرخ دلار نیما و نرخ دلار بازار آزاد به جیب رانتخواران میرفت، برهمین اساس در اقدامی ارزشمند بانک مرکزی اعلام کرد که معاملات نیما نیز به بازار ارز تجاری منتقل شود.
کاظمی گفت: اینکه صادرکننده و واردکننده را محدود و مجبور کنیم در هیچ کشوری مرسوم و پسندیده نیست؛ بلکه باید اجازه داد تاجر در فضایی رقابتی و آزاد فعالیت کند که در نهایت هم سود آن به نفع اقتصاد و جامعه کشور خواهد بود.
وی با تاکید براینکه با بازار ارز انتظار میرود صادرات کشور دوباره روند صعودی طی کند، افزود: کشوری رشد خواهد کرد که صادرات آن رونق داشته باشد و یکی از مزیتهای بازار ارز توافقی این است که صادرات را افزایش می دهد، بنابراین با راه اندازی این بازار اقتصاد کشور هم رشد خواهد کرد.
این عضو هیات نمایندگان قم اظهار کرد: با راه اندازی بازار ارز تجاری رقابت برای صادرات بیشتر خواهد شد، زیرا بازدهی بیشتری را به دست خواهد آورد، از طرف دیگر اگر وارد کننده اقدام به واردات نیازهای واقعی خواهد کرد، در غیر این صورت از واردات منصرف میشود چراکه سود قبلی را برایش ندارد، در نتیجه صف تخصیص ارز برای محصولات غیرضرور کاهش مییابد.