به گزارش خبرنگار ایبِنا؛ صبح امروز تفاهمنامه مالی طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی در استان هرمزگان با حضور جواد اوجی، وزیر نفت بین جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآردههای نفتی ایران و محمدرضا فرزین، مدیرعامل بانک ملی امضا شد. فرزین در این مراسم گفت: بانک ملی ایران در این طرح ۹۰ میلیون یورو سرمایهگذاری میکند و این طرح آغازی برای مشارکت بانک ملی در اجرای دیگر پروژههای صنعت نفت خواهد بود.
به گفته فرزین: بانک ملی با نزدیک به سه هزار شعبه در داخل کشور یکی از بزرگترین و قدیمی ترین شبکه های بانکی کشور است. وی یادآور شد: عموم شعبات بانک ملی با توجه به اینکه از قدیم دولتی بودهاند، وظایف حاکمیتی کشور را اجرا میکنند. یعنی جاهایی که هیچ بانکی حضور ندارد، بانک ملی وظایف حاکمیتی کشور را انجام میدهد.
حضور بانک ملی در چین، برزیل و هند به زودی
مدیرعامل بانک ملی همچنین اظهار داشت: در خارج از کشور، بزرگترین شبکه خارج از کشور در حوزه بانکی متعلق به بانک ملی است. به گفته فرزین، در کشورهای لندن، روسیه، امارات، عراق، آلمان و شهرهای مختلف حاشیه خلیج فارس شعبات بسیار زیادی بانک ملی دارد. وی افزود: انشالله به زودی در چین، برزیل و هند نیز قصد داریم حضور داشته باشیم و شبکه خارج از کشور را توسعه بدهیم.
وی با اشاره به اینکه ما حتی می توانیم شعب خارج از کشور را به هاب (مرکز) جذب سرمایه گذاری خارجی برای کشور تبدیل کنیم، اظهار داشت: این کار را در یک بانک روسی با مجوز بانک مرکزی روسیه، شروع کرده ایم تا محلی باشد برای اینکه سرمایه گذاران ایرانی و روسیه بتوانند با یکدیگر تبادل ایده و قراردادهای مختلف داشته باشند. بنابراین این آمادگی را داریم که در جذب سرمایه گذاری خارجی به اقتصاد کشور کمک کنیم و از ظرفیت های کشور استفاده شود.
فرزین در ادامه در خصوص بحث انرژی گفت: این افتخار را داریم که همکاری های مشترکی در دهه هشتاد در بحث انرژی داشتیم؛ آرمان های مشترکی داشتیم تا مصرف انرژی را در کشور کاهش دهیم و سرمایه گذاری انرژی را توسعه بدهیم. در هر صورت ما هنوز به اهداف و آرمان ها پایبند هستیم و در بانک ملی در خدمت توسعه انرژی و توسعه فعالیت ها، سرمایه گذاری ها و تجارت بخش انرژی خواهیم بود و تمام تلاشمان را می کنیم که در تامین مالی پروژه های حوزه انرژی مشارکت کنیم.
اولین بار ۵ میلیارد دلار صندوق انرژی در کشور راهاندازی کردیم
فرزین همچنین گفت: زمانی که مسئولیت صندوق توسعه ملی را برعهده داشتم، اولین بار ۵ میلیارد دلار صندوق انرژی در کشور راهاندازی کردیم که از منابع صندوق توسعه ملی به آن اختصاص یافت و بسیاری از اقداماتی که بعدا در بحث سرمایهگذاری در بخش نفت اتفاق افتاد، از محل آن ۵ میلیارد دلار بود. الان هم تقریبا با تمام همکاران وزارت نفت صحبت کرده ام و مذاکره داشته ام و اعلام آمادگی کرده ام که در تمام پروژه های نفتی در حوزه انرژی و در شکل های مختلف انرژی آمادگی حضور داریم.
