به گزارش خبرنگار ایبِنا، حقوق بازنشستگان همواره از تبصرههای پرچالش در جریان بررسی لوایح بودجه بوده که امسال نیز با مطالبه به حق این قشر از جامعه به مناقشه داغی بدل شد اما در نهایت با تصمیم نهایی دولت سیزدهم حل و فصل شد به نحوی که شاهد افزایش بیسابقه حقوق بازنشستگان بودیم.
در حال حاضر افزایش ۳۸ درصدی حقوق شامل حال تمام بازنشستگان سایر سطوح تامین اجتماعی (کسانی که بیشتر از حداقل مستمری دریافت میکنند) میشود که از شهریور ماه این مصوبه اجرایی خواهد شد و مابه التفاوت آن از اول فروردین ماه واریز میشود.
در واقع این میزان افزایش حقوق بازنشستگان که در دولت سیزدهم اتفاق افتاد، بیسابقه است؛ برای حداقلبگیران ۵۷.۴ درصد و برای سایر سطوح ۳۸ درصد به اضافه ۵۱۵ هزار تومان.
علاوه بر مبحث مهم حقوق و دستمزد، اجرایی شدن ماده ۸۵ قانون مدیریت خدمات کشوری یا ارائه خدمات بیمه تکمیلی به بازنشستگان کشوری یکی دیگر از اقدامات دولت سیزدهم است که به عنوان یک هدیه بسیار مهم به بازنشستگان و دستاورد بزرگ این دولت به حساب میآید.
اخیرا مدیرعامل صندوق بازنشستگی اعلام کرده بود که در این ماده قانونی تاکید شده که دستگاههای اجرایی باید به بازنشستگان خود خدمات بیمه تکمیلی ارائه دهند؛ اما از آنجایی که اکنون این کار در دستگاههای اجرایی برای بازنشستگان انجام نمیشود، صندوق بازنشستگی خود این موضوع را برای بازنشستگان متقاضی انجام میدهد. وی گفت: «آیین نامه اجرایی ماده ۸۵ قانون مدیریت خدمات کشوری در صندوق بازنشستگی کشوری تدوین و آماده ارسال به هیات دولت است». اقدامات خوبی در این خصوص انجام شده و اگر این ماده قانونی اجرایی شود به عنوان یک هدیه بزرگ به بازنشستگان کشوری تلقی میشود و به طور قطع میتواند یک دستاورد بزرگ برای دولت سیزدهم باشد.
پرداخت به موقع حقوق بازنشستگان یکی دیگر از اقدامات مهم در دولت سیزدهم بود که از عملکرد مطلوب صندوق بازنشستگی در یکسال اخیر ناشی میشود. البته که این اقدام وظیفه ذاتی صندوق است، اما به هر حال روند معیوب گذشته اصلاح شد.
در دولت سیزدهم ۹ هزار میلیارد تومان برای همسانسازی حقوق بازنشستگان برای صندوق بازنشستگی کشوری در نظر گرفته شده که مباحث مربوط به نحوه تخصیص و توزیع آن در دست بررسی است. مقرر شده بود تا حقوق پرداختی به بازنشستگان و حقوقهای آنها معادل ۹۰ درصد از حقوق کارکنان همسان در گروههای خود باشد که گویا هنوز سازمان برنامه و بودجه فومول و روشی به ما ابلاغ نکرده است.
این در حالی است که صندوق بازنشستگی کشوری در اسفندماه ۱۳۹۸ چهار هزار میلیارد تومان حقوق بازنشستگی پرداخت میکرد که در حال حاضر این رقم به ۱۴ هزار میلیارد تومان رسیده است. مدیرعامل صندوق بازنشستگی بر این موضوع تاکید کرد که مشکلات و مسائلی که سازمان برنامه و بودجه با آن مواجه است درک میکنیم و میدانیم که به شدت تحت فشار هستند؛ اما به هرحال، باید در این خصوص برنامهریزیهایی انجام شود و این وضعیت بهبود یابد.
