علی زارعی در گفتگو با ایبِنا گفت: بازار سرمایه در حالی روزهای پایانی خود در سال ۹۷ را پشت سر میگذارد که بدون شک یکی از مولفههای مهم و تاثیرگذار بر این بازار، افزایش نرخ ارز و تورمی است که در بخشها و حوزههای مختلف اقتصاد کشور در این مدت رخ داد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه به طور طبیعی بازار سرمایه از تورم اقتصادی اثر مثبت میپذیرد افزود: این اثرپذیری مثبت بیشتر خود را در خصوص موضوعاتی همچون ارزش جایگزینی نشان میدهد.
وی اضافه کرد: البته تورم همیشه برای بازار سهام خبر خوبی نیست، چرا که در بلندمدت موجب زیاد بنگاههای تولیدی میشود؛ آن هم به این دلیل که از یک طرف تورم اقتصادی موجب افزایش هزینه تمام شده شرکتها شده و از سوی دیگر پس از هر تورم شدیدی شاهد رکود عمیق در اقتصاد خواهیم بود که این موضوع نیز بر فروش محصولات و کالاهای شرکتها اثرگذار بوده و از این طریق نیز سودآوری آنها را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با اشاره به اثرات افزایش نرخ ارز بر معاملات بازار سهام و کلیت این بازار اذعان کرد: نوسانان نرخ ارز موجب خروج نقدینگی از بازار سهام به بازار ارز با هدف کسب سود و نوسانگیری میشود.
زارعی افزود: از سوی دیگر افزایش نرخ ارز به افزایش ارزش جایگزینی شرکتها نیز انجامیده و این موضوع اثر خود را بر رشد قیمت سهام شرکتها و در پی آن شاخص بورس خواهد داشت که این موضوع را به وضوح در سال ۹۷ در بازاز سهام میتوان دید.
وی گفت: البته افزایش نرخ ارز برای بازار سرمایه اثرات متفاوتی را بجای میگذارد؛ چرا که از یکسو رشد نرخ ارز علاوه بر افزایش ارزش جایگزینی شرکتها، موجب رشد و سودآوری شرکتهای صادراتمحور میشود و از سوی دیگر هزینه تمام شده شرکتها به ویژه بنگاههایی که مواد اولیه خود را از خارج تامین میکنند، افزایش میدهد.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: یکی دیگر از اثرات منفی افزایش تورم و رشد نرخ ارز و نوسانات اقتصادی، این موضوع است که در پی تورم و نوسانات نرخ ارز پیشبینی تولید و سودآوری شرکتها در آینده سخت و دشوار میشود و به همین جهت سرمایهگذاران نمیتوانند برآورد درست و دقیقی از سودآوری شرکتها و در پی آن سرمایهگذاری در سهام آنها داشته باشند، به همین جهت همزمان با هر تورم اقتصادی و نوسانی که در بازار ارز رخ میدهد، بروز رفتارهای هیجانی و کوتاهمدت در تالار شیشهای شدت میگیرد.