به گزارش ایبنا، طی روزهای اخیر و همزمان با تشدید تنشهای سیاسی در منطقه، قیمت ارز نیز در بازار با نوساناتی همراه شده است البته حداکثر نوسانات ارز در اوج تنشهای منطقه، ۵ درصد اعلام شده است.
تشدید تنشهای سیاسی و منطقهای همواره نقش مستقیم در افزایش یا کاهش نوسانات ارزی در بازار داشته است و در این ایام هم بازار متاثر از خبرهای سیاسی و تغییر تاکتیک طرفین درگیریها در منطقه، واکنش نشان داده است.
اما نکته مهمی که مورد اذعان اکثر کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار ارز هم قرار دارد این است که دیگر به مانند سنوات قبل، شاهد تشدید نوسانات ارزی در بازار به محض انتشار خبرهای جنگی و سیاسی نیستم. بلکه با وجود قرار گرفتن در اوج تنشهای سیاسی همچنان شاهد مدیریت نوسانات در بازار ارز هستیم.
قیمت دلار که در اوج نوسانات خود در هفته جاری به میانه ۶۳ هزار تومان رسیده بود الان در میانه کانال ۶۲ هزار تومان مورد معامله قرار میگیرد؛ لازم به ذکر است که قیمت دلار در کف بازار با آنچه در کانالهای تلگرامی درج میشود اختلاف فاحش دارد و برای اینکه بررسی واکنش ارز نسبت به اتفاقات اخیر، حتما باید ملاک دلار در کف بازار باشد نه دلاری که در فضای مجازی نرخ گذاری میشود!
قیمت سکه در روزهای نخست این هفته به کانال ۴۹ میلیون رسیده بود، ولی هم اکنون در کانال ۴۸ میلیون تومان نرخ خورده است؛ قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار هم نسبت به دیروز با کاهش همراه شده، ولی همچنان در کانال ۴ میلیون تومان معامله میشود.
حسین امیری؛ عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه حوادثی که در منطقه اتفاق افتاده، اولین تاثیر خود را بر بازارهای مالی از جمله بازار ارز گذاشته است، تصریح کرد: افزایش نرخ ارز در شرایط کنونی فقط به دلیل حوادث سیاسی مختلفی است که در چند روز اخیر در منطقه رخ داده کما اینکه ما در همین مدت کوتاه شاهد افزایش قابل توجه قیمت انس جهانی و نفت بودهایم.
وی با بیان اینکه نوسان نرخ ارز در روزهای گذشته تنها حدود ۵ درصد بود، اضافه کرد: با آرامتر شدن حوادث سیاسی، نرخ ارز به محدوده قبلی خود باز خواهد گشت. همانطور که در مسائل سیاسی پیشاز این نیز از مهرماه سال گذشته شاهد بودیم، قیمت دلار بعد از نوسانات اندک دوباره به سطح قبلی بازمیگشت چرا که دلایل اقتصادی در آن دخیل نبود و صرفا ناشی از نگرانیها بابت مسائل موقت سیاسی و نظامی رخ میداد.
این استاد اقتصاد دانشگاه تاکید کرد: در شرایط کنونی، افزایش فروش نفت، بهبود شاخصهای کلان اقتصادی همچون کاهش رشد نقدینگی، کاهش رشد پایه پولی و کاهش تورم بر ثبات نرخ ارز و عدم پایداری نوسانات بازار تاثیر خواهد گذاشت، بنابراین پیشبینی میشود در ماههای آتی بهلحاظ اقتصادی و بنیادی تغییرات محسوسی در نرخ ارز شاهد نباشیم.
محسن احتشام، عضو کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق بازرگانی ایران نیز در گفتگو با خبرنگار تسنیم با تاکید بر اینکه نوسانات اخیر بازار ارز کاملا مقطعی و زودگذر است، گفت: نوسانات قیمتی چند روز اخیر دلار با توجه به تجربیات قبلی و مواجهه با تنشهای داخلی و منطقه ای، کاملا هیجانی و کاذب است و با توجه به ورود موثر و به موقع بازارساز، ماندگار نخواهد بود.
این فعال اقتصادی ادامه داد: شاید مشکلات مختلفی در روند صادرات و واردات وجود داشته باشد و تنگناهای ارزی در برخی اوقات فشار را بر تولیدکنندگان افزایش دهد، اما با تمام این مسائل، شاهد عملکرد مطلوب بانک مرکزی هستیم که توانسته به خوبی بازار ارز را کنترل و مدیریت کند. از سوی دیگر فضای کسب و کار نیز با توجه به تنشهای مختلف سیاسی و امنیتی دچار هیجانات مقطعی میشود که آن هم گذراست و عمر زیادی ندارد.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی بیرجند به نتایج مطلوب سیاستهای بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: یکی از نقاط قوت بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز، جلوگیری از موج سواری دلالان و سوداگران است که توانست تا حد قابل توجهی بر هیجانات بازار غالب شود. با توجه به این مسایل میتوان عنوان کرد که ثبات و پایداری در بازار ارز بر قرار شده و این نوسانات هیجانی فروکش خواهد کرد.
به گفته این عضو اتاق بازرگانی ایران، ثبات یکی دو سال اخیر بازار ارز، نتیجه مدیریت مطلوب بانک مرکزی بوده و این روند به سود تولیدکنندگان و صادرکنندگان است.
احتشام با هشدار به افراد غیر حرفهای مبنی بر عدم ورود به بازار ارز گفت: زمانی که دلالان از هر طریقی مشغول ایجاد نوسان هستند و تنشهای منطقهای را دستاویز ایجاد هیجانات کاذب کردهاند، مردم غیرحرفهای و ناآگاه نباید احساسی عمل کنند و سرمایههای خود را به بازار ارز بیاورند. در چند سال گذشته شاهد بودیم که سرمایهگذاری در بازار ارز، سودآوری چندانی ندارد؛ در نتیجه به مردم پیشنهاد میکنم اصلا چنین کاری نکنند.
عضو اتاق بازرگانی ایران با اظهار امیدواری به ثبات در بازار ارز افزود: بی تردید تولیدکنندگان و صادرکنندگان همواره به دنبال ثبات بازار هستند چراکه این موضوع یکی از ارکان اصلی موفقیت در تولید و تجارت و سرمایهگذاری است. به همین دلیل امیدوارم بانک مرکزی بتواند مثل دو سال گذشته به خوبی بازار را کنترل و مدیریت کند و جلوی فضاسازی و سوءاستفاده دلالان را بگیرد.
منبع: تسنیم