به گزارش خبرنگار بین الملل ایبنا و به نقل از الجزیره، روزنامه اکونومیست نوشت که بانک تسویه حسابهای بین المللی (BIS) در اقدامی غافلگیرکننده، خروج خود را از پروژه «M Bridge» که یک پلت فرم پرداختهای فرامرزی است و با همکاری چین و ۴ بانک مرکزی دیگر توسعه یافته است، اعلام کرد.
این اعلامیه به طور غیرمنتظرهای در طی سخنرانی مدیر اجرایی بانک تسویه حسابهای بین المللی، آگوستین کارستنز، در یک کنفرانس بانکی که در ۳۱ اکتبر در مادرید برگزار شد، اعلام شد، وی توضیح داد که تصمیم به خروج به دلیل افزایش فشارهای ژئوپلیتیکی بوده است.
به گزارش اکونومیست، این تصمیم در زمانی اتخاذ شد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به دنبال شبیهسازی این پلتفرم به عنوان بخشی از سیستم «پل بریکس» برای جلوگیری از تحریمهای آمریکا است که نشاندهنده تنشهای فزاینده بر سر میزان کنترل آینده بر سیستمهای مالی جهانی است..
پروژه "M Bridge" در سال ۲۰۲۱ به ابتکار بانک تسویه بین المللی و با همکاری چین و تعدادی از بانکهای مرکزی با هدف تسریع پرداختهای بین المللی با استفاده از ارزهای دیجیتال، کاهش هزینه تراکنشها و تضمین امنیت آنها راه اندازی شد..
به گفته اکونومیست، این پروژه موفق شد زمان تراکنش را از روز به ثانیه کاهش دهد و هزینهها را به حداقل برساند.
اما نگرانی سیاسی در مورد امکان استفاده از این پروژه به عنوان ابزاری برای دور زدن تحریمهای مالی آمریکا - به ویژه با توجه به دخالت چین به عنوان یک توسعه دهنده بزرگ - باعث شد بسیاری از مقامات غربی بانک را برای خروج تحت فشار قرار دهند.
کارستنز در اظهارات خود تاکید کرد که "M-Bridge برای پاسخگویی به نیازهای کشورهای بریکس ایجاد نشده است" و خاطرنشان کرد که خروج از این کشور به دلیل نقص فنی نیست، بلکه بیشتر به دلیل نگرانیهای سیاسی فزاینده است.
این روزنامه میگوید که این تحولات در زمانی رخ میدهد که رئیس جمهور پوتین در حال تجدید تلاشهای خود برای ایجاد یک سیستم مالی جایگزین با همکاری گروه بریکس است.
در اجلاس اخیر بریکس در کازان، پوتین تمایل خود را برای توسعه سیستم "پل بریکس" بر اساس حمایت فناوری چین اعلام کرد که نشان دهنده نیاز به جستجوی جایگزین برای سیستم مالی تحت سلطه دلار و بانکهای آمریکایی است.
پروژه سریعتر و ارزانتر کردن پرداختهای مرزی توسط مرکز نوآوری بانک تسویه حسابهای بین المللی با بانکهای مرکزی چین، هنگ کنگ، امارات متحده عربی و تایلند به طور مشترک توسعه یافته است و پادشاهی عربستان سعودی نیز به آن ملحق شد.
یک مقام اماراتی هفته گذشته گفت که "M-Bridge از آن زمان تاکنون صدها تراکنش به ارزش میلیاردها دلار را تسویه کرده است و حجم تراکنشهای کشورش در این پلتفرم در ماه گذشته بیش از یک سوم افزایش یافته است.
پوتین نارضایتی خود را از تحریمهای اعمال شده علیه کشورش ابراز کرد و گفت: "ما اکنون مجبور به جستجوی جایگزین هستیم" و توضیح داد که این پروژه علیرغم خروج بانک تسویه بین المللی، همچنان به شدت مورد حمایت بانکهای مرکزی کشورهای شرکت کننده قرار دارد.
خروج بانک تسویه حسابهای بین المللی سوالاتی را در مورد آینده پروژه ایجاد کرد، به ویژه اینکه چین رهبری فنی را بر عهده گرفت.
کارشناس جاش لیپکسی از شورای آتلانتیک در مصاحبه با اکونومیست توضیح داد که این پروژه ممکن است به یک پلتفرم کاملاً تحت رهبری چین با شفافیت کمتر تبدیل شود.
لیپکسی خاطرنشان کرد که چین سرمایه گذاری خود در M-Bridge را که شانس توسعه این سیستم را مطابق با چشم انداز خود افزایش میدهد، کنار نخواهد گذاشت.
به نوبه خود، اندرو بیلی، رئیس بانک انگلستان، بهترین راه برای جلوگیری از "از هم پاشیدگی سیستمهای پرداخت" را نوآوری در سیستمهای مالی دیجیتال دانست که امکان حفظ اثربخشی تحریمها را فراهم میکند.