ابراهیم بهادرانی، کارشناس امور اقتصادی در گفتو گو با خبرنگار ایبِنا درباره اولویتهای دولت جدید برای بازگشت ثبات به اقتصاد کشور گفت: رئیسجمهور ده فرمانی را صادر کرده است که در آن بحث کرونا بسیار مورد توجه قرار گرفته، البته این موضوع واقعیت امروز کشور به حساب میآید و باید بسیاربه آن پرداخت، ولی از نظر اقتصادی، تورم حتی در همین صد روزه باید مبنا قرار گیرد.
وی در ادامه اضافه کرد: تورم، رشد نقدینگی و کسری بودجه شوخیبردار نیست، اکنون تورم درکشور بالای ۴۰ درصد قرار دارد که در حال به هم ریختن بنیان خانواده، سرمایهگذاری و تولید است. متاسفانه بخشی از این معضل به بودجهنویسی برمیگردد، به این شکل که بودجه جاری در سال گذشته ۴۸۵ هزارمیلیارد تومان بود، امسال به هزار و ۳۷۵ هزار میلیارد تومان تبدیل شد که اثر ابتدایی آن دریافت ۵۵ هزارمیلیارد تومان تنخواه در سه ماهه اول از بانک مرکزی و نزدیک به ۴۰۰ هزار میلیارد تومان تولید نقدینگی بوده است.
این کارشناس امور اقتصادی در این خصوص یادآور شد: حتی درصورت فرض این نکته که بخشی از این نقدینگی از طریق ورود به بازار جمع شده باشد، اما باید این نکته را مورد توجه قرار داد که رشد تولیدی وجود ندارد که در برابر آن قرار گیرد، بنابراین اولویت اول کشورتورم است و تمام دولمتردان جدید باید به این نکته توجه داشته باشند و برای آن راهکار پیدا کنند.
بهادرانی درباره راهکار مشکل تورم ابراز کرد: راه رفع تورم کاملا مشخص است، حذف اضافات بیمصرف در بودجه در این زمینه کفایت میکند و بخشهایی که توان ایجاد درآمد وجود دارد مانند فرارمالیاتی باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد، سپس به دنبال جبران کسری از بازار سرمایه یا پولی رفت و به شکلی هم این کارصورت گیرد که منجر به تورم بیشتر نشود.
وی درباره برنامه دولت برای ثبات اقتصادی در درازمدت اظهار داشت: دولت در دراز مدت باید همین مبنا که برای کوتاه مدت مورد توجه قرار گرفت را در نظر گیرد؛ البته در ده فرمان مورد اشاره توجهاتی در همین زمینه شده است که میتوان کمک به دهکها را مورد اشاره قرار داد.
این کارشناس امور اقتصادی در ادامه تاکید کرد: امکان ندارد که با دخل ۱۰ و هزینه ۲۰ خانواده به درستی اداره شود. کشورهم دچار این مشکل شده، بنابراین بخش تورم کوتاه یا بلند مدت ندارد، چالش مهم کشور به حساب میآید که باید حل شود تا خانوادهها قدری با فراغ بال به زندگی خود ادامه دهند، از طرف دیگرپایین آمدن تورم ضمن آنکه صادرات را آسانتر خواهد کرد، واردات را هم تنظیم میکند و در نهایت از میزان مشکلات تولید و سرمایهگذاری میکاهد.
بهادرانی در پاسخ به این سوال که آیا با عمل به توصیههای مطرح شده ثبات به اقتصاد برخواهد گشت، چنین توضیح داد: بیثباتی دراقتصاد به تورم برمیگردد، به این معنا در چنین شرایطی ارزش کالاها روزانه تغییر پیدا میکند و این مسئله اجازه تفکر به سرمایهگذاران برای رشد نمیدهد.