معاون نخست‌وزیر روسیه:

عضویت ناظر ایران در اوراسیا، کلید دسترسی به بازار ۱۹۰ میلیون نفری

عضویت ناظر ایران در اوراسیا، کلید دسترسی به بازار ۱۹۰ میلیون نفری
معاون نخست‌وزیر روسیه گفت: ایران با عضویت ناظر بر اتحادیه اوراسیا به بازار بزرگ ۱۹۰ میلیون نفری کشور‌های عضو دسترسی پیدا می‌کند.
کد خبر : ۱۷۰۰۸۷

به گزارش ایبنا؛ از خبرگزاری تاس، الکسی اورچوک که همراه با ویتالی ساولیف دیگر معاون نخست‌وزیر روسیه در سفر کاری مشترک به تهران سفر کرده است، روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا گام بسیار مهمی برای توسعه مبادلات تجاری بین ایران و پنج کشور عضو این اتحادیه محسوب می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: سازوکار عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به گونه‌ای تدوین شده است که تعهداتی را به کشور ناظر تحمیل نمی‌کند، اما در عین حال، به کشور ناظر اجازه می‌دهد که در چارچوب‌های کاری این اتحادیه مشارکت و اطلاعاتی درباره فعالیت‌ها در اختیار داشته باشد.

معاون نخست‌وزیر روسیه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از یک سو با امضای توافق تجارت آزاد و از سوی دیگر با عضویت ناظر، موقعیت بسیار خوبی در اتحادیه اوراسیا از نظر دسترسی به بازار بزرگی به دست می‌آورد که هم‌اینک جمعیت کشور‌های عضو آن ۱۹۰ میلیون نفر است.

اورچوک همچنین گفت: پس از اجرایی شدن توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا (که دی‌ماه ۱۴۰۲ به امضا رسید و پس از تصویب همه مجالس کشور‌های طرف قرارداد اجرایی می‌شود)، شرکت‌های روسی سالانه حدود ۳۰۰ میلیون دلار در عوارض گمرکی پس انداز خواهند کرد.

وی ادامه داد: روسیه علاقه‌مند است که این توافق‌نامه هر چه زودتر در سال ۲۰۲۵ میلادی عملیاتی و اجرا شود چرا که در چارچوب آن (۸۷ درصد) کالا‌های ما در اسرع وقت بدون پرداخت عوارض گمرکی وارد بازار ایران می‌شوند و طبیعتا، کالا‌های ایرانی نیز بازار ما را اشباع خواهند کرد؛ نتیجه اجرایی شدن این قرارداد، بهبود وضعیت قیمت‌گذاری و عرضه محصولات در کشور‌های طرف قرارداد است.

ایران شریک مهم روسیه است

معاون نخست وزیر روسیه با تأکید بر اینکه ایران شریک مهم ما است، گفت: ایران، کشوری بزرگ و برخوردار از اقتصادی بزرگ است که تقویت مناسبات آن و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، نقش مثبتی برای توسعه بازار طرفین خواهد داشت.
وی اظهار داشت: مسکو و تهران هم اینک در حال حل مسائل توسعه طرح‌های زیرساخت‌های حمل و نقل و لجستیک دوجانبه هستند.

افزایش ۱۴.۷ درصدی تجارت روسیه و ایران در ۹ ماه نخست ۲۰۲۴

اورچوک همچنین اظهار داشت: تجارت روسیه و ایران در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ با ۱۴.۷ درصد افزایش به ۳.۳ میلیارد دلار رسید که این آمار، رشد خوبی را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: اجرایی شدن توافقنامه توافق منحصر‌به‌فرد تجارت آزاد با ایران، فرصت‌های بسیار خوبی را برای رشد مبادلات تجاری دوجانبه میان مسکو و تهران را فراهم می‌کند.

بنا بر این گزارش، دو معاون نخست‌وزیر روسیه در سفر کاری مشترک روز دوشنبه سوم دی‌ماه به تهران قرار است با رئیس‌جمهور، معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت‌و‌گو کنند.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یک اتحادیه اقتصادی میان‌دولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند. سنگ بنای این اتحادیه حدود ۱۰ سال قبل یعنی در ۲۰۱۴ نهاده شد.

این اتحادیه پیش‌تر دی‌ماه سال ۱۴۰۲ با جمهوری اسلامی ایران قرارداد تجارت آزاد امضا کرد که اجرایی شدن آن نیازمند تصویب در مجالس کشور‌های عضو این اتحادیه و مجلس شورای اسلامی است. بنا بر اعلام این اتحادیه، چهار کشور از پنج کشور طرف قرارداد با ایران در این موافقت‌نامه، مراحل تصویب آن را در پارلمان‌های خود به پایان رسانده‌اند. کلیات لایحه مرتبط با این قرارداد، دوم دی‌ماه ۱۴۰۳ در مجلس شورای اسلامی تصویب شد. 

با نهایی شدن این توافقنامه، حدود ۸۷ درصد صادرات کالا‌های ایرانی به کشور‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون تعرفه گمرکی انجام خواهد شد و متقابلا نیز صادرات این کشور‌ها به کشورمان از این مزیت برخوردار خواهد شد.

سرویس مطبوعاتی اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیش از این به ایرنا اعلام کرد که حجم مبادلات تجاری این اتحادیه و جمهوری اسلامی ایران در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۱ درصد افزایش یافته است.

افزایش حجم مبادلات تجاری ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حالی است که انتظار می‌رود کشورمان در دی‌ماه ۱۴۰۳ در نشست سران این اتحادیه به عنوان عضو ناظر پذیرفته شود.

پیش از این، دیمیتری ولواچ معاون وزیر توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه ۱۳ آذرماه ۱۴۰۳ اعلام کرد: درخواست جمهوری اسلامی ایران برای عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نشست معاونان نخست‌وزیران این اتحادیه به تصویب رسید، تصمیمی که باید توسط سران این اتحادیه تأیید شود.

مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور نیز ۱۲ آذرماه ۱۴۰۳ در دومین گفت و گوی تلویزیونی خود با مردم گفت: قرار است در اجلاس اوراسیا، ایران را به عنوان عضو ناظر اعلام کنند که بتوانیم با کشور‌های عضو این اتحادیه، تعاملات با تعرفه‌های پایین یا صفر داشته باشیم. این وضعیت یک بازاری را برای ما ایجاد می‌کند که تولیدکنندگان و تجار ما در این بازار‌ها با تعرفه‌های پایین بتوانند حضور پیدا کنند.

در این پیوند، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه ۲۸ آذرماه اعلام کرد که نظر به اهمیت اتحادیه اقتصادی اوراسیا و درخواست کشورمان برای عضویت ناظر در این اتحادیه، وزیر صنعت، معدن و تجارت در راس هیاتی در نشست سران اتحادیه در سن پترزبورگ شرکت می‌کند.

کاظم جلالی این موضوع را در تماس تلفنی با آندری اسلپنف وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا اعلام کرد.

وزیر تجارت اتحادیه اوراسیا نیز از سفر وزیر صمت کشورمان استقبال کرد و آن را گام مهمی در تحکیم روابط کشورمان با این اتحادیه خواند.

شورای عالی اقتصادی اوراسیا متشکل از سران پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا، هفتم دی ماه در سن پترزبورگ روسیه تشکیل جلسه خواهد داد.

قرار است که درخواست اعطای وضعیت ناظر کشورمان در اتحادیه، در جلسه سران مورد بررسی قرار گیرد.

منبع: ایرنا

ارسال‌ نظر