15 مهر 1403 - 14:23

ثبات بازار ارز در مقابل جنگ روانی

ثبات بازار ارز در مقابل جنگ روانی
نرخ‌سازی‌ پس از تنش‌های سیاسی، سیگنال‌های کاذبی است که موجب زیان خریداران شده و سود بادآورده‌ای را نصیب برخی دلالان می‌کند.
کد خبر : ۱۶۷۳۲۳

به گزارش ایبنا، بررسی نوسانات نرخ ارز در تحولات مختلف نشان می‌دهد که بازار ارز به خوبی موفق شده اثرات روانی و هیجانی ناشی از رخداد‌های سیاسی و بین‌الملل را کاهش داده و تأثیرات غیراقتصادی بر بازار را نادیده بگیرد. این موضوع بویژه در یکسال اخیر و پس از رویداد‌هایی نظیرعملیات طوفان الاقصی درهفتم اکتبرسال گذشته و در ادامه آن عملیات وعده صادق یک، ترور شهید هنیه کاملاً محسوس بود. هرچند در کوتاه‌مدت شاهد اثرات روانی این رخداد‌ها بودیم، اما به طور کلی بازار ارز بخوبی در مقابل نوسانات هیجانی مقاوم شده و شاهد ثبات در بازار ارز بوده‌ایم.

عمر کوتاه سیگنال‌های کاذب


بررسی‌ها نشان می‌دهد که نرخ دلار همزمان با شهادت اسماعیل هنیه در بازار تهران به ۶۲ هزار تومان رسید؛ اما پس از چند روز با کاهش روبه‌رو شد و به کانال ۵۹ هزار تومان بازگشت. پس از اعلام خبر شهادت سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله نیز شاهد نوسان شدید و هیجانی در بازار ارز نبودیم و به نظر می‌رسد بازار بخوبی دریافته که نرخ‌سازی‌ها در مواقع افزایش رخداد‌های سیاسی، فقط و فقط سیگنال‌های کاذبی است که موجب ضرر و زیان برای برخی خریداران هیجان‌زده شده و سود بادآورده‌ای را نصیب برخی دلالان می‌کند. در حقیقت تنها برنده روز‌های پرالتهاب از نظر سیاسی در بازار ارز نوسان‌گیران و دلالان بوده و باورمندان به این هیجانات کاذب درنهایت بازندگان اصلی در این مواقع هستند.


تجربه‌های تاریخی مد نظر قرار گیرد


در زمان عملیات وعده صادق ۱ نیز با اینکه کشورمان در موقعیت جنگی قرار گرفت، اما دلار پس از رشدی اندک دوباره در نرخ قبلی خود تثبیت شد.


در کل بازار ارز پس از رخداد‌های پرتنش سیاسی مانند وعده صادق یک، شهادت رئیس‌جمهور، ترور اسماعیل هنیه و درنهایت شهادت سیدحسن نصرالله نه تنها افزایشی نبوده که حتی با کاهش هم روبه‌رو بوده است.


البته در کنترل نوسانات بازار ارز، نقش بانک مرکزی غیرقابل انکار است و شهروندان بهتر است به جای سناریوسازی‌های عموماً شبکه‌های اجتماعی، با الهام از تجربه‌های تاریخی در رخداد‌های مشابه و پس از آن، به این سیگنال‌های کاذب بی‌توجه باشند.

برقراری ثبات در مدتی کوتاه


با تمام این تفاسیر بررسی روند تغییرات نرخ ارز در زمان‌های مورد اشاره نشان می‌دهد که روند تغییرات نرخ ارز مقطعی بوده و پس از مدت کوتاهی به ثبات در همان حول و حوش رقم قبلی رسیده است. به عنوان نمونه پس از عملیات طوفان الاقصی، نرخ ارز به یکباره در پانزدهم مهر سال گذشته بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ تومان رشد کرد، اما پس از یک هفته دوباره به نزدیکی‌های رقم روز چهاردهم مهر ماه بازگشت.


در ۴ رخداد بعدی یعنی وعده صادق ۱، ترور شهید اسماعیل هنیه، ترور شهید سیدحسن نصرالله و وعده صادق ۲ نیز بررسی روند تغییرات نرخ ارز نشان‌دهنده رسیدن به ثبات در بازار در مدت زمان کوتاه پس از رخداد بوده است. البته نکته‌ای که باید به آن توجه داشت، این است که پس از عملیات غرورآفرین وعده صادق یک، نرخ ارز با بیش از ۴ درصد کاهش تنها پنج روز پس از رخداد به رقم ۶۰۹۰۰ تومان رسید.

افزایش نرخ کوتاه‌مدت و مقطعی خواهد بود

حجت‌الاسلام سیدمحمد موحد نایب‌رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با اشاره به شهادت سید حسن نصرالله وعملیات وعده صادق ۲ گفت: اگر چه در شرایط فعلی، بازار ارز با نوساناتی روبه‌رو شده، اما این روند پایدار نخواهد بود؛ چراکه بازار ارز به آن درجه از ثبات رسیده که بتواند در برابر این‌گونه مسائل غیراقتصادی مقاومت داشته باشد. اگر تغییر قیمتی هم اتفاق می‌افتد همچون موارد قبل موقتی و کوتاه مدت خواهد بود.


وی عنوان کرد: با تدبیر و مدیریت بازارساز ارز، در یک سال گذشته با وجود تنش‌های امنیتی شاهد کاهش نوسانات قیمت ارز در بازار بوده‌ایم. این کاهش محسوس نوسانات قیمت ارز در بازار در یک سال گذشته در حالی است که در این مدت بزرگ‌ترین اتفاقات سیاسی، نظامی و امنیتی در دهه‌های گذشته را در منطقه شاهد بوده‌ایم. نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ بیان داشت: هیچ‌یک از اتفاقات امنیتی در یک سال گذشته همچون عملیات طوفان الاقصی، ترور شهید هنیه و... نتوانست نوسانات سال‌های قبل را در بازار ارز ایجاد کند و اگر هم تغییر قیمتی را در بازار پس از اتفاقات امنیتی شاهد بودیم، این تغییر قیمت‌ها به اندازه سال‌های قبل نبود، بلکه کوتاه‌مدت بود و پس از چند روز بازار به آرامش خود دست یافت. در مجموع بازار ارز در شرایط کنونی به آن درجه از ثبات رسیده که بتواند در برابر این‌گونه مسائل غیراقتصادی مقاومت داشته باشد و اگر تغییر قیمتی هم رخ می‌دهد، همچون موارد قبل موقتی و کوتاه‌مدت خواهد بود.

 

منبع: ایران

ارسال‌ نظر
فیلم و پخش زنده
بیشتر