27 فروردين 1404 - 13:36
ایبنا گزارش می‌دهد؛

کاهش وابستگی به دلار با توسعه مبادلات پولی و بانکی دو جانبه/ روابط تجاری ایران و روسیه چگونه رونق گرفت؟

کاهش وابستگی به دلار با توسعه مبادلات پولی و بانکی دو جانبه  روابط تجاری ایران و روسیه چگونه رونق گرفت؟
با اقدامات بانک مرکزی مبادلات پولی و بانکی بین ایران و روسیه بهبود پیدا کرده که این امر باعث تسهیل تجارت و رشد آن شده است.
کد خبر : ۱۷۲۴۷۳

به گزارش خبرنگار ایبنا؛ مبادلات پولی و بانکی بین ایران و روسیه در سال‌های اخیر به دلیل تحریم‌ها و تغییرات در سیاست‌های جهانی، اهمیت بیشتری پیدا کرده است، به طوری که این روابط اقتصادی نه تنها به عنوان یک استراتژی برای مقابله با فشار‌های اقتصادی و تحریم‌ها، بلکه به عنوان یک فرصت برای توسعه همکاری‌های تجاری و مالی بین دو کشور تلقی می‌شود.

روند رو به رشد روابط پولی و بانکی دو کشور، به خوبی در رشد تجارت طرفین پیداست. ایران در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ به میزان ۱.۳ میلیون تن کالا به ارزش ۴۹۴ میلیون دلار به روسیه به عنوان دروازه اوراسیا صادر کرد که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، از نظر وزنی ۲۰ درصد و از نظر ارزشی ۱۲ درصد افزایش داشته است. 

همچنین، در ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۳، صادرات ایران به کشور‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ۱.۶۳۱ میلیارد دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، افزایش ۲۲ درصدی را نشان می‌دهد. از این میزان، ۸۸۹ میلیون دلار سهم صادرات به روسیه بوده است. 

این آمار نشان دهنده این است که افزایش تجارت ایران و روسیه در سال‌های اخیر علاوه بر عوامل اقتصادی و تجاری، نتیجه بهبود روابط پولی و بانکی بین دو کشور نیز بوده که این بهبود در اثر انعقاد پیمان‌های پولی دوجانبه و چندجانبه، گسترش استفاده از ارز‌های ملی و دیجیتال و سایر اقدامات رقم خورده است.

ایران و روسیه در سال‌های اخیر توافقات متعددی برای استفاده از ارز‌های ملی در مبادلات تجاری منعقد کردند. این پیمان‌های پولی باعث کاهش وابستگی به دلار و یورو شده و تسهیل پرداخت‌ها بین دو کشور را به دنبال داشته است.

اتصال شبکه‌های پرداخت کارتی

رئیس کل بانک مرکزی در تیرماه ۱۴۰۳ به منظور گسترش روابط با روسیه، شرکت در کنگره مالی این کشور و انجام مذاکرات دوجانبه با همتای خود در حوزه پولی و بانکی، به سن پترزبورگ رفت؛ این سفر که نشان‌دهنده اهمیت روزافزون روابط مالی و اقتصادی بین دو کشور بود، به عنوان یک گام مهم در جهت تقویت همکاری‌های بانکی و مالی مورد توجه قرار گرفت.

رئیس کل بانک مرکزی بعد از این سفر، از امضای نخستین قرارداد پیمان پولی دوجانبه با روسیه به منظور تأمین نقدینگی و تسهیل مبادلات تجاری میان دو کشور و افتتاح معاملات توافقی ریال برون مرزی (ریال آفشور) خبر داد. او همچنین اعلام کرد که الزامات اتصال شبکه پرداخت کارتی میر روسیه به شبکه شتاب ایران نهایی شده است.

اتصال شبکه‌های پرداخت کارتی شتاب ایران و میر روسیه سه مرحله‌ دارد و هدف آن تسهیل تراکنش‌های مالی بین دو کشور است. در گام اول این پروژه، گردشگران ایرانی توانستند با استفاده از کارت بانکی ایرانی، از دستگاه‌های خودپرداز روسیه روبل دریافت کنند. این اتصال نه تنها به راحتی سفر گردشگران کمک می‌کند، بلکه به تقویت روابط اقتصادی بین ایران و روسیه نیز می‌انجامد.

مبادلات پولی و بانکی ایران با روسیه در سال ۱۴۰۳/ وابستگی به دلار در تبادلات کاهش می‌یابد
آغاز فصل جدید روابط پولی بانکی ایران و روسیه

در گام بعدی، اسفندماه سال گذشته، رئیس‌کل بانک مرکزی ابن بار به منظور همراهی با رئیس جمهور به مسکو رفت که این سفر نیز به عنوان یک اقدام مهم در برای تقویت روابط دوجانبه بین دو کشور، به ویژه در زمینه‌های اقتصادی و مالی بود.

هدف اصلی این سفر شرکت در مذاکرات راهبردی برای گسترش همکاری‌های دوجانبه بود که به طور خاص بر روی مسائلی مانند تجارت، سرمایه‌گذاری و همکاری‌های پولی و بانکی تمرکز داشت.

در این سفر، معاهده جامع ۲۰ ساله بین ایران و روسیه به امضا رسید. این معاهده به عنوان یک سند کلیدی، بستری گسترده برای همکاری‌های دو جانبه در حوزه‌های مختلف از جمله پولی و بانکی ایجاد می‌کند. 


افزایش شعب بانک‌ها در دو کشور

ایجاد و توسعه شعب بانک‌های ایرانی در روسیه و بالعکس، نقش مهمی در تسهیل مبادلات تجاری داشته به طوری که برخی بانک‌های ایرانی، فعالیت خود را در روسیه گسترش داده‌اند تا بتوانند خدمات بانکی و مالی را مستقیماً به تجار و بازرگانان ارائه دهند، این اقدام باعث کاهش هزینه‌های انتقال پول و افزایش سرعت انجام معاملات شده است.

مبادلات پولی و بانکی ایران با روسیه در سال ۱۴۰۳/ وابستگی به دلار در تبادلات کاهش می‌یابد

روابط پولی و بانکی بین ایران و روسیه در سال‌های اخیر به یک بستر مهم برای توسعه تجارت و مقابله با چالش‌های اقتصادی تبدیل شده است؛ به طوری که دو کشور با افزایش همکاری‌ها، امضای پیمان‌های پولی و اتصال شبکه‌های پرداخت، به سمت آینده‌ای روشن‌تر و پربارتر در زمینه‌های اقتصادی و مالی حرکت می‌کنند، این روند نه تنها به افزایش حجم تجارت کمک می‌کند، بلکه به تقویت روابط سیاسی و اقتصادی نیز می‌انجامد.

ارسال‌ نظر