به گزارش روز دوشنبه ایبِنا، بانک توسعه اسلامی یکی از مؤسسات بینالمللی است که با هدف توسعه اقتصادی کشورهای عضو و کمک به رفع فقر در جوامع مسلمان فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون توانسته است موفقیتهای بزرگی را در عرصه بینالمللی کسب کند. افزایش همکاری و تعامل با مؤسسات مقرراتگذار بینالمللی، مدیریت ریسک مناسب و رعایت الزامات سرمایهای کمیته بینالمللی بال، از جمله مهمترین اقدامات پیگیری شده توسط این بانک بینالمللی هستند.
بر اساس استانداردهای کمیته بال، نسبت سرمایه یک بانک مهمترین مقیاس برای سلامت بانک در نظر گرفته میشود. بانک توسعه اسلامی به دلیل دارا بودن نسبت کفایت سرمایه بالا در بحران مالی اخیر دچار آسیب زیادی نشد.
به نظر میرسد ساختار سرمایه و کفایت سرمایه در بانک توسعه اسلامی به دلایلی از پایداری مناسبی برخوردار است. برخی از این دلایل عبارتاند از:
عملیات عادی بانک در درجه اول به وسیله حقوق صاحبان سهام (کشورهای عضو) تأمین مالی میشود.
بانک توسعه اسلامی از ابتدای تاسیس، نسبت حقوق صاحبان سهام به دارایی بالای 50 درصدی را حفظ کرده و یکی از دارندگان پایدارترین سرمایه در بین بانکهای توسعهای چند ملیتی است.
سهام بانک توسعه اسلامی نمیتواند به عنوان وثیقه گذاشته شود و یا به نهادی دیگر منتقل شود.
کشورهای عضو متعهد هستند تا به صورت پیوسته سهمشان را از سرمایه تعهد شده بپردازند.
در هر زمان، مقدار کل سرمایهگذاری صاحبان سهام، بدهیهای معوق و عملیات عادی دیگر، نمیتواند بیشتر از مقدار کل سرمایه تعهد شده پرداخت شده، ذخایر، سپردهها و دیگر منابع مالی باشد.
مدیریت ریسک در بانک توسعه اسلامی به معنای مدیریت ابعاد کلیدی ریسک برای حفظ ارزش داراییها و حفاظت از منابع سهامداران و دارندگان صکوک تعریف شده است. ریسکها از طریق شناسایی، اندازهگیری و نظارت، مدیریت میشوند. بانک توسعه اسلامی متعهد به سطح ریسک مشخصی است که با حفظ رتبه اعتباری بانک (AAA) سازگار باشد.
بانک توسعه اسلامی ریسک اعتباری را از طریق سیاستهای مناسب و دستورالعملهای مرحله به مرحله پوشش خطر، از جمله ارزیابی ریسک کشوری، عملیات برنامهریزی شده، کیفیت پروژههای پیشنهادی و مدیریت معوقات کنترل میکند. بیش از 90 درصد از تامین مالی انجام شده توسط بانک توسعه اسلامی توسط دولتهای عضو ضمانت شده است و قسمتی از منابع مالی هم که در مشارکت بخش عمومی و خصوصی قرار میگیرد، به وسیله دولتهای عضو پشتیبانی میشود.
بانک توسعه اسلامی برای مدیریت ریسک نرخ ارز، ارزهایی را به همراه دینار اسلامی (شامل 41.9 درصد دلار آمریکا، 37.4 درصد یورو، 11.3درصد پوند انگلیس و 9.4 درصد ین ژاپن) در پرتفوی خود نگه میدارد و بدین ترتیب یک مانع طبیعی برای ریسک بازار به وجود میآورد. تمام عملیات مالی بانک توسعه اسلامی با دینار اسلامی تخصیص داده میشود. بانک توسعه اسلامی برای مدیریت ریسک نرخ بهره تلاش میکند تا عدم تطابق نرخهای بدهی و پرتفوی مالی را به حداقل برساند و با بهرهگیری از اصول شریعت، موارد عدم تطابق را کاهش دهد.
بانک توسعه اسلامی رویکردی محافظهکارانه به مدیریت نقدینگی دارد؛ این بانک نقدینگی کافی برای انجام تعهدات خود در دوره 12 تا 18 ماهه نگهداری میکند. سیاست بانک توسعه اسلامی در خصوص مدیریت نقدینگی این است که بانک داراییهای نقدی قابل توجهی را نگهداری کند.
در پایان شایان ذکر است بانک توسعه اسلامی توانسته در سالهای فعالیتش به کفایت سرمایه بالا و پایدار دست یابد که از دلایل آن میتوان به ساختار سرمایه این بانک و مدیریت بهینه ریسک اشاره کرد. همچنین، بانک توسعه اسلامی در مواجهه با مقررات بانکداری بینالملل، توانسته است به خوبی وضعیت خود را تعدیل کند.
یکتا پاکنیت؛ کارشناس اقتصادی
برچسب: بانک توسعه اسلامی، کفایت سرمایه، بانکداری بینالملل، مدیریت ریسک