به گزارش ایبنا، اخیرا در سفر رئیس کل بانک مرکزی به سنپترزبورگ نخستین قرارداد پیمان پولی میان ایران و روسیه به منظور استفاده از ارزهای محلی ریال و روبل در مبادلات تجاری، امضا شد.
حسین حاجیلو، کارشناس دیپلماسی اقتصادی در اینباره اظهار کرد: ما در سالهای اخیر در دولت شهید رئیسی شاهد این بودیم که توجه دولت از نگاه صرف به غرب به سمت همسایگان و کشورهایی همچون چین و روسیه تغییر پیدا کرد که نتایج خوبی در پی داشت.
وی افزود: شهید رئیسی پایههایی را در سیاست خارجی و تعاملات بین المللی ایجاد کرد که متاسفانه ناتمام ماند. در همین مدت شاهد بودیم که تعاملات و فروش نفت افزایش پیدا کرد. مسئله تامین واکسن حل شد بدون اینکه روابط صرفا به آمریکا و اروپا گره زده شود.
این کارشناس دیپلماسی اقتصادی بیان کرد: زیرساختهایی همچون عضویت در سازمان همکاری شانگهای و بریکس هم ایجاد شد که امیدواریم دولت جدید از این زیرساختها استفاده کند و کار ناتمام دولت سیزدهم را تمام کند که ما شاهد تاثیر آن سر سفره مردم هم باشیم.
حاجیلو ادامه داد: در این دوره شاهد آغاز تغییر در نظم جهانی نیز هستیم. این نظم جدید نهادها و مناسبات جدیدی را هم میطلبد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای موثر نیز باید برای این نظم جدید فکر کرده باشد. با رویکردهای قبلی که صرفا به غرب توجه میشد نمیتوان پاسخ نیازهای این نظم را داد.
وی با بیان اینکه دولت چهاردهم باید یک همگرایی اقتصادی در دولتهای محور مقاومت ایجاد کند تا ایران با دست برتر با قدرتهای بزرگ مواجه شود، گفت: در حال حاضر گشایشهایی در تعاملات با کشورهای بزرگ و کشورهای همسایه ایجاد شده است. در این شرایط باید به سمت ایجاد نظامات مالی دو جانبه برویم.
کارشناس دیپلماسی اقتصادی اظهار داشت: پیمان پولی بین ایران و روسیه نیز از این منظر اهمیت دارد که یک نظام پرداخت دو جانبه ایجاد بشود تا تحریمها بیاثر شود.
حاجیلو در پاسخ به این سوال که کدام کشور بیشتر از این پیمان سود میبرد؛ گفت: این پیمان برای دو کشور مفید است و قاعدتا تعامل یک بده بستان است. در نهایت نیز تجار دو کشور و مردم سود میبرند. اینکه چه کسی بیشتر سود میبرد بستگی به عوامل دیگری دارد.
وی افزود: در بحث صادرات هم باید گرههای صادراتی باز شود که یکی از این گرهها هم تعامل مالی است. البته مسائلی در زیرساختهای بندری، گمرکی و عوارض و ... هم وجود دارد که باید آنها هم حل بشوند.
این کارشناس دیپلماسی درباره کشورهای در اولویت ایجاد پیمانهای پولی گفت: کشورهای همسایه اولویت جدی دارند. مخصوصا کشورهای منطقه مثل عراق، افغانستان و پاکستان کشورهایی هستند که میشود چنین پیمانی را با آنها داشت. البته تفاهمهایی با آنها داشتهایم که در ادامه باید پیگیری شود.
حاجیلو به اثر پیمان پولی در شرایط تحریمی هم اشاره کرد و اظهار داشت: یک اثر پیمان پولی این است که میتواند تعاملات مالی را شفاف، ارزانتر و با ریسک کمتری انجام دهد. در شرایط تحریمی ما از شبکه صرافیها استفاده میکنیم. استفاده از شبکه صرافی هم پر ریسک است و هم قیمت گرانتری دارد در حالی که با پیمان پولی میشود ریسک را کاهش داد و تعاملات مالی را با قیمت کمتری انجام داد.
منبع: فارس