
به گزارش خبرنگار بینالملل ایبنا به نقل از یاهو فایننس، در حالی که شرکتهای بزرگ آمریکایی خود را برای انتشار گزارشهای مالی سهماهه آماده میکنند، نگرانیها در مورد تأثیر جنگ تعرفهای دولت ترامپ بر سودآوری آنها افزایش یافته است.
تحلیلگران معتقدند که این گزارشها میتواند تصویر واضحتری از چالشهایی که شرکتهای آمریکایی به دلیل سیاستهای تجاری دولت ترامپ با آن مواجه هستند، ارائه دهند.
کاهش سودآوری و چالشهای پیش روی شرکتهای آمریکایی
به گفته «جاش شافر» تحلیلگر اقتصادی، سیاستهای تعرفهای دولت ترامپ، پس از اعلام تعلیق ۹۰ روزه تعرفههای متقابل در ۹ آوریل، باعث کاهش ارزش سهام شده و ابهامات زیادی را در بازارهای مالی ایجاد کرده است. این ابهامات، شرکتهای آمریکایی را با چالشهای متعددی روبهرو کرده است، از جمله اینکه تعرفههای اعمال شده بر واردات مواد اولیه، هزینههای تولید را برای شرکتهای آمریکایی افزایش داده و رقابتپذیری آنها را در بازارهای جهانی کاهش داده است.
بر این اساس تعرفههای اعمالشده بر واردات مواد اولیه مانند نیمههادیهای چینی و تایوانی، هزینههای تولید شرکتهای فناوری را بهویژه در بخشهای پیشرفته مانند هوش مصنوعی و انرژیهای سبز افزایش داده است. این افزایش هزینهها، قیمت محصولات نهایی را بالا برده و رقابتپذیری جهانی آنها را تضعیف کرده است.
از سوی دیگر، افزایش قیمت محصولات آمریکایی در بازارهای خارجی به دلیل تعرفههای تلافیجویانه، تقاضا را کاهش داده است. شرکتهای مصرفی مانند اپل که حدود ۲۰ درصد درآمد خود را از چین تأمین میکنند، با تهدید تعرفههای متقابل چین و کاهش خرید مصرفکنندگان در شرایط رکود اقتصادی مواجه هستند.
تحلیلگران هشدار میدهند که مصرفکنندگان در دوران رکود، خرید محصولات غیرضروری مانند آیفون را به تعویق میاندازند. همچنین، اختلال در زنجیره تأمین جهانی ناشی از جنگ تعرفهای، دسترسی شرکتهایی مانند بوئینگ و تسلا به قطعات حیاتی را محدود کرده است. بهعنوان نمونه، بوئینگ اخیراً مجبور شد یک هواپیمای اختصاصیافته به چین را به دلیل تنشهای تجاری به آمریکا بازگرداند.
گزارشهای مالی: بازتاب واقعیت اقتصادی
انتظار میرود گزارشهای مالی شرکتهایی مانند تسلا، آلفابت و بوئینگ، تأثیرات این چالشها را به وضوح نشان دهند. تحلیلگران پیشبینی میکنند که این گزارشها کاهش حاشیه سود ناشی از افزایش هزینههای تولید و افت فروش در بازارهای خارجی را آشکار کنند.
بهعنوان مثال، ۷ شرکت بزرگ فناوری آمریکا از دسامبر ۲۰۲۴ تاکنون ۲۸ درصد از ارزش بازار خود (معادل ۴.۵ تریلیون دلار) را از دست دادهاند. شرکتها برای مقابله با این شرایط به راهکارهایی مانند کاهش هزینهها، افزایش قیمتها و تنوعبخشی به زنجیره تأمین روی آوردهاند.
هر چند برخی شرکتها برای این مسئله راهحلهایی یافتهاند، مثلا مایکروسافت با انتقال بخشی از تولیدات خود به مکزیک تحت توافق USMCA، موفق به سازگاری با این شرایط شدهاست، اما تولیدکنندگان سختافزاری مانند تسلا با چالشهای ساختاری متفاوتی مواجهند.
در عین حال کاهش بازخرید سهام شرکتها به کمترین میزان از اکتبر ۲۰۲۰، نشاندهنده کاهش نقدینگی و ریسکگریزی سرمایهگذاران است. این روند بهویژه در صنایع وابسته به صادرات مانند خودروسازی و انرژی مشهود است، جایی که شرکتهایی مانند فورد صادرات خود به چین را متوقف کردهاند.
در این میان، تحلیلگران هشدار میدهند که اگرچه شرکتهای خدماتمحور مانند مایکروسافت که ۹۸ درصد درآمد خود را از بخش نرمافزار کسب میکنند، کمتر تحت تأثیر تعرفهها قرار گرفتهاند، ولی ادامه جنگ تعرفهای میتواند حتی تابآورترین شرکتها را نیز تحت فشار قرار دهد.