به گزارش ایبِنا، طرح سهام عدالت در حالی از سال ۱۳۸۵ تا کنون در حال اجرا است که بر اساس آن از محل سود سهام تخصیص یافته به مشمولان، اقساط این سهام طی مدت ۱۰ سال تسویه شده است.
بر این اساس از سال ۹۶ و با پایان یافتن مهلت تسویه اقساط سهام عدالت، سود این سهام بهصورت نقدی به مشمولان در حال پرداخت است.
در سالجاری نیز رفته رفته مجامع سال ۱۳۹۷ شرکتها در حال برگزاری است که پس از پایان این زمان، واریز سود سهام عدالت مربوط به سال مالی ۱۳۹۷ شرکتهای سرمایهپذیر به مشمولان آغاز خواهد شد.
در این راستا نگاهی به مجامع برگزار شده شرکتهای حاضر در پرتفوی سهام عدالت که ۴۹ شرکت را شامل میشود، نشان میدهد تا به امروز در مجموع ۱۶ هزار و ۸۶۶ میلیارد ریال سود برای پرداخت به مشمولان در سالجاری مصوب شده است.
بر این اساس بررسی میزان سود تقسیمی میان دارندگان سهام عدالت به تفکیک شرکت شامل سرمایهگذاری رنا ۲ میلیارد ریال، مخابرات ایران ۴۹۹۲ میلیارد ریال، نیرو ترانس ۶۹ میلیار ریال، پتروشیمی بوعلی سینا ۳۱۵ میلیارد ریال، پتروشیمی ارومیه ۱۵ میلیارد ریال، فولاد خوزستان ۵۷۱۵ میلیارد ریال، پتروشیمی تبریز ۱۴۹ میلیارد ریال، شرکت چادرملو ۴۸۵۵ میلیارد ریال(که از این میزان ۲۱۷۴ میلیارد ریال به افزایش سرمایه اختصاصا یافته است) و گل گهر ۴۲۳۸ میلیارد ریال است.
این گزارش میافزاید: از میان ۱۶ هزار و ۸۶۶ میلیارد ریال سود مصوبه مجامع سال مالی ۹۷ شرکتهای سرمایهپذیر تا کنون در حال ۱۳۱۰ میلیارد ریال سود توسط شرکت گل گهر به حساب سازمان خصوصیسازی برای پرداخت به مشمولان سهام عدالت پرداخت شده است که طبق قانون تجارت شرکتها پس از برگزاری مجمع و تصویب تقسیم سود، ۸ ماه فرصت دارند تا این سود را میان سهامداران خود تقسیم کنند.
گفتنی است، نگاهی به ارزش پرتفوی سهام عدالت نیز نشان میدهد تعداد شرکتهای حاضر در پرتفوی سهام عدالت ۴۹ شرکت هستند که ارزش مقطع واگذاری آنها ۲۶۶ هزار و ۳۶۳ میلیارد ریال است که با توجه به تورم اقتصادی و رشد شاخص و افزایش قیمت سهام شرکتها در بازار سرمایه، ارزش روز این پرتفوی ۱۳۶۶ هزار و ۳۵۴ میلیارد ریال برآورد میشود.
این موضوع بدان مفهوم است که ارزش سهام هر یک از مشمولان رشدی بیش از ۵ برابر را تجربه کرده است. به عنوان مثال مشمولانی که ارزش اسمی سهام عدالت آنها یک میلیون تومان است، در حال حاضر ارزش روز سهام عدالت این دسته از مشمولان بیش از ۵ میلیون تومان میباشد.