20 آذر 1403 - 15:26
مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلا ایران:

مرکز مبادله وظیفه عملیات بازار را بر عهده دارد/ برنامه‌هایی برای افزایش مشارکت بخش خصوصی در سامانه ارز تجاری

مرکز مبادله وظیفه عملیات بازار را بر عهده دارد  برنامه‌هایی برای افزایش مشارکت بخش خصوصی در سامانه ارز تجاری
مرکز مبادله به عنوان بازوی اجرایی بانک مرکزی، عملیات بازار را انجام می‌دهد.
کد خبر : ۱۶۹۶۰۷

به گزارش خبرنگار ایبنا، سمینار آموزش سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عصر امروز در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.

 

علی سعیدی مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلا ایران در این نشست در تشریح سامانه معاملات ارز تجاری گفت: بانک مرکزی سه نقش "سیاست گذاری"، "تنظیم گری بر وضع مقررات" و "نظارت" به معنای نظارت بر حسن اجرای مقررات را بر عهده دارد. در واقع نهاد ناظر، بانک مرکزی است.

 

بانک مرکزی از ابتدای تاسیس مرکز مبادله ارز و طلای ایران این‌طور عمل کرد که عملیات مربوط به معاملات یعنی عملیات بازاری به مرکز مبادله منتقل شود و نظارت و سیاست گذاری در مجموعه بانک مرکزی اتفاق بیفتد؛ بنابراین هر آنچه ما در مجموعه مرکز مبادله انجام می‌دهیم مربوط به کسب و کار است و در قالب مجموع دستورالعمل‌ها مدون می‌شود و در نهایت به تصویب و ابلاغ می‌شود.

 

در نتیجه مرکز مبادله در این روند به عنوان بازوی اجرایی، عملیات بازار را انجام می‌دهد.

مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلا ایران گفت:فعالیت رسمی سامانه مرکز مبادله از ۲۶ آذر آغاز می‌شود و بانک مرکزی به‌عنوان نهاد ناظر، سیاست‌گذاری و هدایت عملکرد مرکز مبادله را بر عهده دارد. این مرکز شامل تالار‌های مختلفی از جمله تالار معاملات طلا، شمش، ارز، و تأمین مالی با انتشار اوراق قرضه است.

سعیدی با اشاره به نقش اصلی مرکز مبادله گفت: این مرکز صرفاً به هسته معاملات و فرآیند‌های پس از معاملات محدود می‌شود و تمرکز اصلی آن بر معاملات نقدی و معاملات سلف است.

او همچنین افزود: تجار از طریق سیستم بانکی امکان ثبت سفارش دارند و بانک‌ها مسئولیت ورود سفارش‌ها در گام نخست را بر عهده دارند. اما در مراحل بعدی، بازرگان‌ها خود قادر به ویرایش و ثبت سفارش‌ها خواهند بود.

مدیرعامل مرکز مبادله به مکانیزم معاملات اشاره کرد و گفت: صادرکنندگان پس از استعلام‌های لازم و کوتاژ صادره، ارز خود را با نرخ تعیین‌شده به فروش می‌رسانند. تعیین سقف و کف قیمت بر عهده صادرکنندگان و واردکنندگان است، نه بانک مرکزی. سفارش‌ها پس از ثبت و نرخ‌گذاری به مرحله جورسازی منتقل می‌شوند و در نهایت فرآیند مچینگ و تسویه ارزی انجام می‌گیرد.

ویژگی‌های کلیدی بازار مرکز مبادله

سعیدی درباره ویژگی‌های کلیدی این بازار گفت: از ویژگی‌های این بازار اینکه تسویه ریالی یک روز پس از معاملات انجام می‌شود و قیمت پایانی هر روز به‌عنوان مبنای کریدور قیمتی فردا اعلام می‌شود. همچنین دامنه نوسان روزانه قیمت از منفی ۳ تا مثبت ۳ درصد تعیین شده و سیاست مدیریت ارزی شناور شده بر بازار حاکم است.

وی افزود: این سامانه با ایجاد بازار معاملاتی برای جورسازی سفارش‌ها و کشف قیمت مرکزی، حذف واسطه‌ها، رفع تعهد ارزی در لحظه معامله، و شفافیت معاملات طراحی شده است.

سعیدی تأکید کرد: از ۵ شهریور، معاملات به‌صورت آزمایشی آغاز شده و از ۲۱ آذر به‌طور الزامی اجرا می‌شود. فعالیت رسمی سامانه نیز از ۲۶ آذر خواهد بود.

 وی از مشارکت بانک‌های مختلف خبر داد و اعلام کرد: بانک تجارت بیشترین واردات، بانک سامان بیشترین صادرات و بانک ملی از جمله بانک‌های فعال در این سامانه هستند.

وی از برنامه‌های آینده برای افزایش مشارکت بخش خصوصی در این سامانه خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این آمار افزایش یابد.

ارسال‌ نظر