04 دی 1403 - 09:15
در گفت‌و‌گو با ایبِنا مطرح شد؛

اولین گام جدی در تحقق ارز تک‌نرخی برداشته شد/ پیشنهادی برای برگشت سریع ارز‌های صادراتی

اولین گام جدی در تحقق ارز تک‌نرخی برداشته شد  پیشنهادی برای برگشت سریع ارز‌های صادراتی
یک فعال اقتصادی گفت: بازار ارز توافقی می‌تواند زمینه‌ساز رسیدن به یک نرخ در بازار ارز؛ یعنی همان تک نرخی شدن باشد.
کد خبر : ۱۷۰۰۲۸

مسعود دانشمند؛ عضو اتاق بازرگانی ایران و فعال اقتصادی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایبِنا با اشاره به این موضوع که راهبرد اصلی موفقیت بازار ارز توافقی باید کشف قیمت در بازار باشد اظهار کرد: بازار ارز توافقی می‌تواند زمینه‌ساز رسیدن به یک نرخ در بازار ارز باشد، یعنی آرزوی دیرینه فعالان اقتصادی و تجاری برای تک نرخی شدن ارز.

 

وی در این باره گفت: ضمن اینکه کشف قیمت نباید دستوری باشد و باید به صورت توافقی بین صادر کننده و وارد کننده به مرور صورت بگیرد؛ لازم است بانک مرکزی در ادامه این مسیر به تامین ارز همه تقاضاها بیاندیشد تا دست بازارساز غیرواقعی یعنی دلال و صراف از نرخ‌گذاری در بازار ارز کوتاه شود.

 

دانشمند معتقد است: در صورتی که بانک مرکزی در گام‌های بعدی به تامین ارز مورد نیاز مردم در گروه‌های مختلف در بازار ارز توافقی بیاندیشد و جامه عمل به این خواسته بپوشاند بی شک دیگر ارز کنار خیابانی نخواهیم داشت و کسی نمی‌تواند ارز را به قیمت غیرواقعی بفروشد و بازار را دچار نوسانات قیمتی کند.

 

این فعال اقتصادی با ارائه یک فرمول در این باره تاکید کرد: به عنوان مثال اگر نرخ ارز مرجع ۵۵ هزار تومان، ارز توافقی ۶۳ هزار تومان و ارز بازار آزاد ۷۷ هزار تومان است، برای اینکه صادرکننده به سراغ بازار آزاد برای فروش ارز خود نرود، باید تمام نیاز‌های مردم در بازار توافقی ارز پاسخ داده شود.

 

وی تصریح کرد: بازار ارز توافقی مهمترین بازار و مرجع خرید و فروش ارز شده است؛ بنابراین باید به سراغ تعیین ضرایبی برای ارز‌های مورد نیاز آحاد مختلف جامعه برویم.

 

دانشمند در این باره توضیح بیشتری داد و افزود: اگر بانک مرکزی متناسب با ارزش افزوده هر کالایی که صادر می‌شود، نرخی، برای خریداری ارز در نظر بگیرد؛ بی تردید شاهد رشد صادرات و ارزآوری بیشتر برای کشور خواهیم بود. یعنی هر کالایی که ارزش افزوده بیشتری برای اقتصاد ایجاد می‌کند با نرخ بالاتری خریداری می‌شود؛ ضمن اینکه دربازار ارز توافقی عرضه خواهد شد، اما حاکمیت مشوقی برای صادر کننده کالای با مزیت صادراتی قرار داده است.

 

عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: برای این منظور باید صندوقی تعریف کنیم و به صادرکننده گفته شود ضمن اینکه مشوق‌هایی برای صادرات با مزیت در نظر گرفته شده اگر ظرف دو ماه ارز حاصل از صادرات به سیستم ارزی یا همان بازار ارز توافقی بازگردد پاداش به تو تعلق می‌گیرد در غیر این صورت جریمه می‌شوی، شک نداشته باشید ارز‌های صادراتی در زمان کوتاهی وارد بازار ارز توافقی می‌شود.

 

این فعال اقتصادی در پایان تاکید کرد: به هر حال باید از قیمتگذاری دستوری ارز دوری کنیم که خوشبختانه بازار ارز توافقی اولین گام مهم برای رسیدن به این وضعیت است.

نویسنده: میلاد شکری
ارسال‌ نظر