03 دی 1403 - 09:21
کارشناسان اقتصادی بیان کردند:

کاهش پدیده دلاریزه شدن/ سیاست‌های اتخاذی به آرامش اقتصادی و بازار ارز منتهی می‌شود

کاهش پدیده دلاریزه شدن  سیاست‌های اتخاذی به آرامش اقتصادی و بازار ارز منتهی می‌شود
آن چیزی که روند بازار ارز را مدیریت می‌کند بانک مرکزی است، این بانک ابزار‌هایی دارد که می‌تواند سیاست‌های خود را به خوبی پیش ببرد.
کد خبر : ۱۷۰۰۵۹

به گزارش ایبنا، عوامل متعدد داخلی و خارجی بر نرخ برابری ریال و ارز‌های خارجی تاثیرگذار هستند. در این بین، نقش بانک مرکزی به عنوان مدیریت‌کننده شرایط بسیار حایز اهمیت است. طی ماه‌های اخیر رویداد‌های منطقه‌ای زیادی را شاهد بودیم و بانک مرکزی نشان داد که می‌تواند با تصمیم‌سازی به موقع، جلوی افزایش هیجانی ارز‌های خارجی را بگیرد. در این راستا گفت و گویی با دو کارشناس اقتصادی انجام دادیم که در ذیل می‌خوانید.

پدیده دلاریزه شدن در کشور ما ضعیف شده است

 سیاوش غیبی‌پور، کارشناس اقتصادی در خصوص مدیریت بازار ارز توسط بانک مرکزی گفت: بعد از تنش‌هایی که در منطقه شاهد بودیم نرخ ارز در داخل کشور افزایش یافت، به طور معمول در زمانی که التهاب‌های منطقه‌‍ای و جهانی روی می‌دهد، قیمت ارز چند روز به صورت هیجانی افزایش می‌یابد و در عین حال این تحولات به تشکیل حباب قیمتی منتهی می‌شود.

او افزود:، اما آن چیزی که روند بازار ارز را مدیریت می‌کند بانک مرکزی است، این بانک ابزار‌هایی دارد که می‌تواند سیاست‌های خود را به خوبی پیش ببرد؛ مانند نرخ ذخایر ارزی، تسهیلات، مقررات و... بنابراین بانک مرکزی می‌تواند با استفاده از ابزار‌های خود بازار ارز را به خوبی کنترل کند.

غیبی‌پور بیان کرد: در حدود یک سال گذشته تنش‌های مختلفی را تجربه کردیم؛ این التهاب‌ها به شکلی بود که برخی‌ها از افزایش شدید قیمت دلار صحبت می‌کردند؛ اما بانک مرکزی موفق شد بازار ارز را مدیریت کند. از سوی دیگر، کشور ما در شرایطی است که نیاز‌های ارزی‌اش کمتر شده و روند تولید در کشور رو به بهبود است؛ بخشی از نیاز‌های اساسی کشور که در گذشته وارد می‌شد امروز در داخل تولید می‌شود و این موارد موجب کاسته شدن نوسانات شدید بازار ارز شده است.

غیبی‌پور اظهار داشت: طی تحقیقات صورت گرفته، دلیل کاهش ارزش پول ملی در برخی کشورها، این بوده که ارز را با هدف تامین کالا‌ها و خدمات و نیاز‌های اصلی خود خریداری نمی‌کردند، بلکه تنها به خرید ارز خارجی اقدام می‌کردند که به آن پدیده دلاریزه شدن می‌گویند؛ یعنی اکثر مردم جامعه می‌خواهند دلار خریداری کنند و آن را جانشین پول داخلی کنند. خوشبختانه با اقدامات اخیر بانک مرکزی و ثبات اقتصادی، پدیده دلاریزه شدن در کشور ما ضعیف شده است.

