به گزارش خبرنگار ایبِنا، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در بازدید از بخشهای مختلف موسسه مطبوعاتی پول و ارز اعم از تحریریه ایبِنا، مرکز تولید محتوا، مرکز رصد و پایش رسانه و فضای مجازی، مرکز فضای مجازی، نشریه تازههای اقتصاد و استودیو صدا و تصویر ایبِنا بر نقش مهم رسانه و انتظارات در متغیرهای اقتصادی تاکید کرد.
فرزین در این بازدید اظهار کرد: فردا (۱۸ مردادماه) روز تاسیس بانک مرکزی است؛ که در سال ۱۳۳۹ تاسیس شد. تاسیس این نهاد در دهه ۴۰ تاثیرات بسیار مثبتی داشت و نظم خوبی به موضوعات پولی و اعتباری کشور بخشید. بررسی تاریخچه تاسیس بانک مرکزی و نقش آن در نظام پولی و اعتباری کشور بسیار مهم است و باید بررسی شود که از زمان تاسیس تا به امروز در دستیابی به اهداف اقتصادی چه نقشی داشته است.
وی با اشاره به اینکه سالروز تاسیس بانک مرکزی و روز خبرنگار همزمان شده است، گفت: خبرنگاری به دلیل شرایط فعلی کشور، حائز اهمیت است. همانطور که میدانیم موضوع انتظارات بسیار اهمیت دارد و سرمایهگذاری بسیاری توسط جریانهای مختلف برای ایجاد انتظارات منفی در اقتصاد کشور انجام میشود؛ بنابراین باید توجه ویژهای به مقوله انتظارات داشته باشیم.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه در چندین سال اخیر گروههایی که اثرات منفی بر انتظارت به جا میگذارند، جریان اصلی را در دست گرفتهاند، اظهار کرد: این افراد و جریانها با ایجاد شایعات، تولید اخبار کذب و روایتها و تحلیلهای غلطی که ارائه میکنند، تصویر منفی از آینده اقتصاد کشور ایجاد میکنند.
به گفته وی، روایتها، مقوله بسیار مهمی هستند؛ هر پدیدهای را میتوان با یک روایت منفی و یا روایتی مثبت بیان کرد و این در حالی است که با روایتهای منفی، امید و اعتماد به مسئولین و آینده اقتصادی کشور از بین میرود؛ بنابراین ما باید در مسئله تولید روایتهای مبتنی بر واقعیت و موضوعات رسانهای سرمایهگذاری کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: ایبِنا یک نهاد با برکت است که در سالهای اخیر فعالیتهای خوبی را انجام داده است و تلاش خواهیم کرد تا نقش این رسانه در فضای اقتصادی افزایش یابد تا در عملیات روانی به بانک مرکزی کمک کند. در نتیجه از هر اقدامی که منجر به توسعه ایبِنا شود، حمایت میکنیم.
فرزین با بیان اینکه بحث انتظارات از لحاظ نظری هم در اقتصاد نقش بسیار مهمی دارد، تشریح کرد: بخش گستردهای از اقتصاد کلان وارد متغیرهای انتظاری میشود که این متغیرها میتوانند نتایج مدلهای اقتصادی را تغییر دهند؛ بنابراین هم از لحاظ نظری و هم از حیث عملی اثر انتظارات را میتوان مشاهده کرد و بر همین اساس کار خبری، تحلیل محتوا، رسانه و تولید روایت بسیار اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه موسسهای مثل ایبنا و بطور کلی رسالت خبرنگاری و همچنین تحلیل محتوا و تولید روایت از اهمیت بالایی در اقتصاد و جامعه برخوردار است. اگر ما بتوانیم در مورد هرکدام از متغیرهای مهم اقتصاد کلان، نسبت به آینده اعتماد ایجاد کنیم، بدانید که قطعا محقق خواهد شد و در مقابل اگر اعتماد از بین برود نیز شاهد بهبود نخواهیم بود؛ البته هیچ ربطی هم به عملیات فیزیکی ندارد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به مسائل بازار ارز در مدت اخیر، اظهار کرد: متاسفانه بازی عملیات روانی در بازار ارز انجام میشود و برخی افراد که مرجع هم نیستند به راحتی با یک توئیت یا خبر منفی تاثیر منفی در بازار خواهند گذاشت که اخیرا هم شاهد بودیم با همین روش، عملیات مخرب و اخلال زایی را در حوزه ارزی ایجاد کردند.
فرزین با تاکید بر اینکه بیش از ۸۵ درصد تامین مالی کشور را بانکها انجام میدهند، اظهار کرد: تامین مالی برای هر فردی که در این مملکت کار میکند با نظام بانکی است؛ به همین دلیل است که اینقدر در معرض حمله قرار دارد و هر روز اخبار منفی برایش تولید میکنند؛ چون اگر نظام مالی ما آسیب ببیند، کل اقتصاد کشور آسیب میبیند؛ در واقع نظام مالی پیشانی اقتصاد کشور است چرا که تمام مردم از بدو تولد تا لحظه مرگ با بانک سر و کار دارند و هیچ نهادی مانند نظام بانکی با مردم در ارتباط نیست.
وی تصریح کرد: اگر نظام مالی کشور به درستی کار کند، منجر به رضایت مردم و توسعه کشور میشود. از سوی دیگر نظام پولی و مالی کشور نقاط قوت بسیاری زیادی دارد که متاسفانه در نقدهای مختلف فقط نقاط منفی آن را منعکس میکنند و نقاط قوت را نمیبینند.