تنش‌های خاورمیانه و اقتصاد چین، معادله پیچیده نفت جهانی

تنش‌های خاورمیانه و اقتصاد چین، معادله پیچیده نفت جهانی
به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان، چشم‌انداز تقاضای چین تأثیر مستقیمی بر بازار‌های نفت خام دارد.
کد خبر : ۱۶۹۶۷۰

به گزارش خبرنگار بین الملل ایبنا و به نقل از یورونیوز، صادرات چین در نوامبر نسبت به سال قبل ۶.۷ درصد افزایش یافت و واردات ۳.۹ درصد کاهش پیدا کرد که هر دو کمتر از پیش‌بینی اقتصاددانان به ترتیب ۸.۷ درصد افزایش و ۰.۹ درصد رشد بودند. چین همچنین شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) ضعیف‌تر از حد انتظار را گزارش کرد که نشان‌دهنده تداوم ضعف تقاضای داخلی است.

نقش حیاتی تقاضای چین در بازار نفت خام

قیمت نفت خام بلافاصله پس از آنکه چین وعده داد سیاست‌های مالی و پولی حمایتی بیشتری برای کمک به اقتصاد در سال ۲۰۲۵ اتخاذ کند، بیش از یک درصد افزایش یافت.

مقامات ارشد در نشست دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین اعلام کردند که این کشور "سیاست مالی فعال‌تر و سیاست پولی نسبتاً انبساطی" را اجرا خواهد کرد. این بیانیه نشان داد که پکن اقدامات محرک بیشتری مانند افزایش کسری بودجه، کاهش نرخ بهره و افزایش استقراض‌های دولتی را برای تقویت رشد اقتصادی در سال جدید اعمال خواهد کرد.

به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان، چشم‌انداز تقاضای چین تأثیر مستقیمی بر بازار‌های نفت خام دارد. بر اساس تخمین‌های LSEG، واردات نفت چین به‌طور میانگین در ۱۰ ماه اول سال جاری ۱۰.۹۴ میلیون بشکه در روز بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳.۷ درصد کاهش یافته است. با این حال، واردات نوامبر به ۱۱.۶۲ میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین میزان در چهار ماه اخیر است.

از جنبه مثبت، گزارشی از S&P Global پیش‌بینی کرد که تقاضای نفت چین ممکن است در سال ۲۰۲۵ به میزان ۱.۷ درصد افزایش یافته و به ۱۷.۵۹ میلیون بشکه در روز برسد.

این چشم‌انداز بهبودیافته احتمالاً منعکس‌کننده اقدامات محرک پکن است که در ماه سپتامبر با سیاست‌های تسهیلی گسترده برای حمایت از اقتصاد آن اعلام شد. با این حال، تحلیل‌گران Commodity Insights هشدار داده‌اند که افزایش تولید در ایالات متحده و کانادا، همراه با افزایش تولید اوپک+، ممکن است تعادل عرضه و تقاضا را حفظ کرده و اثرات قیمتی ناشی از افزایش تقاضا را کاهش دهد.

هفته گذشته، اوپک+ تصمیم خود برای لغو کاهش تولید مشترک را به‌دلیل کندی تقاضای جهانی و افزایش تولید ایالات متحده سه ماه به تأخیر انداخت. این سازمان که حدود نیمی از نفت جهان را تأمین می‌کند، تصمیم گرفت افزایش تولید خود را تا پایان سال ۲۰۲۶ به تعویق بیندازد.

" کایل رودا، تحلیلگر ارشد بازار در Capital.com در این خصوص اظهار کرد: در نهایت، تمرکز بازار بر عوامل سمت تقاضا خواهد بود، زیرا اوپک تلاش کرده است با تغییر در سمت عرضه قیمت‌ها را افزایش دهد، اما تاکنون موفق نبوده است. عامل اصلی در تقاضای آینده، چین خواهد بود. بنابراین، برای ادامه روند صعودی قیمت نفت، نیاز به اخبار مثبت و مستمر درباره اقتصاد چین داریم.

تنش‌های خاورمیانه

تنها عامل صعودی برای بازار‌های نفت، افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی در خاورمیانه است.

آخر هفته گذشته، شورشیان سوریه دولت را سرنگون کرده و بشار اسد، رئیس‌جمهور این کشور، را برکنار کردند. این رویداد همراه با تشدید درگیری‌های نظامی بین ایران و اسرائیل و همچنین جنگ در اوکراین، باعث افزایش عدم قطعیت‌ها در منطقه شد.

در اواخر نوامبر، به‌دلیل تشدید جنگ بین اوکراین و روسیه به دلیل استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد ساخت آمریکا، قیمت نفت خام بیش از ۹ درصد در یک هفته افزایش یافت.

با این حال به‌دلیل مذاکرات آتش‌بس در خاورمیانه، افزایش قیمت نفت کوتاه‌مدت بود.

در همین حال، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، روسیه را تحت فشار قرار داد تا بلافاصله با اوکراین به توافق برسد.

نویسنده: حمیدرضا ذوالقدریها
ارسال‌ نظر
فیلم و پخش زنده
بیشتر