
به گزارش ایبنا؛ بر اساس آنچه روزنامه اقتصادی کالکالیست اسرائیل گزارش داد بورس اسرائیل از دیروز شاهد کاهش شدیدی بود که به اکثر بخشهای اقتصادی این رژیم تسری پیدا کرد، به طوری که شاخص تلآویو ۳۵، ۱.۷ درصد سقوط کرد و موج فروش گسترده سهام، همه بخشها را تحت تاثیر قرار داده است.
این سقوط بورس اسرائیل در بحبوحه نگرانیهای فزاینده در مورد تأثیر سیاستهای جدید اقتصادی آمریکا اتفاق افتاده که شامل اعمال تعرفههای گمرکی بالا بر واردات این کشور از مکزیک، کانادا و چین است و به نوسانات در بازارهای جهانی و افزایش فشار اقتصادی بر اسرائیل منجر شد.
به نوشته کالکالیست، این سقوط تاریخی بازار اسرائیل در بحبوحه وخامت کلی اوضاع اقتصادی جهان رخ میدهد، زیرا سیاستهای تجاری دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، به تشدید ترس از کند شدن اقتصاد جهانی منجر شده است.
با افزایش تنشهای تجاری بین آمریکا با متحدانش، پیش بینی شده بود که بازارهای سهام نوسانات زیادی را تجربه کنند. سرمایهگذاران ممکن است به دنبال کاهش ریسک، داراییهای خود را از بازارهای سهام خارج کرده و به سوی داراییهای امنتر مانند طلا و ارزهای دیجیتال هدایت کنند.
بازارهای سهام آمریکا، اروپا و آسیا به دنبال اظهارات ترامپ افت قابل توجهی را تجربه کردند و بازارهای اسرائیل نیز از این آشفتگی در امان نبودند، به طوری که تأثیر منفی مستقیمی بر شرکتهای بزرگ، بانکها، بخشهای انرژی و فناوری در سرزمینهای اشغالی داشت و در نهایت منجر به کاهش اعتماد سرمایهگذاران و افزایش موج نقدینگی در بازار سهام این رژیم شد.
از همین رو بازارهای سهام در اسرائیل به شدت تحت تأثیر کاهش شدید ارزش سهام بخشهای انرژی، فناوری، املاک و مستغلات و تولید قرار گرفتند.
فرار سرمایهگذاران از بازار انرژی و فناوری
در بخش انرژی: شاخص نفت و گاز با افت ۳ درصدی همراه بود، زیرا سهام گروه دلک ۲.۸ درصد، نئومد انرژی ۱.۸ درصد سقوط کرد، در حالی که ناویتاس پترولیوم ۴.۲ درصد و تامار پترولیوم ۲.۶ درصد سقوط کردند.
در بخش فناوری: سهام Nova هفت درصد سقوط کرد در حالی که Kamtec پنج درصد سقوط کرد که نشان دهنده نگرانی سرمایه گذاران در مورد تأثیر تعرفهها بر صنعت فناوری اسرائیل است.
بخش صنایع شیمیایی: شرکت ICL، پیشرو در زمینه مواد شیمیایی و فلزات در اسرائیل، شاهد کاهش ۵ درصدی بود در حالی که سهام شرکت هلدینگ اسرائیل ۴.۲ درصد کاهش یافت.
بخش بانکی اسرائیل، اما عملکرد متفاوتی را به ثبت رساند، زیرا بانک لیومی پس از اعلام سودهای بی سابقه، رشد جزئی ۰.۶ درصدی را نشان داد، در حالی که سهام بانک هاپوعلیم در نتیجه فشارهای اقتصادی مستمر کاهش یافت.
اُفت ارزش شکل
با اجرایی شدن تعرفههای گمرکی جدید آمریکا، بازارهای جهانی تحت فشار شدیدی قرار گرفتند که بازتاب مستقیم آن در بازار اسرائیل نیز مشاهده شده است و احتمالا در مقطع پیش رو هم ادامه داشته باشد. دولت ترامپ تعرفههای ۲۵ درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک وضع کرد که این دو کشور را بر آن داشت تا واکنش مشابهی نشان دهند و در نهایت این امر تنشهای تجاری جهانی را تشدید کرد.
این امر با افزایش ارزش دلار آمریکا در برابر شیکل، واحد پول اسرائیل نیز همراه شد و به ۳.۶۱ شکل رسید و فشار مضاعفی بر بازار داخلی این رژیم وارد کرد به طوری که منجر به افزایش هزینههای واردات و کاهش قدرت خرید مصرف کنندگان شده است.
با ادامه فشارهای اقتصادی جهانی و داخلی در اسرائیل، اعتماد سرمایه گذاران به بازار اسرائیل کاهش یافته است، به طوری که حجم معاملات دیروز سهشنبه به ۱.۵ میلیارد شیکل (حدود ۴۱۴ میلیون دلار) رسیده است.
بانک هاپوعلیم در معاملات با ارزش ۱۵۲ میلیون شکل (حدود ۴۲ میلیون دلار) پیشتاز بود و پس از آن بانک لیومی با ۱۲۲ میلیون شکل (حدود ۳۳.۸ میلیون دلار) و Elbit Systems معاملات به ارزش ۵۹ میلیون شکل (حدود ۱۶.۴ میلیون دلار) را به ثبت رساندند.
منبع: فارس