
به گزارش خبرنگار بین الملل ایبِنا و به نقل از الجزیره، انتظار میرود کشورهای عضو بریکس روز دوشنبه در ریودوژانیرو تلاشهای خود را برای دفاع از چندجانبهگرایی تشدید کنند. این رویکرد با توجه به جنگ تجاری دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، علیه کشورهای جهان، به ویژه چین، برجستهترین قدرت اقتصادی در میان اقتصادهای نوظهور محتمل شده است.
اجلاس سران کشورها قرار است در تاریخ ۶ و ۷ ژوئیه در ریودوژانیرو برگزار شود و وزرای امور خارجه کشورهای عضو بریکس (یا نمایندگان آنها) به مدت دو روز، پیش از اجلاس دیدار خواهند کرد.
امسال، برزیل ریاست دورهای این گروه را بر عهده دارد که علاوه بر چین، روسیه، هند، آفریقای جنوبی، عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، اتیوپی، اندونزی و ایران نیز در آن عضویت دارند. این نشست در برههای حساس از اقتصاد جهانی برگزار میشود.
صندوق بینالمللی پول انتظار دارد رشد جهانی در سال جاری به ۲.۸ درصد برسد، نرخی که به دلیل تعرفههای ترامپ و اقدامات تلافیجویانه سایر کشورها کاهش یافته است.
مائوریسیو لیریو، مذاکرهکننده ارشد برزیل، روز شنبه گفت: وزرا در حال مذاکره برای صدور بیانیهای هستند که هدف آن تأکید مجدد بر محوریت و اهمیت نظام تجارت چندجانبه است.
او به خبرنگاران گفت گروه بریکس، که تقریباً نیمی از جمعیت جهان و ۳۹ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل میدهد، به دنبال تثبیت خود به عنوان قهرمان تجارت مبتنی بر قوانین در مواجهه با اقدامات یکجانبه خواهد بود.
ترامپ از زمان بازگشت به قدرت در ژانویه گذشته، تعرفههای حداقل ۱۰ درصدی را بر اکثر شرکای تجاری آمریکا و تعرفههای جداگانه ۱۴۵ درصدی را بر اکثر محصولات چینی، اعمال کرده است. پکن با اعمال تعرفههای اضافی ۱۲۵ درصدی بر محصولات آمریکایی به این اقدام واکنش نشان داده است.
موضوع حساس معاملات ارزی غیردلاری در کشورهای عضو بریکس که اکتبر گذشته در آخرین اجلاس این بلوک در کازان روسیه مورد بحث قرار گرفت، احتمالاً در دستور کار خواهد بود.
ترامپ تهدید کرده بود که اگر کشورهای آسیبدیده تلاش کنند به سلطه بینالمللی دلار پایان دهند، تعرفههای ۱۰۰ درصدی بر کالاهای آنها اعمال خواهد کرد.
برزیل یکی از کشورهایی است که کمترین تأثیر را از تعرفههای جدید (۱۰٪) پذیرفته است.
روبرتو گولارت منزس، استاد روابط بینالملل در دانشگاه برازیلیا، معتقد است که دولت رئیس جمهور لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا ممکن است به دنبال تضمین اتخاذ یک راهکار محتاطانه باشد.
او به خبرگزاری فرانسه گفت: اگر ما موضع سختگیرانهتری نسبت به ایالات متحده اتخاذ کنیم، به این معنی خواهد بود که موضع چین غالب شده است.
این نشست به ریاست مائورو ویرا، وزیر امور خارجه برزیل برگزار خواهد شد و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، وانگ یی، همتای چینی او و دیگران در آن شرکت خواهند کرد.
روز سهشنبه، نه کشور از کشورهای عضو بریکس به این مذاکرات خواهند پیوست.