11 آذر 1399 - 10:25
کارشناس اقتصادی پاسخ داد؛

درآمدهای جایگزین نفت در بودجه ۱۴۰۰ چیست؟

یک کارشناس اقتصادی معتقد است: هرچه پایه مالیاتی سالم‌تر باشد، طبیعتا به تعادل اقتصادی منجر می‌شود که ساماندهی بازار ارز و کنترل تورم را نیز به همراه خواهد داشت.
کد خبر : ۱۲۰۰۴۷
مهدی پازوکی

به گزارش ایبِنا، بودجه اولین سال قرن جدید، با کمترین تکیه به درآمدهای نفتی تدوین شده که در حال حاضر نیز روی میز دولت قرار دارد و به زودی به مجلس تقدیم خواهد شد. میزان برآورد دولت از بودجه سال ۱۴۰۰ بیش از  ۸۰۰ هزار میلیارد تومان با در نظر گرفتن نفت ۴۰ دلاری به میزان کمتر از ۷۰۰ هزار بشکه در روز  است.


با این حال، به نظر می‌رسد بودجه‌ریزی دولت بر اساس مولفه‌های داخلی تنظیم شده؛ بنابراین لازم است تا تدابیر لازم برای به کار گرفتن روش های مختلف درآمدزایی به جای نفت در دستور کار قرار گیرد. روش هایی اعم از اصلاح سیستم مالیاتی و شناسایی گروه های جدید این حوزه، رشد صادرات غیرنفتی، مولدسازی دارایی های دولت و ... که به نظر می رسد باید همسو باهم و به صورت همزمان روی یک ریل حرکت کنند.


در همین باره یک اقتصاددان با تاکید بر اینکه همه تلاش دولت و سیاستگذاران کلان اقتصادی باید بر افزایش نرخ رشد اقتصادی و رونق تولید ملی باشد، اظهار کرد: دولت می تواند منابع درآمدی مختلفی را جایگزین درآمد نفتی کند که از میان مالیات یکی از سالم ترین منابع درآمدی برای دولت است که باید جایگزین نفت شود.


مهدی پازوکی در گفت و گو با ایبِنا تصریح کرد: برای بالا بردن سهم درآمدهای غیرنفتی در اقتصاد چند مولفه مهم اقتصادی مانند زنجیره وجود دارند که باید همسو با هم در دستور کار قرار گیرد چرا که هر کدام باعث تقویت دیگری نیز می شود. رونق تولید به افزایش صادرات و در نهایت رشد اقتصادی منجر می شود؛ بنابراین باید در وهله نخست مسیر تولید ملی را هموار کنیم.


وی ادامه داد: در این راستا نیازمند سیاست بخردانه و تدبیر امور و حکمرانی منطقی هستیم تا سعی کنیم تعامل اقتصاد ایران با دنیا را توسعه دهیم چرا که افزایش صادرات غیرنفتی منجر به توسعه تولید و رسیدن به رشد اقتصادی خواهد شد.


به گفته این استاد دانشگاه، سیستم مالیاتی کشور باید اصلاح شود که برای تحقق این امر می توان از روش فناوری اطلاعات از فرارهای مالیاتی جلوگیری کرد. از سوی دیگر مجلس باید معافیت های مالیاتی را لغو کند که البته باید تاکید کنم که با افزایش نرخ مالیات در شرایط کنونی به شدت مخالف هستم؛ بلکه به عقیده بنده، گستره مالیاتی باید افزایش یابد.  


پازوکی با تاکید براینکه نباید هیچگونه معافیت مالیاتی داشته باشیم، افزود: به عنوان نمونه اگر بنا داریم از یک تولید کننده در منطقه ای محروم حمایت کنیم می توان نرخ صفر مالیاتی برای مدت زمان مشخصی، برای او درنظر بگیریم نه اینکه معافیت مالیاتی را مطحر کنیم.


او با اشاره به عملکرد نامطلوب مولد سازی دارایی های دولت، تصریح کرد: قوای سه گانه باید کمک کنند تا دارایی های غیرمولد دولت به مولد تبدیل شود که در این صورت مخارج و هزینه های دولت نیز کاهش می یابد. به عنوان نمونه باید کل خانه های سازمانی(به جز نیروهای مسلح) فروخته و به خرانه دولت واریز شود که در واقع نوعی مبارزه با رانت نیز تلقی خواهد شد.


به اعتقاد این اقتصاددان، تولید ملی با شعار رونق نمی یابد بنابراین باید تدابیر جدی در این مسیر اندیشید که ضمن تحقق این هدف، دیگر بخش های اقتصادی نیز در مسیر توسعه قرار گیرند. این در حالی است که نرخ رشد اقتصادی پایین کیک کلان اقتصاد را نیز کوچک تر می کند.


پازوکی با بیان اینکه متاسفانه اقتصاد ایران از سال های گذشته تاکنون از عدم انضباط مالی رنج می برد، ادامه داد: هرچه پایه مالیاتی سالم تر باشد طبیعتا به تعادل اقتصادی منجر می شود که ساماندهی بازار ارز و کنترل تورم را به همراه خواهد داشت.

ارسال‌ نظر
فیلم و پخش زنده
بیشتر