06 ارديبهشت 1404 - 12:54

گزارش الجزیره از افزایش مشارکت استراتژیک روسیه و ایران

گزارش الجزیره از افزایش مشارکت استراتژیک روسیه و ایران
به نظر می‌رسد تهران و مسکو به دنبال تشکیل یک محور اقتصادی جایگزین هستند.
کد خبر : ۱۷۳۶۱۰

به گزارش خبرنگار بین الملل ایبِنا و به نقل از الجزیره، روسیه و ایران به سمت تعمیق بی‌سابقه‌ مشارکت استراتژیک خود حرکت می‌کنند. این رابطه که از زمان آغاز جنگ در اوکراین تقویت شده است، دیگر محدود به تفاهمات سیاسی نیست، بلکه به توافقات بزرگ در زمینه‌های تجارت، انرژی و انرژی هسته‌ای نیز گسترش یافته است.

به نظر می‌رسد تهران و مسکو به دنبال تشکیل یک محور اقتصادی جایگزین هستند که قادر به تحمل تحریم‌های غرب و آماده تغییر شکل موازنه قدرت در منطقه باشد.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که مسکو و تهران انتظار دارند با اجرایی شدن توافق تجارت آزاد از ۱۵ مِی، تبادل تجاری بین آنها به طور قابل توجهی افزایش یابد.

سرگئی تسیولِف، وزیر انرژی روسیه، در جریان نشست کمیته دولتی روسیه و ایران در مسکو گفت: توافق‌نامه تجارت آزاد چشم‌انداز‌های زیادی را برای همکاری ایجاد کرده و فرصت‌های قابل توجهی را برای تبادل تجاری بین دو کشور فراهم می‌کند.

این آژانس اعلام کرد که این توافق بخشی از یک پیمان مشارکت استراتژیک گسترده‌تر است که ژانویه گذشته امضا و اوایل آوریل توسط روسیه تصویب شد.

از سوی دیگر، محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت ایران، در این دیدار اظهار داشت که به لطف این توافق، مبادلات تجاری چندین برابر افزایش خواهد یافت و تأکید کرد که پتانسیل قابل توجهی وجود دارد که هنوز از آن استفاده نشده است.

همچنین تسیولیوف افزود که حجم تجارت بین دو کشور در سال ۲۰۲۴ به ۴.۸ میلیارد دلار رسید، اما خاطرنشان کرد که پتانسیل تجاری بسیار بیشتر از این است.

رویترز گزارش داد که روسیه و ایران به توافق اولیه برای عرضه سالانه ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز روسیه به ایران دست یافته‌اند، اما هنوز بر سر قیمت توافقی حاصل نشده است.

این خبرگزاری به نقل از تسیولیف گزارش داد که روسیه می‌تواند در سال ۲۰۲۵، به عنوان آغاز اجرای این توافق، تا ۱.۸ میلیارد متر مکعب گاز به ایران صادر کند.

طبق آنچه پاک‌نژاد به وب‌سایت وزارت نفت ایران، شانا، گفت، روسیه از طریق تسهیلات اعتباری روسیه، تأمین مالی ساخت یک نیروگاه هسته‌ای جدید در ایران را بر عهده خواهد گرفت.

به گزارش رویترز، وزیر نفت ایران که در تلویزیون دولتی صحبت می‌کرد، گفت که تهران در آستانه امضای قراردادی ۴ میلیارد دلاری با شرکت‌های روسی برای توسعه هفت میدان نفتی در داخل کشور است، اقدامی که حضور روسیه را در زیرساخت‌های انرژی ایران تقویت خواهد کرد.

رویترز گزارش داد که توافقات بین شرکت گازپروم روسیه و شرکت ملی گاز ایران شامل اجرای پروژه هاب توزیع گاز منطقه‌ای در ایران است که احتمال مشارکت کشور‌هایی مانند قطر و ترکمنستان در آن وجود دارد. همچنین طرح‌هایی برای ساخت خطوط لوله انتقال گاز روسیه به ایران در دست اجرا است، اگرچه مسیر‌های احتمالی هنوز اعلام نشده‌اند.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که همکاری در زمینه انرژی هسته‌ای غیرنظامی در دستور کار دیدار روسیه و ایران قرار داشته که شامل پیشنهاد‌هایی برای ساخت مجتمع‌های نیروگاه هسته‌ای جدید بوده است.

روسیه نقش کلیدی در ساخت اولین راکتور هسته‌ای ایران در بوشهر ایفا کرد که نشان دهنده عمق همکاری فنی بین دو کشور در این زمینه است.

قدرت‌های غربی به رهبری ایالات متحده، ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای متهم می‌کنند، اما تهران این اتهامات را رد می‌کند و تأکید دارد که برنامه هسته‌ای‌اش اهداف صلح‌آمیز دارد.

مطبوعات فرانسه گزارش دادند که کرملین در بحبوحه مذاکرات جاری بین تهران و واشنگتن با میانجیگری عمان، بر تمایل خود برای انجام هر کاری که از دستش بربیاید برای حمایت از تلاش‌ها برای دستیابی به یک راه‌حل دیپلماتیک تأکید کرد.

مطبوعات فرانسه گزارش دادند که روابط روسیه و ایران در سال‌های اخیر، به ویژه پس از حمله روسیه به اوکراین و تلاش‌های مسکو برای غلبه بر انزوای غرب، شاهد توسعه سریعی بوده است.

مطبوعات فرانسه نوشتند که روسیه و ایران، به همراه چین و کره شمالی، در حال توسعه روابط نزدیک در چندین زمینه، از جمله نظامی، به عنوان بخشی از آنچه شبیه یک جبهه ضد غربی است، هستند.

رویترز به نقل از وزیر نفت ایران، پس از دیدارش با معاون نخست‌وزیر روسیه، الکساندر نواک، گزارش داد که اتحاد اوپک پلاس با وجود عدم قطعیت در بازار به دلیل تغییرات اقتصادی بین‌المللی، به تصمیم‌گیری برای تضمین ثبات بازار نفت ادامه خواهد داد.

این آژانس گزارش داد که چندین عضو این اتحاد در حال بررسی تسریع روند افزایش تولید در جلسه‌ای هستند که قرار است در ماه می آینده برگزار شود، چرا که نگرانی‌هایی در مورد تأثیر تعرفه‌های جهانی و کاهش تقاضا وجود دارد.

نویسنده: اصغر علی کرمی
ارسال‌ نظر