
به گزارش خبرنگار بینالملل ایبنا به نقل از سیانبیسی، فصل انتشار گزارشهای مالی سهماهه اول برای شرکتهای بزرگ فناوری در حالی آغاز میشود که سایه سنگین تعرفههای وارداتی دولت دونالد ترامپ بر بازارهای جهانی، بیثباتی قابل توجهی ایجاد کرده است. از تسلا که سهشنبه این هفته نخستین گزارش خود را منتشر میکند تا آلفابت (مادر گوگل)، متا، مایکروسافت، آمازون، اپل و انویدیا، همگی با پرسشهای دشواری درباره تأثیر این تعرفهها بر زنجیره تأمین، هزینههای عملیاتی و تقاضای مشتریان مواجهند.
در نخستین ماههای آغاز دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ، تعرفههای ۱۰ تا ۱۴۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از جمله قطعات الکترونیکی، خودرو و لباس، بازارهای جهانی را با شوک مواجه کرد. اگرچه معافیتهای موقت ۹۰ روزه برای برخی بخشها مانند رایانه و تلفن همراه اعلام شد، اما تغییرات لحظهآخری در سیاستهای تجاری و اظهارات متناقض کاخ سفید، برنامهریزی بلندمدت شرکتها را مختل کرد. در چنین شرایطی شاخص نزدک که به شدت تحت تأثیر نوسانات این صنعت قرار دارد، از ابتدای سال ۱۶ درصد و تنها در آوریل ۶ درصد کاهش یافته است.
شرکتها در کانون توفان
تسلا به عنوان پیشقراول گزارشهای فناوری، با چالش مضاعف کاهش ۱۳ درصدی تحویل خودروها در سهماهه اول و وابستگی شدید به قطعات وارداتی از چین و مکزیک روبهروست. «ایلان ماسک» مدیرعامل جنجالی این شرکت، با انتقاد تند از مشاوران ترامپ، خواستار معافیت تجهیزات تولیدی شده است. این در حالی است که تحلیلگران پیشبینی میکنند حاشیه سود تسلا به پایینترین سطح سالهای اخیر رسیده باشد.
آلفابت نیز با تهدید کاهش تبلیغات شرکتهای چینی مانند Temu و Shein (سهم ۲۱ درصدی از درآمد گوگل) و افزایش هزینههای مراکز داده هوش مصنوعی مواجه است. تحلیلگر گروه مالی میزوهو در گزارشی هشدار داده است که ۵۰ درصد مشتریان سرویس ابری گوگل به دلیل تعرفهها هزینههای خود را کاهش خواهند داد.
متا اگرچه سختافزار کمی تولید میکند، اما ۱۱ درصد درآمد آن (۱۸.۳۵ میلیارد دلار در ۲۰۲۴) به تبلیغات شرکتهای چینی وابسته است. تحلیلگران پیشبینی میکنند درآمد این شرکت در سال جاری ۴.۴ درصد کاهش یابد. از سوی دیگر، سرمایهگذاری ۶۰ میلیارد دلاری متا در زیرساختهای هوش مصنوعی ممکن است تحت تأثیر افزایش قیمت قطعات وارداتی قرار گیرد.
مایکروسافت و آمازون هر دو با ریسک غیرمستقیم تعرفهها روبهرو هستند. در حالی که مایکروسافت به دلیل وابستگی کمتر به سختافزار آسیب کمتری میبیند، آمازون با لغو سفارشات کالا از چین و افزایش احتمالی قیمتها توسط فروشندگان مستقل، در معرض تهدید جدی قرار دارد. اندی جسی، مدیرعامل آمازون، تأکید کرده است که این شرکت برای حفظ قیمتهای پایین در رویداد «پرایم دی» تلاش خواهد کرد.
اپل با وجود معافیت موقت رایانهها، همچنان ۷۵ درصد درآمد خود را از دستگاههای تولیدشده در آسیا تأمین میکند. انتقال بخشی از تولید به هند و ویتنام و ارسال محمولههای هوایی آیفون به آمریکا، از اقدامات این شرکت برای کاهش ریسک است. با این حال، سهام اپل در آوریل ۱۱ درصد سقوط کرده است.
انویدیا به عنوان تأمینکننده اصلی تراشههای هوش مصنوعی، اخیراً اعلام کرد ۵۰۰ میلیارد دلار در تولید سرورهای هوش مصنوعی در تگزاس سرمایهگذاری خواهد کرد. اما صادرات تراشه H۲۰ به چین که سال گذشته ۱۲ تا ۱۵ میلیارد دلار درآمد داشت، اکنون به دلیل محدودیتهای دولت بایدن، ۵.۵ میلیارد دلار هزینه برای این شرکت ایجاد کرده است.
آینده در هالهای از ابهام
به نظر میرسد تعرفههای ترامپ نهتنها هزینههای مستقیم را افزایش داده، بلکه با ایجاد بیثباتی در زنجیره تأمین، کاهش تبلیغات دیجیتال و افت مصرفکننده، چالشهای ساختاری برای فناوری ایجاد کرده است.
این چالشها ناشی از ایجاد بیثباتی در زنجیره تامین، کاهش تبلیغات دیجیتال و کاهش هزینههای مصرفکننده هستند. پاسخ مدیران شرکتهای فناوری به این چالشها در گزارشهای آینده و توانایی آنها در ارائه راه حلهای عملی، جهت گیری بازار را در ماههای آینده تعیین میکند. در این میان، تنها نکته قطعی این است که نوسانات شدید در بازار سهام فناوری ادامه خواهد داشت.
به عبارت دیگر، تعرفههای ترامپ تأثیر قابل توجهی بر صنعت فناوری داشته است. این تعرفهها نه تنها هزینه تولید محصولات را افزایش داده است، بلکه باعث ایجاد عدم اطمینان و بی ثباتی در بازار نیز شده است. این امر منجر به کاهش تبلیغات دیجیتال و کاهش هزینههای مصرف کننده شده است که هر دو برای شرکتهای فناوری مضر هستند.
تحلیلگران پیشبینی میکنند که بازار سهام فناوری بی ثبات بماند. این به این دلیل است که تعرفههای ترامپ باعث عدم اطمینان زیادی در بازار شده و سرمایه گذاران مطمئن نیستند که این شرکتها چگونه با این چالشها کنار میآیند، بنابراین محتاط هستند. در نتیجه پیشبینیها حاکیاست که بازار سهام فناوری احتمالاً بازهم نوسانات زیادی را تجربه خواهد کرد.