صندوق بازنشستگی کشوری در حال حاضر ۱۵ میلیون تومان در قالب وام ضروری قرض الحسنه به بازنشستگان تحت پوشش بدون ضامن و فرآیندهای معمول بانکی پرداخت میکند که ثبت نام آن هم به صورت اینترنتی انجام میشود و کارمزد آن هم ۴ درصد است.
همچنین وام حمایتی برای ازدواج فرزندان بازنشستگان کشوری هم در حال حاضر ۲۵ میلیون تومان است. ضمن اینکه وام ۴ و ۶ میلیون تومانی نیز برای حمایت از پایان نامههای دانشجویی با کمترین تشریفات اداری پرداخت خواهد شد.
تیرماه امسال نیز در نشست مشترک مدیرعامل و مدیران صندوق بازنشستگی کشوری و بانک صادرات ایران موافقت شد تا وام ضروری بازنشستگان تحت پوشش این صندوق از ۱۲ میلیون تومان به ۱۵میلیون تومان افزایش یابد. این مبلغ برای بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۲ میلیون تومان است.
تا کنون در دولت سیزدهم بیش از ۲۳۲ هزار نفر از بازنشستگان کشوری وام ضروری دریافت کردند و پرداخت هفتمین نوبت وام ضروری ۱۵میلیون تومانی بازنشستگان و وظیفه بگیران کشوری به ۲۳ هزار و ۳۵۷ نفر از بازنشستگان این دوره از وام پایان یافت و با ثبت وام ضروری در دوره جدید در اردیبهشت ماه امسال دوره آینده وام ضروری با رقم ۱۵ میلیون تومان با کارمزد ۴ درصد و اقساط ۳۶ ماهه به بازنشستگان و وظیفه بگیران کشوری ادامه خواهد یافت.
از سوی دیگر امکان خریدهای تخفیفی و تقسیطی دوباره و گستردهتر از قبل برای بازنشستگان فراهم شده است و این افراد میتوانند تا سقف ۵۰ میلیون تومان خرید داشته باشند که البته میزان دقیق آن بستگی به میزان حقوق دریافتی آنها دارد. نرخ کارمزد طرح نیز پایین آمده و به ۶ درصد رسیده است.
پرداخت وام ضروری از سوی سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری مدتی است که آغاز شده و براساس اعتباراتی که جداگانه هرکدام از این دو صندوق برای مستمری بگیران خود کنار گذاشتهاند، پیش بینی میشود که در ماههای باقیمانده از سال جاری به ترتیب حدود ۳۰۰ هزار کارمند بازنشسته و نیز حدود ۴۰۰ هزار کارگر بازنشسته این تسهیلات را دریافت کنند.
در سازمان تامین اجتماعی، مستمری بگیران بالای ۷۰ سال سن یا کسانی که حساب واریزی حقوق بازنشستگی آنها در بانکی غیر از بانک رفاه است، نمیتوانند مانند سایر کارگران بازنشسته برای دریافت این تسهیلات اقدام کنند؛ اما راهکارهایی وجود دارد این دو گروه از بازنشستگان نیز میتوانند وام ضروری را دریافت کنند.
متقاضی بالای ۷۰ سال سن باید ضامن قابل وثوقی را به بانک معرفی کند تا بتواند وام ضروری خود را دریافت کند. درحالتی که سن بازنشسته متقاضی کمتر از ۷۰ سال باشد نیازی به معرفی ضامن نیست و بانک رفاه به اعتبار مستمری که قرار است ماهانه واریز شود، وام را پرداخت میکند.
همچنین در مورد آن گروه از بازنشستگان تامین اجتماعی که حقوق ماهانه آنها به حساب بانکی غیر از بانک رفاه واریز میشود نیز مقررات موجود راه حلی پیش بینی کرده است. این افراد کافی است تا با مراجعه به یکی از شعب یا کارگزاریهای سازمان تامین اجتماعی به صورت رسمی درخواست واریز حقوق بازنشستگی را به حسابی فعالی در یکی از شعب بانک رفاه ارائه کنند. یک ماه بعد از جابجایی حساب، این افراد واجد شرایط نام نویسی برای دریافت وام بازنشستگی از سازمان تامین اجتماعی خواهند بود.