30 آبان 1403 - 15:07
معاون نظارتی بانک مرکزی عنوان کرد؛

مبارزه با پولشوئی نسبت به قبل متحول شده است

مبارزه با پولشوئی نسبت به قبل متحول شده است
بانک مرکزی تقریبا برای تنظیم و تدوین هر قانون و مقرراتی از بانک‌های خصوصی و دولتی نظرخواهی می کند تا به نتیجه مطلوبی برسد.
کد خبر : ۱۶۸۹۱۰

به گزارش خبرنگار ایبنا، "فرشاد محمدپور" معاون نظارتی بانک مرکزی در نخستین سمینار "رویداد تطبیق ایران" که به ابتکار بانک کارآفرین و همکاری بانک مرکزی، پژوهشکده پولی و بانکی و موسسه آموزش عالی بانکداری ایران برگزار شد: گفت: قطعاً موضوع تطبیق مقررات مقوله بسیار مهمی است که آثار مفیدی دارد. حداقل کارکرد این بحث‌ها این است که باعث گفتمان سازی می‌شود تا ما در نهایت به نتیجه خوبی برسیم. شاید یکی از مسائل مهمی که در ایجاد مقررات سازی در کشور وجود دارد و به طور خاص در بانک مرکزی با آن مواجه هستیم این است که عموماً موضوعات تنظیم‌گری مقررات تقریباً یک طرفه است.

وی افزود: ما در بانک مرکزی معمولاً برای تنظیم و تدوین هر مقرراتی از بانک‌های خصوصی و دولتی نظر می‌خواهیم. معتقدم ما رفت و برگشت باکیفیتی بین تدوین کننده مقررات که نهاد ناظر بانک مرکزی است و استفاده کننده مقررات نداریم؛ بنابراین تشکیل همچین جلساتی که هم بانک‌ها حضور داشته باشند و هم نمایندگان بانک مرکزی بسیار سازنده است. به ویژه آنکه در این جلسات خبری از تعارفات همیشگی نیست و نقد‌ها نیز به طور جدی و با صراحت مطرح می‌شود.

معاون بانک مرکزی ادامه داد: حتی قوی‌ترین قوانین و مقرراتی که در بستر بسیار سخت و قانونمندتر تدوین شده‌اند نیز ممکن است در طول زمان با نقد و ابهام مواجه باشند. تدوین قانون بانک مرکزی نیز که از سال ۹۰ شروع شد و حدود ۱۲ سال بطول انجامید و هم اکنون تصویب شده هم در برخی موارد ابهام داشته و نیاز به اصلاحات دارد که یک مساله کاملاً طبیعی است.

محمدپور اظهار داشت: طبیعتاً برخی قوانین با وجود اینکه چند هزار ساعت کار روی آنها انجام شده و در مراکز و مجامع مختلف مثل مجلس مورد بررسی و بازبینی قرار گرفته اند هم شاید با ابهام روبرو شده و نیازمند اصلاح باشند. ممکن است این قوانین در تمام موارد با جزئیات، تدوین و تصویب شده باشند، اما در فضای اجرا کمی متفاوت شوند.

وی خاطر نشان کرد: مطمئناً تشکیل این نشست‌ها که بانک کارآفرین هم اکنون برای نخستین بار به آن ورود کرده بسیار مفید و موثر است و باید از سوی دیگر بانک‌ها نیز در مورد موضوعاتی مثل مبارزه با پولشویی ادامه داشته باشد. چندی پیش هم با برخی از مسئولان و مدیران بانک‌ها در خصوص مبارزه با پولشویی جلسه‌ای داشتم. واقعاً نکات بسیار مهمی وجود دارد و باید هم از سوی ما و هم از سوی بانک‌ها مطرح و مورد بحث قرار گیرد. یکی از مهم‌ترین مسائل و موضوعاتی که با آن در خصوص بانک‌ها مواجه هستیم این است که ارکان مختلف به اندازه مقرراتی که در خصوص‌شان نوشته شده هنوز برای بانک‌ها جا نیفتاده و بعضاً شاهد آن هستیم که این ارکان حالت دکوری دارد.

محمدپور افزود: اخیرا هم تاکید کردم مدیران و اعضای هیئت مدیره بانک‌ها باید بصورت هفتگی یا ماهیانه گزارش‌هایی را تهیه و مورد بررسی قرار دهند و بدانند در طول مثلا یک ماه گذشته در بستر بانک‌شان چه تراکنش‌هایی توسط چه افرادی صورت می‌گیرد که آنها مثلاً حدود ۲۰ تا ۵۰ همت به عنوان افراد حقوقی گردش مالی دارند. باید از نظر مقرراتی ببیند منشأ این گردش مالی چیست و از نظر تجاری هم بدانند آیا توجیه اقتصادی مطلوبی دارد که در بستر بانک آنها چنین گردش مالی ایجاد شده است.

معاون بانک مرکزی گفت: ما هم اکنون در نظام بانکی کشور با بیشترین تغییرات قانون و مقررات در طول ۵۰ سال اخیر مواجه هستیم، مثلاً همین قانون اخیر بانک مرکزی یا طرح بانکداری که در مجلس مطرح شده است. بسیاری از قوانین می‌توانند دوباره بررسی شوند تا در صورت نیاز اصلاح شوند. معتقدم تطبیق مقررات باید قدرت آنرا داشته باشد تا فرهنگ تطبیق پذیری مسایل گوناگون بانک را بالا ببرد.

وی افزود: برگزاری چنین جلساتی که برای نخستین بار از سوی بانک کارآفرین صورت گرفته باید تداوم داشته باشد. در این راستا بانک‌ها باید پیش قدم شوند؛ ما هم در بانک مرکزی با آنها همکاری می‌کنیم تا در خصوص مسائل مهمی مثل مبارزه با پولشویی، چنین نشست‌هایی برگزار کنند.

محمدپور در پایان گفت: موضوعات مربوط به مبارزه با پولشویی نسبت به چند سال پیش بسیار متفاوت شده و اهمیتش بسیار بالاتر رفته است. طبق آمار و اطلاعاتی که در اختیار داریم با قاطعیت می‌گویم مقوله مبارزه با پولشویی با سه سال پیش زمین تا آسمان فرق کرده و بانک‌ها باید خودشان را با این تغییرات مطابقت دهند. ما در این سال‌ها به طور گسترده با مقوله‌ای به نام رمزارز‌ها مواجه هستیم که بانک‌ها باید حتماً خود را به نقطه‌ای برسانند تا امکان پاسخگویی به ریسک‌های کنونی را داشته باشند.

ارسال‌ نظر
ویدئو ویژه
بیشتر