به گزارش ایبنا، همایش سالانه «بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت» که از سال ۱۳۹۰ توسط پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی برگزار میشود، از امسال قرار است با عنوان «بانکداری نوین و نظامهای پرداخت» برگزار شود.
این همایش در روزهای پنجم و ششم آذرماه سال جاری در مرکز همایشهای برج میلاد تهران و با محوریت «زیست بوم بانکداری هوشمند؛ حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه» برگزار خواهد شد.
یکی از بخشهای بسیار مهم و قابل توجه بانکها و شرکتها در همایش بانکداری نوین، جشنواره دکتر نوربخش است که هرساله در حاشیه این همایش برگزار شده و طرحها، خدمات و محصولات نوآورانه در زمینه بانکی و پرداخت معرفی میشوند.
امسال این جشنواره با تغییراتی همراه شده که برای اطلاع از کم و کیف آن گفتوگویی با «دکتر سید جعفر مرتضویان» مدیر نوآوری و مطالعات راهبردی شرکت ملی انفورماتیک و عضو کمیته علمی این همایش داشتیم.
مشروح این گفتگو به شرح زیر است:
جشنواره دکتر نوربخش امسال با تغییراتی همراه بوده است. این تغییرات به چه دلایلی و در چه محورهایی انجام شده است؟
مرتضویان: در طول سالهای گذشته و برگزاری ۱۰ دوره قبلی همایش بانکداری الکترونیک، به اقتضای شرایط و نیازمندیهای شکل گرفته در سطح زیست بوم پولی بانکی و با تصویب کمیته علمی همایش، تغییراتی در سه محور به شرح زیر خواهیم داشت.
اولین تغییر به جایزه محصولات فناورانه مربوط میشود. در جشنواره امسال موضوعات ششگانه برگزاری جایزه دستخوش تغییراتی شده است. اولین تغییر، تفکیک جایزه فناورانه به دو بخش موضوعات ثابت و متغیر است. در بخش موضوعات ثابت، چهار محور که پیش از این نیز در جشنواره پیشبینی شده بود، به دلیل شناخت متقاضیان از آنها همچنان حفظ شده است. لیکن با توجه به روند فناوریها و پویاییهای محیطی یک بخش متغیر به این جایزه با دو محور اضافه شده است. در واقع این بخش متغییر هرساله با توجه به تحولات فناورانه آن سال مورد بازبینی قرار میگیرد. در سال جاری، موضوع هوش مصنوعی و نظارت فناورانه به عنوان دو محوری است که در بخش متغیر جایزه محصولات فناورانه به جشنواره اضافه شده است.
تغییر دیگری که در جایزه محصولات فناورانه رخ داده است، به شاخصهای ارزیابی مربوط میشود. در سالهای گذشته کمیته داوران با سه شاخص به بررسی و ارزیابی محصولات میپرداختند. در سال جاری با توجه به بازخوردهای دریافتی از فرایند برگزاری جشنواره در سنوات قبل، سه شاخص دیگر به معیارهای داوری افزوده شد. این شاخصها عمدتا بر موضوعات مرتبط با بازار، آثار و ارزشهای محصولات فناورانه در زیست پولی و بانکی متمرکز هستند.
تغییر دوم اصلی به اضافه شدن یک جایزه در حوزه بهبود فرایندها و سیستمهای درون بانک و در حقیقت «بک آفیس» است. در دورههای گذشته عمده طرحها متوجه محصولات و خدماتی بود که به ذینفعان عرضه میشد و بر فضای بیرون از بانک تمرکز داشت. در سالهای اخیر مسائل دیگری از جمله بحث تحول دیجیتال در بانکها هم مطرح بوده و تعدادی از برنامههای خاص، دستمایه تغییرات در جریان عملیات درون بانکها شده و باعث بهبود در عملکرد و فرایندها، چابکی، تغییر در معماری، مدلهای کسبوکار و کاهش هزینهها یا افزایش دقت در عملیات شده است. به همین دلیل جایزه مربوط به این گونه تحولات نیز به جشنواره امسال دکتر نوربخش اضافه شد و البته طبیعی است که مفاد این تحوالت با آنچه که در جشنوارههای قبلی بوده، متفاوت باشد. این موضوع را هم اضافه کنم که این جایزه مشخصا در حوزه بانکهاست.
محور سوم تغییرات در جشنواره دکتر نوربخش هم مربوط به جایزه جدید دیگری است که به بانوی فناور در حوزه فناوری پولی تعلق خواهد گرفت. این جایزه به بانوانی تعلق خواهد گرفت که طی سالهای اخیر نقش تاثیرگذاری در توسعه فناوری در حوزه پولی و صنعت بانکداری داشتهاند. اعطای این جایزه برای معرفی این بانوان و استفاده بهتر از دستاوردهای آنهاست تا به شکل شایستهای از زحمات و تلاشهای آنها قدردانی شود.
آیا در دورههای گذشته از بین بانوان فردی برنده جایزه جشنواره دکتر نوربخش شده بود؟
مرتضویان: در دورههای گذشته جشنواره دکتر نوربخش، جوایز به طرحها و محصولات اعطا میشد و نه به افراد؛ بنابراین در برخی از موارد، مبتکرین طرحهای نوآورانه و در بین اعضای تیمهای تولید بانوان هم در کنار آقایان حضور داشتند. به همین دلیل به طور مشخص نمیتوانیم بگوییم که جایزه دکتر نوربخش به یک آقا یا به یک بانو تعلق گرفته بود.
در پایان باید بگویم احتمال دارد تغییراتی که امسال در جشنواره دکتر نوربخش به وجود آمده، با وجود تمام تلاشهای انجام شده، با خطاهایی هم همراه باشد. امیدواریم مخاطبین جشنواره دکتر نوربخش با دقت نظری که خواهند داشت به بالغتر شدن و توسعه ظرفیت این جشنواره معتبر ملی کمک کنند تا دامنه آن از بخش صنعت بانکی فراتر رفته و به صنعت مالی هم گسترش یابد.