
به گزارش خبرنگار بینالملل ایبنا به نقل از یاهو فایننس، جنگ تعرفهای میان ایالات متحده و چین، اقتصاد جهانی را تحتالشعاع قرار داده و تحلیلگران بازار سهام را با چالشی بیسابقه مواجه کرده است. در چنین شرایطی این سوال ذهن تحلیلگران را به خود مشغول کرده که چگونه میتوان در میان این عدم قطعیتها، سود شرکتها را پیشبینی کرد و ارزش واقعی سهام را تعیین نمود؟
افزایش تعرفهها، تهدیدات متقابل و عدم اطمینان به نتیجه مذاکرات، موجب شده است تا استراتژیستهای ارشد وال استریت، پیشبینیهای خود را برای رشد سود شرکتها کاهش دهند. «بانکیم چادها» استراتژیست دویچه بانک، پیشبینی خود برای شاخص S&P ۵۰۰ را به طور قابل توجهی پایین آورده و ۹ عامل کلیدی را برشمردهاست که به اعتقاد وی میتوانند بر سودآوری شرکتها تاثیر منفی بگذارد. این عوامل عبارتند از:
۱. کاهش حجم صادرات و واردات با چین، ۲. افت قیمت نفت، ۳. کاهش رشد اقتصادی ناشی از افزایش قیمتها برای مصرفکنندگان، ۴. تداوم عدم اطمینان در فضای تجاری، ۵. افزایش هزینههای تولید به دلیل تعرفهها، ۶. ضعیف شدن زنجیرههای تامین جهانی، ۷. افزایش رقابت بینالمللی، ۸. نگرانی از رکود اقتصادی و ۹. تغییر سیاستهای پولی بانکهای مرکزی.
به گفته چادها، هر یک از این عوامل به تنهایی میتواند اثر قابل توجهی بر سود شرکتها داشته باشد و ترکیب آنها، پیشبینی دقیق سود را تقریباً غیرممکن میسازد. او تأکید میکند که حتی سیاستهای تجاری دولتها میتوانند به طور ناگهانی و غیرمنتظره تغییر کنند و این موضوع، ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام را به شدت افزایش میدهد.
در بازارهای جهانی، تشدید تنشهای تجاری به خروج گسترده سرمایه از بورسها منجر شده است. در ۷ مارس ۲۰۲۵، شاخصهای اصلی مانند داوجونز و S&P۵۰۰ با کاهش شدید مواجه شدند، در حالی که بورسهای اروپایی و آسیایی از جمله شانگهای و توکیو تا ۱۰ درصد سقوط کردند.
این روند در وال استریت نیز ادامه یافت، جایی که شاخص S&P ۵۰۰ و داوجونز در فوریه ۲۰۲۵ بدترین عملکرد روزانه سال را ثبت کردند و سهام شرکتهایی مانند والمارت و انویدیا با کاهش ۲.۵ تا ۶.۵ درصدی قیمت مواجه شدند. همزمان، گزارشهای اقتصادی ضعیف از کاهش رشد فعالیتهای تجاری به پایینترین سطح ۱۷ ماهه و افت شاخص اعتماد مصرفکننده به کمترین میزان در ۱۵ ماه گذشته حکایت داشت.
در چنین شرایطی، سرمایهگذاران محتاط، رویکردی محافظهکارانه در پیش گرفتهاند و تمایلی به پذیرش ریسکهای بزرگ ندارند. بسیاری از آنها ترجیح میدهند داراییهای خود را به شکل نقد نگهداری کنند یا در داراییهای امنتر مانند اوراق قرضه دولتی سرمایهگذاری کنند.
با این حال، برخی از تحلیلگران معتقدند که در صورت کاهش تنشهای تجاری و توافق آمریکا و چین بر سر یک توافق تجاری جامع، بازار سهام میتواند دوباره رونق بگیرد. آنها امیدوارند که کاهش تعرفهها و رفع موانع تجاری، به بهبود فضای کسبوکار کمک کند و سودآوری شرکتها را افزایش دهد.
با این وجود، تا زمانی که ابهامات ناشی از جنگ تعرفهای برطرف نشود، تحلیلگران و سرمایهگذاران باید با احتیاط عمل کنند و آمادگی مواجهه با نوسانات غیرمنتظره در بازار سهام را داشته باشند. وضعیت کنونی، نشان میدهد که سرمایهگذاری در بازار سهام بیش از هر زمان دیگری نیازمند تحلیل دقیق، مدیریت ریسک و داشتن دیدگاهی بلندمدت است.