نوسان نرخ ارز و شناور بودن لحظه ای قیمت دلار در بازار طی ماه های گذشته باعث شد تا برخی به دنبال راهی برای حفظ سرمایه و پس انداز زندگی باشند. همین امر انگیزه ای برای تشدید و بالا رفتن تصاعدی تقاضا برای خرید ارز شد که اکنون با کنترل نسبی قیمت ارز و آرام گرفتن بازار پُر آشوب دلار، کارشناسان اقتصادی بر این باورند ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی وجود دارد که اگر به بازار باز گردد می تواند کمک شایان توجهی به عرصه تولید کرده و نسیمی باشد بر چرخ اقتصاد و باعث به حرکت درآمدن آن شود.
در اینباره احمد حاتمی یزد؛ کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا با اشاره به اینکه تخمین میزان ارز خانگی امری دشوار است، گفت: به راحتی نمی توان برآورد دقیقی داشت، زیرا فرمول مشخصی برای ارزیابی میزان ارزهای خانگی تعیین نشده و عددهای اعلام شده صرفا حدس کارشناسان است.
وی در خصوص نحوه اعتمادسازی برای بازگرداندن ارز خانگی به بازار ادامه داد: اعتمادسازی زمانی اتفاق می افتد که ثبات اقتصادی بر جامعه حاکم باشد و ثبات خود در گرو ایجاد اصلاحات سیاسی است.
عباس هشی از دیگر کارشناسان اقتصادی نیز در گفتگو با خبرنگار ایبِنا به وجود ارزهای خانگی و تاثیر آن بر نوسان بازار اشاره کرد و گفت: ارز از دو جانب بیرون و داخل کشور همواره دچار صدمه شده است. خروج ارز از کشور به طرق مختلف از یکسو و خرید ارز توسط مردم عادی از سوی دیگر؛ صدمات جبران ناپذیری به اقتصاد کشور وارد کرده است.
وی در ادامه به بی اساس بودن میزان تخمین ارز خانگی تاکید کرد و افزود: چگونگی تخمین ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی در هاله ای از ابهام است و نمی توان بدون هیچ مبنای علمی این ادعا را پذیرفت.
این کارشناس اقتصادی در خصوص اعتمادسازی دولت برای بازگشت ثبات نرخ ارز به بازار خاطرنشان کرد: اعتماد جاده دو طرفه است؛ هم ملت و هم دولت باید به یکدیگر اعتماد کنند. اولین اولویت دولت باید جلب اعتماد مردم برای مشارکت در بازسازی ثبات اقتصادی باشد. بانک مرکزی نیز باید تدابیری بیندیشد تا مردم بتوانند ارزش پول پس انداز شده خود را حفظ کنند و برای حفظ سرمایه خود به روش هایی مثل ذخیره کردن ارز روی نیاورند.
با نتیجه گیری از نظرات کارشناسان و با توجه به ثبات نسبی بازار ارز در این روزها، باید دید دولت تا چه حد در جلب اعتماد مردم و ارائه راهکار برای حفظ ارزش پول آنها برای اعتماد دوباره و قرار دادن سرمایه شان در خدمت تولید موفق خواهد بود.