This is a modal window.
به گزارش روز جمعه ایبِنا، یکی از مباحث کلیدی در بانکداری بدون ربا، مسئله انطباق با شریعت (Shariah compliance) است. منظور از انطباق با شریعت، کلیه اقداماتی است که توسط یک بانک اسلامی و یا یک نظام بانکی بدون ربا (مانند بانکداری ایران) جهت تضمین منطبق بودن کلیه فعالیتها، عقود، ابزارها و شیوهها با مبانی بانکداری اسلامی و اصول فقهی (مانند ممنوعیت ربا، غرر، ضرر و قمار) انجام میشود.
منفعت اصلی توجه به مقوله انطباق با شریعت برای یک بانک یا نظام بانکی اسلامی، کاهش ریسک شهرت و از این مسیر تامین سلامت بانکی است. توضیح آنکه اگر یک بانک اسلامی به مقوله انطباق با شریعت توجه کافی نکند، با ریسک شهرت مواجه شده و اعتماد سپردهگذران، سهامداران، مراجع تقلید، نخبگان، عموم مردم و حتی کارمندان بانک را در زمینه اسلامی بودن فعالیتهایش از دست میدهد. در این شرایط سلامت بانک نیز در واقع به خطر میافتد؛ زیرا بدون شک یکی از ویژگیهای بانک سالم در چارچوب بانکداری بدون ربا، منطبق بودن فعالیتها با ضوابط اسلامی است.
بانکهای اسلامی در سایر کشورها به صورت جدی مسئله انطباق با شریعت را در دستور کار خود قرار میدهند و اقدامات گوناگونی جهت تضمین سازگاری فعالیتها با اصول اسلامی انجام میدهند. به عنوان نمونه، تمامی بانکهای اسلامی در سایر کشورها اقدام به تاسیس شورای فقهی میکنند. شورای فقهی یا شورای شریعت شامل مجموعهای از صاحبنظران حوزه بانکداری اسلامی است که در طول یک سال مالی فعالیتهای بانک را از منظر شرعی بودن مورد بررسی قرار داده و در پایان سال نیز در این رابطه به صورت مکتوب به سهامداران و ذینفعان گزارش میدهند. مثال دیگر در این زمینه، اختصاص جریمههای دریافتی بانک (بابت تاخیر مشتریان در بازپرداخت اقساط) به فعالیتهای خیریه است. یعنی هر چند بانک اسلامی با دریافت جریمه مشتریان دارای تاخیر را تنبیه میکند، اما به دلیل شبههناک بودن احتساب جریمه به عنوان درآمد بانک، کل جریمه را به خیریه اختصاص میدهد.
با این حال به نظر میرسد در نظام بانکی کشور درک درست و کاملی از مفهوم کلیدی «انطباق» به صورت کلی و بحث «انطباق با شریعت» به صورت خاص وجود ندارد. ثمره این بیتوجهی آن است که به صورت مکرر انتقادهایی از طرف فقها و عموم مردم در زمینه اسلامی بودن عملکرد نظام بانکی مطرح میشود که نمیتوان نسبت به آن بی تفاوت بود. نباید فراموش کرد که مهمترین سرمایه یک بانک اعتماد نخبگان و عموم مردم است و شبهه اسلامی نبودن فعالیتها میتواند این اعتماد را خدشهدار کند.
با توجه به آنچه مطرح شد پیشنهاد میشود سیاستگذاران نظام بانکی کشور مسئله انطباق با شریعت را به صورت جدیتر و کاملتری در دستور کار قرار دهند. در این زمینه تقویت جایگاه شورای فقهی بانک مرکزی، تشکیل شورای فقهی و یا استفاده از یک مشاور فقهی در هر یک از بانکها، تدوین استانداردها و لیست خبرگان دارای صلاحیت جهت حضور در شوراهای فقهی توسط بانک مرکزی، دستیابی به راهحلی مناسب برای چالش جریمه تاخیر در نظام بانکی کشور (مانند اختصاص جریمهها به بانک مرکزی به جای بانکها)، در نظر گرفتن سقف مشخص برای میزان جریمه قابل دریافت بر روی هر یک از تسهیلات و غیره، برخی از پیشنهادات ابتدایی در این رابطه هستند که میتوانند در جوامع علمی مورد بحث و تبادل نظر خبرگان واقع شوند.
حسین میثمی؛ صاحبنظر پولی و بانکی
This is a modal window.