20 آذر 1403 - 15:13
معاون ارزی بانک مرکزی عنوان کرد؛

سه ویژگی اصلی بازار ارز تجاری/ قیمت سکه بر اساس عرضه و تقاضا کشف می‌شود

سه ویژگی اصلی بازار ارز تجاری  قیمت سکه بر اساس عرضه و تقاضا کشف می‌شود
معاون ارزی بانک مرکزی گفت: با حراج‌ سکه در مرکز مبادله ایران قیمت بر اساس عرضه و تقاضا کشف می‌شود.
کد خبر : ۱۶۹۶۰۵

به گزارش خبرنگار ایبنا، سمینار آموزش سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عصر امروز در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.

محمد آرام؛ معاون ارزی بانک مرکزی در این جلسه با اشاره به وظایف مرکز مبادله ارز و طلای ایران، اظهار کرد: هدف از راه‌اندازی مرکز مبادله ایجاد بازار‌هایی مبتنی بر عرضه و تقاضا برای ارز و طلا به صورت فیزیکی و همچنین ایجاد ابزار‌های لازم برای پیش‌بینی پذیری و کاهش ریسک‌های نوسانات در این بازار‌ بوده است.

آرام بیان کرد: در ابتدا، حراج شمش طلا در مرکز مبادله آغاز شد که مبتنی بر عرضه و تقاضا بود و با استقبالی که از این حراج‌ها صورت گرفت بازار شمش طلا ایجاد شد که در تعیین و کنترل قیمت شمش اثرگذار بود  پس از آن تالار سکه با حراج سکه‌های ضرب سال ۸۶ افتتاح شد و در نهایت بعد از ۱۵ سال  سکه‌های جدید را با تاریخ ضرب سال ۱۴۰۳ در این مرکز عرضه کرده‌ایم.  با این حراج‌ها موفق شدیم قیمت انواع سکه را بر اساس مکانیزم بازار و عرضه و تقاضا کشف کنیم و در حال حاضر این حراج‌ها سه روز در هفته برگزار می‌شود. 

وی افزود: بازار سوم بازار ارز بازرگانی و تجاری است که در حال حاضر مربوط به صادرات و واردات غیرنفتی است که عمدتا به بخش خصوص ربط دارد.


معاون ارزی بانک مرکزی با اشاره به این موضوع که از معاملات ارزی کل کشور ۲۵ درصد به معاملات ارز ترجیحی مربوط است که با آن کالا‌های کشاورزی، دارو و تجهیزات پزشکی وارد می‌شود، اظهار کرد: ۵۰ درصد دیگرمربوط به ارز نیمایی و ۲۵ درصد مرتبط با معاملات ارز اشخاص است، هم‌اکنون بازار ارز تجاری مرکز مبادله مربوط به ارز اشخاص است و معاملات این بخش در بستر مرکز مبادله ارز و طلای ایران انجام می‌شود. 

۱۳ درصد از معاملات ارز اشخاص در بازار ارز تجاری انجام می‌شود

 

آرام اظهار داشت: نیمی از مبادلات ارز اشخاص مربوط به استفاده بنگاه‌ها برای مصارف جاری و سرمایه گذاری بوده و حدود ۱۳ درصد برای واگذاری به غیر است که عملا یک بازار را تشکیل می‌دهد و بر این اساس در واقع ۱۳ درصد از معاملات ارز اشخاص در بازار ارز تجاری انجام می‌شود که با توجه به حجم آن، سالانه حدود ۸ میلیارد دلار در بازار ارز تجاری معامله خواهد شد. به تدریج بخش‌های مختلف و باقی معاملات ارزی کشور نیز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ادغام می‌شود، به گونه‌ای اقدام خواهیم کرد که در نهایت فقط یک بازار ارز داشته باشیم و تمام معاملات ارزی در مرکز مبادله ایران انجام شود. 

وی افزود: ارز موجود در هر مکانی یک نماد متفاوت دارد، برای مثال یوروی پکن با یوروی مسکو در قیمت و کارمزد متفاوت است؛ هم‌اکنون معاملات بازار ارز تجاری مربوط به کشتیرانی، کربن، کاشی، لبنیات، سیمان و سایر بخش‌های اعلام شده است. طرف تقاضا نیز ماشین آلات، موبایل، تبلت، خودروی CVU، قطعات موتور سیکلت،‌ام دی اف، قطعات خودرو و سایر بخش‌های اعلام شده است.


معاون ارزی بانک مرکزی با تاکید بر اینکه بازار ارز تجاری سه مشخصه اصلی دارد، اول اینکه کشف قیمت مبتنی بر عرضه و تقاضا است و دوم عرضه توسط صادرکنندگان و تقاضا توسط واردکنندگان ثبت می‌شود، گفت: جورسازی و مچینگ بر اساس الگوریتم ماشینی و بدون دخالت افراد بر اساس بالاترین قیمت خرید و پایین‌ترین قیمت فروش انجام می‌شود. نکته سوم هم عملیات پایاپای و تسویه نقدی ریال و ارز است که به صورت متمرکز انجام می‌شود.

معاون ارزی بانک مرکزی با بیان اینکه این سه ویژگی اصلی جزو استاندارد‌های بین‌المللی است و نرم‌افزار‌های این بازار با همکاری بانک مرکزی و متخصصان مرکز مبادله ارز و طلای ایران مبتنی بر استاندارد‌های بین‌المللی طراحی و ایجاد شده است، اظهار کرد: سفارش‌گذاری، نحوه عرضه و تقاضا، جلسه‌های معاملاتی، الگو‌های کشف قیمت و سیستم پایاپای و تسویه از استاندارد‌های بین‌المللی گرفته شده است. در مرحله اول کارگزاران مبادلاتی بانک‌ها و شعب ارزی بانک‌ها هستند. تمام شعب ارزی بانک‌ها عرضه و تقاضا را در سامانه ثبت می‌کنند. تخصیص ریال از بانک صادرکننده انجام می‌شود و از طریق بانک فروشنده نیز یک کوتاژ صادراتی ثبت می‌شود، در نهایت عملیات تسویه و سایر مراحل بر اساس سفارش‌گذاری‌ها انجام خواهد شد.

 

وی افزود: دامنه معاملاتی معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران نیز ۳ درصد خواهد بود که یک استاندارد معاملاتی است که در معاملات بین‌المللی وجود دارد.

 

آرام در پایان سخنان خود مطرح کرد: در این سامانه بانک متعهد حصول ریال و ارز است و از این طریق احتمال عدم ایفای تعهدات کاهش می‌یابد. از سوی دیگر معاملات ثبت می‌شود و اطلاعات آن باقی خواهد ماند، اگر ایفای تعهدات خوب بود و فردی تعهدات خود را به موقع انجام داد، رتبه اعتباری آن افزایش پیدا می‌کند و اعتبار آنها برای انجام معاملات بیشتر افزایش می‌یابد، اما اگر کسی تخلف انجام دهد همانند چک برگشتی، امکان عرضه نخواهد داشت.

ارسال‌ نظر