به گزارش ایبنا، حسن حسنخانی؛ کارشناس مسائل ارزی با بیان اینکه در روزهای اخیر به دلیل شوکهای سیاسی در منطقه شاهد افزایش نرخ ارز هستیم، گفت: بازار ارز با دو عامل اساسی ذخایر ارزی و دسترسی به منابع ارزی و همچنین مداخله بانک مرکزی تحت کنترل قرار دارد که البته نوع مداخله بانک مرکزی هم بسیار مهم است و شرایط عرضه و تقاضا را تغییر خواهد داد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دو عامل تعیین کننده بازار ارز، نقش فعال بانک مرکزی در بازار و میزان ذخایر ارزی است، تصریح کرد: دولت سیزدهم موفق شده است حجم ذخایر ارزی را تقویت کند؛ به نحوی که امروز میزان ذخایر در دسترس بانک مرکزی نسبت به پایان دولت قبل چندین برابر شده است.
وی گفت: افزایش ذخایر بانک مرکزی دلایل متفاوتی دارد که مهمترین آن افزایش قیمت و صادرات نفت است. از دیگر دلایل مهم، کم اهمیت شدن یا بی رمق شدن تحریم است؛ چرا که تحریم ذاتا ماهیت کوتاه مدت دارد و امکان ندارد که تحریم در بلند مدت بتواند ساختار خود را حفظ کند.
این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: عامل مهم دیگر در افزایش ذخایر ارزی بانک مرکزی دیپلماسی فعال کشور به خصوص با کشورهای حوزه شرق یعنی کشورهای چین و روسیه است.
وی اضافه کرد: دولت در دو سال گذشته موفقیت خوبی در فروش نفت داشته که پول حاصل از صادرات آن را هم به آسانی و به طور کامل دریافت میکند.
حسنخانی تاکید کرد: تقویت ذخایر بانک مرکزی موجب شد تا قدرت مداخله بالقوه در بازار ارز افزایش یابد، البته این قدرت مداخله به معنی ارزپاشی نیست و در حال حاضر اصطلاحا "چپ بانک مرکزی" پُر است، در این شرایط سفته بازان کمتر جرات سوء استفاده و حملات سفته بازانه پیدا میکنند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به تغییر ماهیت مداخله بانک مرکزی در بازار ارز گفت: بعد از سالها تجربه، ادبیات مداخله ارزی بانک مرکزی تغییر کرده و نوع مداخلات پیشرفتهتر و کاراتر شده است. امروز بانک مرکزی دیگر به صورت بی هدف ارز پاشی نمیکند، یعنی این بانک تا آن جا که میتواند با «منابع خود بازار» در بازار ارز مداخله میکند که باید مداخله فعال خود را در بازار بیشتر کند.
این تحلیلگر بازار ارز اظهار کرد: کشور روسیه وقتی که به اوکراین حمله کرد ۶۴۵ میلیارد دلار ذخایر ارز و طلا در دسترس داشت، یعنی حدود یک سوم GDP ذخایر در دسترس داشت، بنابراین اگر بتوانیم در اقتصاد ایران ذخایر بانک مرکزی را به حدود ۱۵۰ میلیارد دلار برسانیم با هر شوک تحریمی یا سیاسی مقابله خواهیم کرد.
حسنخانی در پایان تاکید کرد: در حال حاضر ارزش GDP کشور ما حدود ۵۰۰ میلیارد دلار است و اگر بتوانیم یک سوم GDP یعنی حدود ۱۵۰ میلیارد دلار ذخایر ارز و طلا در دسترس بانک مرکزی قرار دهیم، این بانک به راحتی میتواند بازار ارز را به مدت طولانی مدیریت کند.
منبع: تسنیم