این کارشناس اقتصادی افزود: با سیاست‌های فعلی دولت و به خصوص وزارت اقتصاد، بازار ارز به سمت آرامش حرکت می‌کند و جلوی تورم‌های شدید گرفته می‌شود. البته باید توجه داشت چالش‌هایی که در بازار ارز ما وجود دارد، در سایر کشور‌ها نیز وجود دارد؛ به ویژه اینکه تنش روسیه و اوکراین معادلات اقتصاد بین‌الملل را تغییر داده و بسیاری از کشور‌ها با تورم مواجه شدند و همچنان نیز با آن رو‌به‌رو هستند.

سیاوش غیبی‌پور با تاکید بر اینکه آهنگ تغییرات واقعی نرخ ارز در کشور منطقی و ملایم است، تصریح کرد: انتشار اخبار غیر واقعی بر علیه کشور ما افزایش یافته و موضوعات خلاف واقع توسط مخالفان به سرعت منتشر می‌شود؛ اما در آینده واقعیت‌های رشد تولید و اقتصادی نمایان خواهد شد.

افزایش اختیارت بانک مرکزی به مهار بازار ارز کمک می‌کند

عباس ضیایی‌نیری، تحلیلگر اقتصادی نیز گفت: عوامل متعددی بر قیمت ارز اثر گذار است، یکی از این عوامل به مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای باز می‌گردد. در هفته‌های گذشته به دلیل تحولات منطقه‌ای نرخ ارز در داخل کشور افزایش یافت، اما این موضوع نمی‌تواند بر اقتصاد کلان ایران تاثیر طولانی‌مدت بگذارد؛ بنابراین تداوم افزایش نرخ ارز و حتی قیمت فعلی بازار آزاد، منطقی نیست.

ضیایی‌نیری بیان کرد: در پی تحولات منطقه‌ای، برخی از افراد جامعه به صورت هیجانی به بازار ارز وارد شدند و پس از رفع هیجان، نرخ ارز به قیمت‌های قبلی عقب‌نشینی می‌کند. البته طبیعی است که در این فصل از سال نیز، تقاضا برای ارز چه از سوی مردم و چه از طرف برخی مراکز اقتصادی بیشتر شود.

این تحلیلگر اقتصادی ادامه داد: بدون تردید مسئولان اقتصادی و بانک مرکزی به قیمت ارز نگاه منطقی و خارج از دستورات یک شبه دارند؛ به عبارت دیگر درحال حاضر تصمیمات ارزی با تحلیل‌های کارشناسی و با توجه به شرایط اتخاذ می‌شود که این موضوع به مدیریت بهتر بازار ارز کمک می‌کند.

ضیایی‌نیری افزود: سیاست‌های کلان و منطقی بانک مرکزی توانسته به خوبی حرکت صعودی و تهاجمی نرخ ارز را کنترل کند و چه‌بسا که اگر این نحوه مدیریت انجام نمی‌شد، امروز شاهد قیمت‌های بالاتری در نرخ ارز بودیم، بنابراین معتقدم که با باز بودن دست بانک مرکزی و اختیارات بیشتر این نهاد، می‌توان با اطمینان سرنوشت بازار ارز را به این نهاد مالی سپرد، چراکه قادر خواهد بود این اسب افسار گسیخته را مهار و رام کند.

این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به این که روند صادرات نفتی و غیرنفتی کشور نیز افزایشی است، گفت: این عامل به افزایش درآمد‌های ارزی دولت و رفع برخی مشکلات بودجه‌ای کمک می‌کند؛ ضمن این که افزایش درآمد‌های ارزی به بانک مرکزی کمک می‌کند تا بازار ارز را راحت‌تر کنترل کند. علاوه‌بر این افزایش درآمد‌های ارزی به بانک مرکزی کمک می‌کند تورم به صورت کارا مدیریت شود.

او در پایان تاکید کرد: با سیاست‌های کنونی بانک مرکزی، عبور از مشکلات، کنترل نرخ ارز، مهار تورم و آرامش اقتصادی آحاد مردم در دسترس‌تر از گذشته است.

 

منبع: مدار اقتصادی

ارسال‌ نظر