وی با اشاره به اینکه این ها از مهم ترین پروژه های اولویت دار کشور است افزود: بانک ملی ایران قصد دارد در امسال و سال های آتی حضور بسیار موثرتری در بخش تامین مالی ریالی و ارزی بخش انرژی و به ویژه بخش نفت داشته باشد، و در حال حاضر، در حال مذاکره در سایر حوزه های وزارت نفت هم هستیم که در تامین مالی پروژه های آن ها هم مشارکت کنیم. وی تاکید کرد: ما به دلیل برخورداری از شبکه بسیار گسترده بانکی در خارج و داخل کشور، این توانایی را داریم که در بانک ملی هم تامین مالی ریالی و هم تامین مالی ارزی انجام دهیم.
استراتژی ما خروج از مدیریت بنگاه است
فرزین در ادامه در خصوص موضوع بنگاه داری نیز با اشاره به اینکه بارها از زمانی که آمده ام اعلام کرده ام که استراتژی ما خروج از مدیریت بنگاه و ورود به خلق بنگاه است اظهار داشت: بنده معتقدم وظیفه بانک ملی مدیریت بنگاه نیست و ما بایستی به دنبال خلق بنگاه باشیم. این پروژه ای هم که مشارکت می کنیم (طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی) صرفا در ایجاد و خلق آن مشارکت میکنیم و به دنبال مدیریت آن نیستیم.
وی با بیان اینکه لیست تمام شرکتهای قابل فروش بانک ملی را اعلام کردهایم و برنامهریزی برای مذاکرات فروش آنها در سال جاری انجام شده است، گفت: هر شرکتی که بانک ملی دارد قابلیت فروش دارد؛ چه سودآور باشد و چه سودآور نباشد، زیرا ما نمیخواهیم بنگاه داری کنیم، بلکه میخواهیم به نظام تامین مالی کشور و خلق بنگاه های جدید کمک کنیم.
وی در پایان در خصوص زمان اجرایی شدن این برنامه تاکید کرد: این فرآیند وابسته به بازار سرمایه است، زیرا بسیاری از پروژه های ما بزرگ است و یک پروتکل بسیار طولانی برای فروش آن نیاز داریم. وی افزود: هرچند ما برای تک تک آن پروژه ها، زمان بندی فروش داریم. بنابراین بنده برنامه خودم را دارم ولی اینکه بتوان در زمان و موقع مناسب به فروش برسد یا نه، بستگی به بازار سرمایه و خریداران دارد، ولی این قول را میدهم که در سال جاری چندین شرکت بزرگ بانک ملی، حتما به فروش خواهد رسید.
سرمایهگذاری در پروژههای مجموعههای پالایشگاه
جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران نیز در این مراسم گفت: ما در سالهای گذشته در طرحهای توسعه و تثبیت پالایشگاهها و پروژههای غیر ماندگار و در حوزههای صندوق انرژی از ظرفیتهای خوبی همراه با بانک ملی استفاده کردیم و پروژههایی که در سطح مجموعههای پالایشگاه انجام شد حدود ۸ تا ۹ میلیارد دلار سرمایهگذاری و نتیجه تلاشها در دهه ۸۰ بود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تصریح کرد: در حوزه مجموعه پالایشگاهی آسیبشناسی انجام شد و یکی از چالشها، بحث ذخیرهسازی بود، ما در طرحهایی که در گذشته مطالعه کرده بودیم قرار بود ظرفیت مخازن از حدود ۱۲ میلیارد لیتر به ۱۶.۵ میلیارد لیتر برسد تا نیاز به لحاظ وضع مصرف و آن مقدار که در برنامه چهارم آمده بود رفع شود.
سالاری تأکید کرد: متأسفانه دولت پیش با مصوبهای هرگونه ذخیرهسازی و ساخت مخزن را در حوزه فرآوردههای رنگی ممنوع کرد و از سال ۹۲ تا امروز یک مخزن هم ساخته نشده بود، نتیجه هم این بود زمانی که ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، بنزین را ۴ دلار صادر میکردیم، یعنی لیتری ۵۰۰ تومان که یکسوم قیمت عرضه داخلی میشد و قیمتهای بازار با وجود آن حجم صادرات مزیت و منابعی که به کشور برگشت، بسیار ناچیز بود