ابوطالب نجفی در گفتوگو با خبرنگار ایبِنا در خصوص مقایسه عملکرد شرکت خدمات انفورماتیک در سال ۹۷ به نسبت ۹۶ گفت: در اسفندماه ۹۶ با فشار زیادی در حجم تراکنشها بخصوص در روزهای پایانی سال مواجه بودیم. بدین معنا که در ۲۸ اسفندماه معادل ۱۶۲ میلیون تراکنش در شتاب، ۱۹۷ میلیون در شاپرک، ۵۷ میلیون تراکنش در بانک ملی و ۳۷ میلیون تراکنش در بانک صادرات داشتیم و خوشبختانه سامانههای الکترونیکی بانکی با پایداری خوب این فشار را تحمل کردند و این سرویسها به مردم ارائه شد.
مدیرعامل خدمات انفورماتیک تصریح کرد: تجربه از عملکرد سامانهها بیانگر این است که هرسال با یک رشد ۲۵ تا ۳۰ درصدی در تعداد تراکنشها در سامانههای مختلف مواجه هستیم که این رشد در سال ۹۶ به نسبت ۹۵ و در سال ۹۵ به نسبت ۹۴ رخداده است.
وی افزود: در ۳ ماه اول سال ۹۷ به نسبت مدت مشابه در سال گذشته با رشد ۲۰ درصدی در تعداد تراکنشها در سامانهها مواجه بودیم، ولی در پایان سال ۹۷ به دلیل مباحث ارزی و فشار اقتصادی که به مردم وارد میشود شاید دیگر شاهد این نرخ رشد در تعداد تراکنشها نباشیم.
نجفی در خصوص اثرات نوسانات بازار ارز و سکه بر عملکرد سامانههای شبکه بانکی اظهار داشت: در سال ۹۶ در کشور تورمی در حدود ۱۰ درصد وجود داشت و با این نرخ تورم رشد تراکنشها در تمام سامانهها در حدود ۳۰ درصد بود.
وی افزود: سالیانه در کشور شاهد رشد ۳۰ درصدی تراکنشها در تمامی سامانهها چه در سامانههای حاکمیتی مثل شتاب، شاپرک و چکاوک و همچنین سامانههای رقابتی مثل بانکهای مختلف هستیم.
مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک خاطرنشان کرد: سرجمع تعداد تمام تراکنشها در سال با رشد ۳۰ درصدی همراه است البته حجم پولی که در این سامانهها جابهجا میشوند در حدود ۲۵ درصد افزایشیافته که بیانگر استقبال مردم از سامانههای الکترونیکی و بانکداری الکترونیکی است.
نجفی یادآور شد: اگر بخواهیم در مورد امسال با توجه به افزایش نرخ ارز و سکه پیشبینی کنیم شاید کمی زود باشد زیرا فضایی که به دلیل افزایش نرخ ارز در کشور به وجود آمده بهطورقطع در قدرت خرید مردم تأثیرگذار است و در صورت استمرار این روند با کاهش قدرت خرید مردم دیگر شاهد رشد ۳۰ درصدی در تعداد تراکنشها همانند سالهای گذشته نخواهیم بود و تعداد تراکنشها در پایان سال ۹۷ به نسبت سال ۹۶ شاید ثابت بماند.
پیادهسازی سامانه کشف تقلب شرکت خدمات در کل شبکه بانکی
نجفی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر یکی از دغدغههای صنعت بانکداری و پرداخت پیادهسازی یک سامانه جامع کشف تقلب است و شرکت خدمات انفورماتیک در این بخش چه فعالیتی انجام داده، گفت: شرکت خدمات دادهورزی در همایش نظامهای پرداخت سال ۹۵، جایزه اول را برای تولید سامانه مبارزه با جعل و کشف تقلب کسب کرد.
مدیرعامل خدمات انفورماتیک افزود: این شرکت یک سامانه جامع کشف تقلب با بهرهگیری از دانش متخصصین ایرانی طراحی و تولید کرد که این محصول در سامانه پایا نیز پیادهسازی شد و در حال حاضر این شرکت در حال گسترش این محصول است. البته برای پیادهسازی این سامانه کشف تقلب در کل سیستم بانکی نیازمند زمان و دانش بیشتر در این بخش هستیم.
نجفی خاطرنشان کرد: مهمترین مسئله در پیادهسازی سامانه جامع کشف تقلب در کل شبکه بانکی بحث قواعد کسبوکاری و بهرهگیری از قواعد و تجربیات سایر کشورها در این بخش است زیرا از منظر فنی با مشکل مواجه نیستیم و به دنبال بحثهای رفتاری، بدین معنا که جعل چگونه شناسایی میشود، هستیم.
وی در پاسخ به این پرسش که شاپرک فراخوانی برای معرفی یک سامانه کشف تقلب داخلی در کشور داده و قصد دارد مشخصات سامانه موردنیاز خود را اعلام کند تا شرکتهایی که توانایی تولید آن رادارند اعلام آمادگی کنند، آیا سامانه تولیدشده در شرکت خدمات قابلیت پیادهسازی در شبکه پرداخت کشور را نیز دارد، گفت: در این بخش باید در درجه اول منتظر اعلام معیارهای شاپرک باشیم زیرا وقتی با مسئله جعل و تقلب روبرو هستیم این مهم میتواند در بیش از ۱۰ سامانه رخ دهد و گستره آن نیز خیلی وسیع باشد.
وی افزود: اسکیل شاپرک به نسبت سامانههای الکترونیکی موجود در شبکه بانکی مانند پایا و ساتنا محدودتر است زیرا این نهاد نظارتی تنها در حوزه شرکتهای پرداخت الکترونیک فعالیت دارد. به همین دلیل بعد از اعلام معیارهای شاپرک این شرکت با بررسی ماهیت کار و منابع خود باید نسبت اولویتبندی در این بخش تصمیمگیری کند از اینرو اظهارنظر در این بخش قبل از اعلام شرح خدمات شاپرک برای سامانه کشف تقلب مورد نیازش امکانپذیر نیست.